×

Recensie

Alternative

23 maart 2020

The Ex

The Ex

Blueprints For A Blackout

Geschreven door: Edwin Hofman

Uitgebracht door: Pig Brother Productions

The Ex- Blueprints For A Blackout
Blueprints For A Blackout The Ex Alternative 4 The Ex – Blueprints For A Blackout Written in Music https://writteninmusic.com

The Ex is een bijzonder actieve en productieve band. Begin 1984 zijn er voldoende ideeën om een dubbelelpee mee te vullen. En dat gebeurt dan ook: in maart van dat jaar ziet Blueprints For A Blackout het levenslicht. De productie is in handen van twee bekenden: Dolf Planteijdt en Jon Langford (The Mekons). Wat opvalt: de band omringt zich met gastmuzikanten, hetgeen een rijk instrumentarium oplevert, inclusief orgel, viool, marimba, hobo, ritmebox, bierkratten en olievaten. De attitude is nog steeds anarchopunk, de muziek is ongrijpbaarder.

Blueprints For A Blackout is dan ook een elpee waar het experiment ruim baan heeft gekregen, zoals dat op Dignity Of Labour ook al het geval was. Betrof dat nog een mini-elpee, op de nieuwe plaat brengt The Ex niet minder dan 19 nummers bijeen. Een aardige kluif maar de band weet de spanning er toch aardig in te houden, vooral door de muzikale creativiteit en de opwindende, dan wel indringende sferen. De vertrouwde thema’s en het kenmerkende woordspel van G.W. Sok – Grimm Stories, Rabble With A Cause, Animal Harm, om maar wat te noemen – krijgen hierdoor vaak weer een andere lading mee dan op eerdere releases.

Direct vanaf de bevreemdende opening Streetcars Named Desire / Animal Harm (Medley) is al duidelijk dat The Ex niet alleen in vuurkracht en venijn denkt maar dus ook in sferen en verrassingen. Requiem For A Rip Off is een melancholiek instrumentaal nummer gedragen door accordeon. Een bijzondere, stemmige verrassing die Europese volksmuziek op het palet brengt. Het titelnummer van het album ademt overigens ook (Zuid-)Europese folksferen, al is deze indrukwekkende song dankzij de basis van postpunk en de bovenlaag van verbeten spoken word vooral een zinderende mix van stijlen. Fire And Ice laat niet alleen hobo, maar ook een verrassende, vingervlugge akoestische gitaarpartij horen. Dichter Nico van Apeldoorn, een van de drijvende krachten achter de pamflettenreeks Gramschap, levert de tekst:

They work day and night
They work fire and ice
They write off
Cities against oil-wells
Children against money-lenders
Freedom against power

De soms industrieel aandoende percussie op het album is boeiend: Grimm Stories prikkelt op dat vlak enorm en zeker als de saxofoon erbij komt, vallen er parallellen te trekken met het Rotterdamse Kiem, dat in hetzelfde jaar debuteert. Ook The Rise Of The Dutch Republic, dat begint met de moord op Willem van Oranje in 1584 en dan verspringt naar 1984, laat fijne percussie horen, inclusief hand claps. Eigenlijk herbergt alleen Kidnap Connection nog iets van de zware drums van het voorgaande album Tumult (1983). Het tegendraadse Pleased To Meet You is een zoveelste voorbeeld van de eigenzinnige stijl van The Ex, de frasering van Terrie’s gitaar is hier lekker eigenwijs en trekt als een ongrijpbaar maar alomtegenwoordig insect de aandacht. A Goodbuy To You laat onzekerheid en vooral angst horen over wat het jaar 1985 gaat brengen. De bijzondere, industriële ambientgeluiden die G.W. Sok omgeven zijn even intrigerend als ontzagwekkend.

The Ex musiceert dus wederom compromisloos en confronterend op Blueprints For A Blackout, zij het dat de band hier weer andere middelen dan voorheen bij inzet. De boog staat in ieder geval vrijwel continu gespannen, al brengen de diverse ‘nieuwe’ instrumenten soms wel een lichtere toets aan. Op A Plague To Survive fladderen marimba en fluit door noeste geluidslandschappen en op Jack Frost Is Innocent laat de band de ritmebox ratelen.

