×

Recensie

Alternative

11 mei 2020

The Ex

The Ex

Hands Up! You're Free (Peel Sessions)

Geschreven door: Edwin Hofman

Uitgebracht door: Ex Records

The Ex - Hands Up! You're Free
Hands Up! You're Free (Peel Sessions) The Ex Alternative 3.5 The Ex – Hands Up! You’re Free (Peel Sessions) Written in Music https://writteninmusic.com

Mede dankzij de vriendschap met The Mekons is The Ex in 1983 in Engeland al een redelijk bekende naam in alternatieve muziekkringen. Ook BBC-dj John Peel, die vrijwel niets ontgaat als het om nieuwe, spannende muziek gaat, leert The Ex kennen. De band wordt uitgenodigd om in september 1983 een radiosessie op te nemen. The Ex is niet de eerste Nederlandse band die door de BBC wordt gevraagd – Minny Pops en Nasmak traden begin jaren tachtig al aan – maar iets bijzonders is het natuurlijk wel. De blik van Peel, die in die jaren op Pinkpop als presentator aantreedt, is wat meer op Nederland gericht in 1983: in november van dat jaar zal ook Eton Crop bij hem langskomen.

Met wat extra muzikale mankracht, onder meer producer Dolf Planteijdt op saxofoon, viool en ‘heavymental-guitar’, neemt The Ex vier tracks op voor John Peel. De muziek is anders als op het eerder dat jaar verschenen album Tumult; minder zwaar maar aan de andere kant net zo vurig en bevlogen: Crap Rap knalt er direct in, het is een spervuur en de Amerikaanse bemoeienissen in de eigen ‘achtertuin’, oftewel Midden-Amerika, worden aan de kaak gesteld in U.S. Hole.

In november 1985 keert de band terug naar de BBC-studio’s voor een tweede sessie. Deze keer met Jon Langford (The Mekons) op viool. Ook in deze sessie een sneer naar Amerikaanse uitwassen; Hands Up You’re Free linkt het Derde Rijk aan de schaduwkanten van de VS. Butter or Bombs is een opvallende track die na een spannend maar ingetogen exposé van anderhalve minuut accelereert en lekker doorragt: ‘They ask what we want: “Butter or bombs? The choice is yours”‘. Eenieders individuele oprechtheid bij hulpverlening (onder meer via projecten als Band Aid, Live Aid en USA for Africa) wordt in twijfel getrokken op Uh-Oh Africa. ‘We open our wallets but not our minds’.

Een jaar later, november 1986, treedt The Ex wederom aan in de Maida Vale Studio’s. De band heeft inmiddels, onder meer dankzij de single The Spanish Revolution, verder naam gemaakt in Engeland. Het geluid van deze opnamen is wat helderder en meer upfront dan dat van de voorgaande sessies. Dat komt mooi tot uiting op Knock, de sterke opener die een postpunk/new wave-atmosfeer laat horen en kernachtige, beeldende teksten van G.W. Sok; alsof je een camera door een gebouw heen volgt. A Job/Stupid is qua geluid meer in lijn met de voorgaande sessies. ‘It’s nice to beat up people and hit them with a job’ horen we. Oftewel: more dead than alive from nine to five. Het afsluitende Business As Usual is weer dwars en dynamisch. Ook hier plaatst de band kanttekeningen bij muziek voor het goede doel. Op het podium overheersen de ego’s immers nog steeds en is het tenslotte ook vaak weer van: ‘Roadie, my guitar!’.

In mei 1988 brengt The Ex alle Peel sessies uit op de elpee Hands Up! You’re Free. In die periode stopt de band ook met het veranderen van de labelnaam bij iedere release. Van nu af aan is het gewoon Ex Records. In 2003 volgt de cd-versie van Hands Up! You’re Free.

Kant A:

 1. Crap Rap
 2. U.S. Hole
 3. Pleased To Meat You
 4. Scrub That Scum
 5. Choice
 6. Hands Up! You're Free

Kant B:

 1. Butter Or Bombs
 2. Uh-Oh Africa
 3. Knock
 4. Ignorance
 5. A Job / Stupid
 6. Business As Usual

Meer uit deze special

 1. The Ex: meer dan veertig jaar tegen de stroom in (deel 1)
 2. The Ex: meer dan veertig jaar tegen de stroom in (deel 2)
 3. Coddiwomple – The Walk & Other Stories
 4. The Ex – Disturbing Domestic Peace
 5. The Ex – History Is What’s Happening
 6. The Ex – Dignity Of Labour
 7. The Ex – Tumult
 8. The Ex – Gonna Rob The Spermbank (12 inch)
 9. The Ex – Blueprints For A Blackout
 10. The Ex – Pokkeherrie
 11. The Ex – 1936, The Spanish Revolution (dubbelsingle)
 12. The Ex – Wie Vermoordde Hans K.?
 13. The Ex – Aural Guerrilla
 14. The Ex – Joggers and Smoggers
 15. The Ex & Tom Cora – Scrabbling at the Lock
 16. The Ex & Tom Cora – And the Weathermen Shrug Their Shoulders
 17. The Ex & guests – Instant
 18. The Ex – Mudbird Shivers
 19. The Ex – Starters Alternators
 20. The Ex – Dizzy Spells
 21. The Ex – Turn
 22. The Ex – Catch My Shoe
 23. The Ex – 27 Passports
 24. 3Musketiere – Abflug
 25. The Ex – Hands Up! You’re Free (Peel Sessions)
 26. Naar Ethiopië in het spoor van The Ex (deel 1)
 27. Naar Ethiopië in het spoor van The Ex (deel 2)
 28. Terp Records: Een prachtlabel uit de koker van The Ex
 29. Getatchew Mekuria/The Ex & Guests – Moa Anbessa
 30. Mohammed ‘Jimmy’ Mohammed – Hulgizey
 31. Han Bennink & Terrie Ex – The Laughing Owl
 32. Getatchew Mekuria & The Ex & Friends
 33. G.W. Sok – Anyway…
 34. Brader Mûsikî :: Herim Kuda