×

Recensie

Alternative

23 april 2020

The Ex

The Ex

Dizzy Spells

Geschreven door: Edwin Hofman

Uitgebracht door: Ex Records

The Ex - Dizzy Spells
Dizzy Spells The Ex Alternative 4 The Ex – Dizzy Spells Written in Music https://writteninmusic.com

Ook aan het begin van de nieuwe eeuw is The Ex bijzonder actief. De band speelt met het Ex-Orkest op het Holland Festival en brengt hier een live-cd van uit. The Ex toert in Italië en G.W. Sok brengt zijn columns voor het blad Opscene (onder de naam Goeroe Overflakkee) uit in boekvorm. En dan is er ook nog de nieuwe studioplaat Dizzy Spells, net als voorganger Starters Alternators opgenomen met Steve Albini.

Ook op Dizzy Spells stelt de The Ex de consumptiemaatschappij en multinationals weer aan de kaak. Zo verwijst Burnsome naar perverse PR, spin doctors en worldwide crisis management consultants (als Burson Marsteller). Na een sfeerrijk instrumentaal intro volgt een harde, heldere observatie van G.W. Sok.

Sterke ritmiek, spanning, confrontatie, met hier en daar een zweem van melodie in een krachtige, droge, heldere productie. Tekstueel wellicht minder expliciet dan in vroeger jaren, maar de achterliggende boodschappen zijn zoals gezegd niet gewijzigd. Het merendeel van de nummers gaat over de vijf minuten heen. Met de tekstuele en muzikale intensiteit van The Ex voelt dit nergens als te lang. Waarom zou het ook, de band opereert inmiddels al jarenlang succesvol buiten de gebaande paden?

‘No chance to give this town a clue, it turns into a concrete zoo’, is de observatie op het relatief kalm voortmarcherende Towns Of Stone, de opener van het album. Het wordt al hectischer op Nobodies’ Dream, gebaseerd op een tekst van Uruguyaanse schrijver en journalist Eduardo Galeano. Hier benadert de muziek de drukte van een verkeersplein met vele stromen, van chaotisch tot strak voortjakkerend. ‘Fortune doesn’t rain’ is de conclusie. Op het door Kat gezongen River gaan tekst en muziek hand in hand. Na een wankele start wint de song steeds meer aan kracht en overtuiging om er met G.W. Soks finale helemaal op te klappen. Fistful Of Feed, over zogenaamde vrijgevigheid en empathie op tv, schuurt, duwt en trekt als vanouds, al voegt de band wat melodie toe, hetgeen deze track nóg sterker maakt. Het fraai getitelde Little Atlas Heavyweight is verderop de indringende, stemmige finale.

Het is mooi dat The Ex (net als De Kift) altijd een oog houdt voor teksten uit de literatuur en journalistiek. Naast Eduardo Galeano laat de band zich op Dizzy Spells inspireren door Drs. P. en dat is altijd een goed idee. The Chair Needs Some Paint is gebaseerd op diens Het land is moe. De song Haydays voert terug naar Lucebert en zit vol springerige gekte.

Het door Kat gezongen relaas van een (gevonden) koffer, Oskar Beck, is een ander voorbeeld van de open geest en wijde blik van The Ex. Over fijne percussie klinken de gitaarlijnen van Terrie als zoemende insecten, terwijl de baslijnen van Luc van diep tot hoog gaan. Het vormt een mooie, unieke toets op dit toch al ideeënrijke album. Dizzy Spells: over het algemeen iets minder uitgelaten, expliciet en explosief dan eerdere albums maar nog steeds geïnspireerd en enorm krachtig. 1. Town Of Stone
 2. Nobodies' Dream
 3. Walt's Dizzyland
 4. Time Flies
 5. Oskar Beck
 6. Burnsome
 7. The Chair Needs Paint
 8. Fistful of Feed
 9. Haydays
 10. River
 11. Karaoke Blackout
 12. Little Atlas Heavyweight

Meer uit deze special

 1. The Ex: meer dan veertig jaar tegen de stroom in (deel 1)
 2. The Ex: meer dan veertig jaar tegen de stroom in (deel 2)
 3. