×

Recensie

Alternative

07 maart 2020

The Ex

Coddiwomple

The Walk & Other Stories

Geschreven door: Leon Pouwels

Uitgebracht door: A Tant Rêver Du Roi

The Walk & Other Stories Coddiwomple Alternative 4 Coddiwomple – The Walk & Other Stories Written in Music https://writteninmusic.com

Na dertig jaar lang als zanger van The Ex het podium onveilig te maken, besluit G.W. Sok om zich vanaf 2009 definitief op andere artistieke overspelige kunstuitspattingen te richten. Hij heeft het allemaal wel mee gemaakt. De onvrede vanuit de krakersbeweging tot aan de steeds maar doorgroeiende progressieve ontwikkeling tot een breed maatschappelijk gerichte band, die samenwerkingsverbanden met unieke muzikanten uit de culturele Afrikaanse wereldmuziek aangaat.

Gitarist Olivier Mellano is ook geen misselijke artiest welke een tigtal projecten op zijn naam heeft staan, al zal bij menigeen vooral de naam van de van Dead Can Dance afkomstige Brendan Perry bekend in de oren klinken. Het tweetal wordt met Nicolas Lafourest aangevuld, die zich tevens op het gitaarwerk richt. Toch is Coddiwomple; want daar hebben we het hier over, veel meer dan een gewone gitaarband. Sterker nog, het is juist in geen enkel opzicht een gewone gitaarband.

The Walk & Other Stories is voornamelijk op het in 1917 verschenen Der Spaziergang verhaal van de Zwitserse schrijver Robert Walser gebaseerd. Tijdens zijn lange wandeltochten dacht deze spirituele verhalendeler over de zin van het leven na, wat de basis voor veel van zijn vertellingen vormt. De mannen van Coddiwomple bewonderen het werk van deze in 1956 overleden auteur zo sterk, dat ze hem zelfs de rol als vierde bandlid toekennen.

Logisch dus dat er verschillende spoken word passages tussen de begeleidende gitaarakkoorden zijn ingevlochten. G.W. Sok heeft de opgekropte woede uit het verleden al jaren terug een passende plek gegeven en laat zich hier meer van een beheerste kant zien. Zijn uitgesproken voordracht lijkt meer op een spoken word verslaglegging van een oude wijze man. En eigenlijk is deze zestiger dat ondertussen ook; een oude wijze man. Al zal zijn status van radicale vooruitstrevende volksheld nooit verloren gaan.

Het eindresultaat heeft een zwaarduistere gloed over zich, die de plaat als een evoluerende donderwolk bewaakt. De geest van cellist Tom Cora dwaalt in de verdwaasde door vluchtige strijkers aangevoerde gedocumenteerde prachtstukken rond. De rauwheid van de straatpunk laat zich prima met de onvoorspelbare psychedelica in een voortdurend vurige klankenpalet mengen. Chaotisch samenzang wordt met klassiek geschoolde arrangementen afgewisseld. Daardoorheen wandelt de eigenwijze puntige gitaar gesymboliseerd als het karakter van Robert Walser er dwars doorheen.

The Walk & Other Stories laat zich als een op de volwassen luisteraar gericht muzikaal hoorspel lezen en graaft diep in de punkbasis. In verval rakende aftakelende songs, spookachtige nachtmerries gevoed door decadentie en innerlijke wanhoop. Hoe passend wordt het slotakkoord door afstervende morsecodes bereikt die hulpeloos een stil einde aankondigen. Hoogst waarschijnlijk is dit het trieste toekomstbeeld wat Walser wenst op te roepen. Ja, er is leven na The Ex, maar echt rooskleurig is het niet. Gelukkig maar! 1. Pumpkin Head
 2. Response
 3. The Plan
 4. The Walk
 5. Word
 6. Whisper
 7. The Boat
 8. Memories
 9. Frau Wilke

Meer uit deze special

 1. The Ex: meer dan veertig jaar tegen de stroom in (deel 1)
 2. The Ex: meer dan veertig jaar tegen de stroom in (deel 2)
 3. Coddiwomple – The Walk & Other Stories
 4. The Ex – Disturbing Domestic Peace
 5. The Ex – History Is What’s Happening
 6. The Ex – Dignity Of Labour
 7. The Ex – Tumult
 8. The Ex – Gonna Rob The Spermbank (12 inch)
 9. The Ex – Blueprints For A Blackout
 10. The Ex – Pokkeherrie
 11. The Ex – 1936, The Spanish Revolution (dubbelsingle)
 12. The Ex – Wie Vermoordde Hans K.?
 13. The Ex – Aural Guerrilla
 14. The Ex – Joggers and Smoggers
 15. The Ex & Tom Cora – Scrabbling at the Lock
 16. The Ex & Tom Cora – And the Weathermen Shrug Their Shoulders
 17. The Ex & guests – Instant
 18. The Ex – Mudbird Shivers
 19. The Ex – Starters Alternators
 20. The Ex – Dizzy Spells
 21. The Ex – Turn
 22. The Ex – Catch My Shoe
 23. The Ex – 27 Passports
 24. 3Musketiere – Abflug
 25. The Ex – Hands Up! You’re Free (Peel Sessions)
 26. Naar Ethiopië in het spoor van The Ex (deel 1)
 27. Naar Ethiopië in het spoor van The Ex (deel 2)
 28. Terp Records: Een prachtlabel uit de koker van The Ex
 29. Getatchew Mekuria/The Ex & Guests – Moa Anbessa
 30. Mohammed ‘Jimmy’ Mohammed – Hulgizey
 31. Han Bennink & Terrie Ex – The Laughing Owl
 32. Getatchew Mekuria & The Ex & Friends
 33. G.W. Sok – Anyway…
 34. Brader Mûsikî :: Herim Kuda