×

Recensie

12 maart 2020

The Ex

The Ex

History Is What's Happening

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: More D.P.M. - Dirt Per Minute

History Is What's Happening The Ex Alternative 4 The Ex – History Is What’s Happening Written in Music https://writteninmusic.com

Met het prominent getitelde History Is What’s Happening maakt The Ex met hun tweede album duidelijk hard door te groeien. De vele optredens na het verschijnen van debuutalbum Disturbing Domestic Peace hebben hun werk gedaan en de band gaat diverser en muzikaler klinken.

History Is What’s Happening bevat een heerlijke overload van 20 punksongs (de langste duurt hier 2.44) die qua energie en overtuigingskracht nog overtuigender dan het debuut klinken. Terrie (gitaar), GW Sok (zang), Bas (bas) en Wim (drums) zijn een solide unit geworden waarbij de ritmetandem hakt en pompt en de gitaar van Terrie er energiek tussendoor beweegt en de songs aanjaagt.

De titel van het album komt binnen de teksten optimaal aan bod. Geen terughoudendheid in meningen over het politieke of sociale klimaat te bekennen en wat een openbaring blijft dat. Man en paard noemen of dat nu over de onze binnenlandse politiek (Six Of One And A Half Dozen Of The Other), krakers (Barricades), de gemechaniseerde industrie (Machinery), overheidsbemoeienis (Watch-Dogs) of media en politiek (Who Pays) gaat. De teksten zijn bondig en duidelijk en prachtig in en boekje bijgesloten met gepaste afbeeldingen van zaken waarover gezongen/gesproken wordt.

Muzikaal blijft The Ex trouw aan hun punkroots maar voegt daar wat extra dwarsheid met ratelende dan weer hakkende gitaren aan toe. Soms zou je hopen dat ze een song as H’Wood – W’Ton nog wat langer zouden doortrekken omdat de gitaarpartij pakkend genoeg is om er een echt geweldige song van te maken, maar de band houdt in waar ze het nodig vinden. Hetzelfde geldt voor een song als $. Zo zit History Is What’s Happening boordevol machtige muzikale ideeën.

History Is What’s Happening is een punkklassieker die Nederland ook op de kaart zet. The Ex zoekt en maakt contact met iedereen binnen de wereldwijde punkscene en pakt elke mogelijkheid om daar te spelen waar publiek is. Het album markeert het begin van een wereldwijde opmars.

In perspectief: Wat History Is What’s Happening naast de geweldige songs een iconisch punkalbum maakt is daarnaast niet zozeer de opvallende albumhoes als wel de achterkant van de plaat, waarop de band op een openluchtpodium te zien is, in wat een willekeurige buitenwijk van een Nederlandse gemeente kan zijn. Juist die foto en het idee dat punk net zo hard in Nederland gebeurde maakte dit album zo onoverwinnelijk en buitengewoon, en The Ex gelijk voor velen een heldenband. Mooi ook om op de achterkant van de hoes van de in eigen beheer (op het more d.p.m label (more dirt per minute) uitgebrachte plaat deze tekst te zien: Betaal maximaal FL10,- Geef ons een seintje als ie ergens duurder ligt. Plaat per post kost FL11,- (incl. porto). Dat waren nog eens eerlijke tijden.

Kant A:

 1. Six Of One And Half A Dozen Of The Other
 2. Barricades
 3. Life Live
 4. Machinery
 5. E.M. Why
 6. Moving Pictures
 7. Shoes
 8. Watch Dogs
 9. Dutch Disease
 10. Blessed Box At The Backseat

Kant B:

 1. Who Pays
 2. Strong & Muscled
 3. Grey
 4. Equals Only
 5. H'wood-H'ton
 6. Sports
 7. $
 8. Pep Talk
 9. Attacked
 10. 148

Meer uit deze special

 1. The Ex: meer dan veertig jaar tegen de stroom in (deel 1)
 2. The Ex: meer dan veertig jaar tegen de stroom in (deel 2)
 3. Coddiwomple – The Walk & Other Stories
 4. The Ex – Disturbing Domestic Peace
 5. The Ex – History Is What’s Happening
 6. The Ex – Dignity Of Labour
 7. The Ex – Tumult
 8. The Ex – Gonna Rob The Spermbank (12 inch)
 9. The Ex – Blueprints For A Blackout
 10. The Ex – Pokkeherrie
 11. The Ex – 1936, The Spanish Revolution (dubbelsingle)
 12. The Ex – Aural Guerrilla