Zo bevat Blueprints For A Blackout, voor wie het wil horen, een enorm arsenaal aan boeiende geluiden, prikkelende ritmiek, teksten met impact en verrassende injecties van een omvangrijk instrumentarium. Zoals al bleek in de afgelopen jaren is The Ex is een band die heel veel muziek maakt en een groot deel van hun creaties ook daadwerkelijk op plaat uitbrengt. Zo kon ook dit nieuwe album uitgroeien tot een dubbelelpee. De impact van al deze creativiteit was wellicht groter geweest bij een enkele plaat, maar het doet niets af aan het feit dat The Ex ook met dit nieuwe album weer indruk maakt.

The Ex blijft natuurlijk op vele fronten actief in 1984. De band bestijgt het podium weer tientallen keren, waaronder negenmaal in Zwitserland en een aantal keer in het kader van een benefiet-tournee ter ondersteuning van de Britse mijnwerkers, met medewerking van onder meer Nico van Apeldoorn. Aan het eind van het jaar vertrekt Sabien en wordt de plek achter de drumkit overgenomen door Katrin Bornefeld.

Kant A:

 1. Streetcars Named Desire / Animal Harm (medley)
 2. Blueprints For A Blackout
 3. Rabble With A Cause
 4. Requiem For A Rip-Off
 5. Pleased To Meat You

Kant B:

 1. A Goodbuy To You
 2. The Swim
 3. Boohoo
 4. U.S. Hole
 5. (Not) 2b Continued
 6. Grimm Stories

Kant A:

 1. A Plague To Survive
 2. The Rise Of The Dutch Republic
 3. Kidnap Connection
 4. Fire And Ice

Kant B:

 1. Jack Frost Is Innocent
 2. Love You Till Eh
 3. Food On 45
 4. Scrub That Scum

Meer uit deze special

 1. The Ex: meer dan veertig jaar tegen de stroom in (deel 1)
 2. The Ex: meer dan veertig jaar tegen de stroom in (deel 2)
 3. Coddiwomple – The Walk & Other Stories
 4. The Ex – Disturbing Domestic Peace
 5. The Ex – History Is What’s Happening
 6. The Ex – Dignity Of Labour
 7. The Ex – Tumult
 8. The Ex – Gonna Rob The Spermbank (12 inch)
 9. The Ex – Blueprints For A Blackout
 10. The Ex – Pokkeherrie
 11. The Ex – 1936, The Spanish Revolution (dubbelsingle)
 12. The Ex – Wie Vermoordde Hans K.?
 13. The Ex – Aural Guerrilla
 14. The Ex – Joggers and Smoggers
 15. The Ex & Tom Cora – Scrabbling at the Lock
 16. The Ex & Tom Cora – And the Weathermen Shrug Their Shoulders
 17. The Ex & guests – Instant
 18. The Ex – Mudbird Shivers
 19. The Ex – Starters Alternators
 20. The Ex – Dizzy Spells
 21. The Ex – Turn
 22. The Ex – Catch My Shoe
 23. The Ex – 27 Passports
 24. 3Musketiere – Abflug
 25. The Ex – Hands Up! You’re Free (Peel Sessions)
 26. Naar Ethiopië in het spoor van The Ex (deel 1)
 27. Naar Ethiopië in het spoor van The Ex (deel 2)
 28. Terp Records: Een prachtlabel uit de koker van The Ex
 29. Getatchew Mekuria/The Ex & Guests – Moa Anbessa
 30. Mohammed ‘Jimmy’ Mohammed – Hulgizey
 31. Han Bennink & Terrie Ex – The Laughing Owl
 32. Getatchew Mekuria & The Ex & Friends
 33. G.W. Sok – Anyway…
 34. Brader Mûsikî :: Herim Kuda