×

Recensie

Roots

02 oktober 2020

The Ex

Mohammed 'Jimmy' Mohammed

Hulgizey

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Terp Records

Hulgizey Mohammed Jimmy Mohammed Roots 4 Mohammed ‘Jimmy’ Mohammed – Hulgizey Written in Music https://writteninmusic.com

In een serie over onze favoriete albums die er via het aan The Ex gelieerde Terp Records uitgekomen zijn vandaag: Moa Anbessa van The EX met Getatchew Mekuria. Deze recensie verscheen eerst in juli 2007.

Vorig jaar op 17 december overleed de legendarische Mohammed Jimmy Mohammed. Hij werd op dezelfde dag, volgens de moslim traditie, al begraven.

Hij was een week daarvoor naar de dokter gegaan omdat hij zich niet lekker voelde. De dokter vertelde hem dat hij een ernstige longontsteking had opgelopen, hij daar niets aan kon doen, en dat Mohammed Jimmy Mohammed maar beter naar huis kon gaan om daar te sterven. Aangezien hij bij vrienden, en niet bij zijn familie was, overleed hij een week later zonder dat zijn naasten ook maar de kans hadden gezien verder onderzoek te doen. Het is het trieste einde aan een leven wat de blinde Mohammed Jimmy Mohammed voor het grootste gedeelte wijdde aan het maken van muziek. Wereldwijde roem bracht hem dat helaas niet maar wel een aantal uitzonderlijke albums.

Vorig jaar verscheen nog het fraaie Takkabe! op het Nederlandse Terp Records, waarvan The Ex voorman Terrie de eigenaar is. De gepassioneerde zang van Mohammed kwam daarop optimaal uit de verf mede door het geweldige spel van zijn mede-muzikanten die bestonden uit leden van The Ex en super drummer Han Bennink. The Ex hadden Mohammed leren kennen tijdens een tour van The Ex door Ethiopië en haalden hem uiteindelijk voor hun 25 jubileum als band over voor een kleine Europese tournee. Op ondermeer het Moers jazzfestival in België, het Banlieues blues festival in Parijs en in Paradiso, Amsterdam werden vervolgens legendarische concerten gegeven.

Het postuum uitgebrachte album Hulgizey bevat een concert van Mohammed met zijn eigen band gegeven in The Grand Mix, Tourcoing in Frankrijk op 8 april 2006. Met Mesele Asmamaw en Asnake Gebreyes dus en Brodie West als gast op alt saxofoon. In totaal zijn er een 8 tal opwindende songs vastgelegd die in ongebreidelde Ethiopische stijl die Mohammed zo kenmerkte worden gespeeld. Soms is er niet meer nodig dan een opzwepende krar (een 5 of 6snarig instrument wat er uit ziet als een pan met gitaarhals), een kebero (een dubbele handdrum) en een heftig emotionele stem als die van Mohammed Jimmy Mohammed. Het album is niet alleen een prachtige ode aan de geweldige zanger die Mohammed Jimmy Mohammed was maar is tevens bedoeld als spaarpotje voor zijn overgebleven familie. Alle opbrengsten van de CD gaan daar naartoe en er is tevens een rekeningnummer geopend voor donaties. Een zeer lovenswaardig initiatief. 1. Sethed Seketelat
 2. Mela Mela
 3. Eywat Setenategagn
 4. Antchin Keto
 5. Hulgizey
 6. Yaselame Lalo
 7. Ende Jerusalem
 8. Sewetchi Men Yilalu

Meer uit deze special

 1. The Ex: meer dan veertig jaar tegen de stroom in (deel 1)
 2. The Ex: meer dan veertig jaar tegen de stroom in (deel 2)
 3. Coddiwomple – The Walk & Other Stories
 4. The Ex – Disturbing Domestic Peace
 5. The Ex – History Is What’s Happening
 6. The Ex – Dignity Of Labour
 7. The Ex – Tumult
 8. The Ex – Gonna Rob The Spermbank (12 inch)
 9. The Ex – Blueprints For A Blackout
 10. The Ex – Pokkeherrie
 11. The Ex – 1936, The Spanish Revolution (dubbelsingle)
 12. The Ex – Wie Vermoordde Hans K.?
 13. The Ex – Aural Guerrilla
 14. The Ex – Joggers and Smoggers
 15. The Ex & Tom Cora – Scrabbling at the Lock
 16. The Ex & Tom Cora – And the Weathermen Shrug Their Shoulders
 17. The Ex & guests – Instant
 18. The Ex – Mudbird Shivers
 19. The Ex – Starters Alternators
 20. The Ex – Dizzy Spells
 21. The Ex – Turn
 22. The Ex – Catch My Shoe
 23. The Ex – 27 Passports
 24. 3Musketiere – Abflug
 25. The Ex – Hands Up! You’re Free (Peel Sessions)
 26. Naar Ethiopië in het spoor van The Ex (deel 1)
 27. Naar Ethiopië in het spoor van The Ex (deel 2)
 28. Terp Records: Een prachtlabel uit de koker van The Ex
 29. Getatchew Mekuria/The Ex & Guests – Moa Anbessa
 30. Mohammed ‘Jimmy’ Mohammed – Hulgizey
 31. Han Bennink & Terrie Ex – The Laughing Owl
 32. Getatchew Mekuria & The Ex & Friends
 33. G.W. Sok – Anyway…
 34. Brader Mûsikî :: Herim Kuda