×

Nieuws

04 september 2020

The Ex

Terp Records: Een prachtlabel uit de koker van The Ex

Geschreven door: Dick Hovenga

Label: Terp Records

Het was de grote liefde voor muziek die Terp Records ter wereld bracht. De behoefte ook om de mooie muziek die vaak alleen op tapes in verre oorden beschikbaar waren voor een groter publiek beschikbaar te maken. Nou ja, dat was het plan toen The Ex gitarist Terrie en zijn vrouw Emma Fischer het label, natuurlijk vernoemd naar de Nederlandse terpen, de kleine eilanden in het moeras, eind jaren negentig startten. In de jaren daarna draaide het label net zo hard om eigen opvallende releases en opvallende samenwerkingen. Terp Records werd het label van fijn onvoorspelbare releases. Een label ook waarvan we er in de Lage Landen zo weinig meer kennen.

In navolging van de oneindig lijkende special die we vanaf begin dit jaar over The Ex begonnen, en waarbij we ook al hun albums en diverse samenwerkingen hebben besproken, mag een overzicht van de belangrijkste releases van Terp natuurlijk niet ontbreken. Natuurlijk zit daar hun weergaloze samenwerkingen van The Ex met Ethiopische saxheld Getatchew Mekuria bij, de samenwerking van Terrie met Ab Baars en zeker ook een album van Mohammed ‘Jimmy’ Mohammed. Allemaal prachtreleases en zeer de moeite waard.

Een aantal van de Terp releases pakten we voor recensies de afgelopen jaren al op, sommige komen daar nu bij. Sommige waren alleen op CD uit en komen nu ook op vinyl (die van Getatchew en The Ex in een weergaloze versie met mooi dik boek!). Kijk alvast maar even naar het overzicht van wat ze allemaal hebben uitgebracht: http://www.terprecords.nl/catalog.html

En o ja, je kunt ze ook gewoon gelijk bestellen natuurlijk. Alles is zeer de moeite waard.