×

Recensie

Alternative

04 mei 2020

The Ex

The Ex

27 Passports

Geschreven door: Edwin Hofman

Uitgebracht door: Ex Records

The Ex - 27 Passports
27 Passports The Ex Alternative 4.5 The Ex – 27 Passports Written in Music https://writteninmusic.com

In de jaren na Catch My Shoe (2010) was The Ex, met nieuwe frontman Arnold de Boer, weer razend actief. Zodoende raakte de nieuwe samenstelling van de band snel ingeburgerd. The Ex maakte weer een plaat met de Ethiopische saxofonist Getatchew Mekuria, bracht een single uit met het eveneens Ethiopische Fendika, speelde in Rusland, organiseerde Ex-festivals en nam een plaat vol blazers op met Brass Unbound: Enormous Door.

Het is een maar greep uit het immer volle logboek van de band. Gaandeweg kreeg de harde kern van The Ex, Terrie, Andy, Kat en Arnold, weer een grotere rol. Dit resulteerde onder meer in de meer dan puike single met dubbele A-kant That’s Not A Virus / How Thick You Think. Het was duidelijk: The Ex was nog steeds krachtig, dynamisch, tegendraads en explosief maar met Arnold de Boer in de gelederen kreeg de muziek op een andere manier smoel, met ruimte voor extra, dunnere lijntjes gitaar en teksten die even curieus en grappig als betekenisvol en zinnig waren.

Dit alles komt in 2018 optimaal tot uiting op 27 Passports, een album dat vergezeld gaat van een mooi fotoboek van Andy Moor. De single en openingstrack Soon All Cities brengt alles wat The Ex zo vitaal maakt: een enorme drive, melodieuze noise en teksten die de spijker op zijn kop slaan: ‘Soon all cities will have the same restaurants / Soon all cities will have the same roundabouts….  Soon all cities will have the same accidents’. Met Soon All Cities, een nummer dat opvallend vlot tot stand kwam heeft The Ex een ‘hit’ te pakken. De band weet dankzij de single internationaal de aandacht vast te houden of wordt hierdoor (her)ondekt.

27 Passports biedt vervolgens nog meer opwindend materiaal: The Heart Conductor is een goed voorbeeld van hoe De Boers praatzang en pakkende gitaarlijnen in combinatie met de niet aflatende stroom van Terrie en Andy een krachtige maar ook aanstekelijke sound opleveren. Het is wederom een klapper. This Car Is My Guest laat een interessant perspectief na een auto-ongeluk horen. De koebel, die gelukkig weer regelmatig opduikt, stuitert lekker door de vertelling van De Boer heen. Op New Blank Document neemt ze het op tegen zwaarder gitaargeweld – Andy Moor hanteert nog op 27 Passports nog steeds de baritongitaar –en zorgt daarmee voor wat ritmiek en lucht.

Natuurlijk grijpt Kat ook weer een paar keer de microfoon, zoals op Birth, en dit geeft de muziek altijd weer een folky tint. Ondertussen ontrollen zich op de achtergrond ijzersterke, beheerste gitaarpatronen die gaandeweg aan kracht winnen; een niet aflatende stroom aan machinale, elektronische vlechtwerken. Het instrumentale Footfall sluit hier mooi op aan en is met vijf minuten weer een voorbeeld van The Ex’ eigenzinnige compromisloosheid. Hierna knallen de prikkelende teksten weer in The Sitting Chin, een vrijzinnige, kritische blik op overdaad, vraatzucht en zelfgenoegzaamheid. De stuiterende afsluiter Four Billion Tulip Bulbs koppelt de tulpenmanie uit de zeventiende eeuw aan een rottig baantje dat De Boer had bij de enorme bloemenveiling van Aalsmeer. De agitatie bij De Boer neemt meer en meer toe, tot een opruiende punkattitude. Als alles gezegd is, stuitert en schuurt de band nog even een minuut of vier door.

27 Passport is acht jaar na Catch My Shoe een sterk bewijs van de vitaliteit van The Ex. De band, die alweer bijna veertig jaar bestaat, heeft zichzelf weer stevig op de kaart gezet (al was er van metaalmoeheid natuurlijk vrijwel nooit sprake). Het moyenne van zo’n vijftig optredens per jaar in binnen- en buitenland wordt in 2018 en 2019 dan ook weer moeiteloos gehaald.

Kant A:

 1. Soon All Cities
 2. The Heart Conductor
 3. This Car Is My Guest
 4. New Blank Document
 5. Silent Waste

Kant B:

 1. Piecemeal
 2. Birth
 3. Footfall
 4. The Sitting Chins
 5. Four Billion Tulip Bulbs

Meer uit deze special

 1. The Ex: meer dan veertig jaar tegen de stroom in (deel 1)
 2. The Ex: meer dan veertig jaar tegen de stroom in (deel 2)
 3. Coddiwomple – The Walk & Other Stories
 4. The Ex – Disturbing Domestic Peace
 5. The Ex – History Is What’s Happening
 6. The Ex – Dignity Of Labour
 7. The Ex – Tumult
 8. The Ex – Gonna Rob The Spermbank (12 inch)
 9. The Ex – Blueprints For A Blackout
 10. The Ex – Pokkeherrie
 11. The Ex – 1936, The Spanish Revolution (dubbelsingle)
 12. The Ex – Wie Vermoordde Hans K.?
 13. The Ex – Aural Guerrilla
 14. The Ex – Joggers and Smoggers
 15. The Ex & Tom Cora – Scrabbling at the Lock
 16. The Ex & Tom Cora – And the Weathermen Shrug Their Shoulders
 17. The Ex & guests – Instant
 18. The Ex – Mudbird Shivers
 19. The Ex – Starters Alternators
 20. The Ex – Dizzy Spells
 21. The Ex – Turn
 22. The Ex – Catch My Shoe
 23. The Ex – 27 Passports
 24. 3Musketiere – Abflug
 25. The Ex – Hands Up! You’re Free (Peel Sessions)
 26. Naar Ethiopië in het spoor van The Ex (deel 1)
 27. Naar Ethiopië in het spoor van The Ex (deel 2)
 28. Terp Records: Een prachtlabel uit de koker van The Ex
 29. Getatchew Mekuria/The Ex & Guests – Moa Anbessa
 30. Mohammed ‘Jimmy’ Mohammed – Hulgizey
 31. Han Bennink & Terrie Ex – The Laughing Owl
 32. Getatchew Mekuria & The Ex & Friends
 33. G.W. Sok – Anyway…
 34. Brader Mûsikî :: Herim Kuda