×

Recensie

Alternative

30 april 2020

The Ex

The Ex

Catch My Shoe

Geschreven door: Frank Gesink

Uitgebracht door: Ex Records

Catch My Shoe The Ex 4 The Ex – Catch My Shoe Written in Music https://writteninmusic.com

Noem Catch My Shoe een soort debuutplaat van Nederlandse rockband The Ex, als trouwe vocalist G.W. Sok besluit te stoppen en daar Arnold de Boer van Zea gelijk klaarstaat om zijn positie over te nemen. Daarmee komt een ander stemgeluid: meer praterig, een beetje droog, maar ook ritmisch. Naast zang speelt hij ook gitaar en is flink bezig op sampler voor wat vleugjes electronic. Maar wennen is het dus zeker. Vooral omdat zijn praatzang nogal eens prominent vooraan in de mix staat, zoals op Cold Weather is Back, een anti-technologie tirade die een beetje karikaturaal en carnavalesk overkomt. Je zou bijna zeggen: ‘awww, wat schattig’, terwijl je hem eens flink een aai over zijn bol geeft. Op andere momenten zit de zang beter verweven, zoals op de opzwepende afsluiter 24 Problems waar felle noise-gitaren, ritmische drums en zijn bevlogen zang een dansbaar geheel vormen.

Een album van veranderingen dus, ook omdat contrabassist Rozemarie weer weg is en er nu gespeeld wordt zonder bas, enkel drie gitaren. Een gemis is het niet, de gitaar duels van Terri Hessels (Ex) en Andy Moor zijn gevarieerd genoeg: dansbaar, funky, punky, speels, agressief en soms lekker dissonant noisy. Als Arnold de Boer dan ook nog eens zijn gitaar omhangt af en toe wordt het een propvol en multi-gelaagd geluid waar geen bas meer bijpast. Dat het nooit helemaal ontspoort, is omdat het zo ritmisch en dansblaar blijft. Drumster Katherina Bornefeld heeft daar ook een belangrijk aandeel in met haar speelse Afrikaanse ritmes die goed de vaart erin houden.

Die affiniteit met wereldmuziek is geen toeval. Zo vertrok de band al met drummer Han Bennink naar Ethiopië en deed dat later in andere bezetting nog eens met een tweede tour. Ook haalde ze dan weer acts van daar, zoals Fendika en Getatchew Mekuria om in Europa en de VS op te treden (vaak met hen). Die wereldinvloeden blijven er sindsdien een beetje inzitten ook bij de muziek van The Ex zelf. Behalve de al aangehaalde ritmiek, leent Maybe I Was the Pilot (met ook prachtig trompetspel van Roy Paci) een melodie van de Oegandese zanger en –harpist Iganitiyo Ekacholi uit zijn lied Elosi Aberu Akipore Imaniti Abiro. Ook verrast drumster Bornefeld door het zingen van het Ethiopische lied Eoloyo.

Het voelt nog wat onwennig dit album, waarschijnlijk meer voor de luisteraar dan voor The Ex zelf. Dat Arnold de Boer bij The Ex past staat wel vast, maar zijn vocale rol is hier misschien wel te prominent, de zang wat te eentonig. Verder is de swingende aanpak met nadruk op wereldmuziek en ritmiek heerlijk dansbaar. Maar de noiserocker- en punker in ons had het misschien liever wat onbesuisder gehad. Al blijven we gelukkig niet op onze honger zitten, met nog genoeg ruimte voor jams, freak-outs en experimenteerdrift. Natuurlijk, gewoon weer een sterk album van deze band. Maar kan het nog beter? 1. Maybe I Was The pilot
 2. Double Order
 3. Cold Weather Is Back
 4. Bicycle Illusion
 5. Eoleyo
 6. Tree Float
 7. Keep On Walking
 8. Life Whining
 9. 24 Problems

Meer uit deze special

 1. The Ex: meer dan veertig jaar tegen de stroom in (deel 1)
 2. The Ex: meer dan veertig jaar tegen de stroom in (deel 2)
 3. Coddiwomple – The Walk & Other Stories
 4. The Ex – Disturbing Domestic Peace
 5. The Ex – History Is What’s Happening
 6. The Ex – Dignity Of Labour
 7. The Ex – Tumult
 8. The Ex – Gonna Rob The Spermbank (12 inch)
 9. The Ex – Blueprints For A Blackout
 10. The Ex – Pokkeherrie
 11. The Ex – 1936, The Spanish Revolution (dubbelsingle)
 12. The Ex – Wie Vermoordde Hans K.?
 13. The Ex – Aural Guerrilla
 14. The Ex – Joggers and Smoggers
 15. The Ex & Tom Cora – Scrabbling at the Lock
 16. The Ex & Tom Cora – And the Weathermen Shrug Their Shoulders
 17. The Ex & guests – Instant
 18. The Ex – Mudbird Shivers
 19. The Ex – Starters Alternators
 20. The Ex – Dizzy Spells
 21. The Ex – Turn
 22. The Ex – Catch My Shoe
 23. The Ex – 27 Passports
 24. 3Musketiere – Abflug
 25. The Ex – Hands Up! You’re Free (Peel Sessions)
 26. Naar Ethiopië in het spoor van The Ex (deel 1)
 27. Naar Ethiopië in het spoor van The Ex (deel 2)
 28. Terp Records: Een prachtlabel uit de koker van The Ex
 29. Getatchew Mekuria/The Ex & Guests – Moa Anbessa
 30. Mohammed ‘Jimmy’ Mohammed – Hulgizey
 31. Han Bennink & Terrie Ex – The Laughing Owl
 32. Getatchew Mekuria & The Ex & Friends
 33. G.W. Sok – Anyway…
 34. Brader Mûsikî :: Herim Kuda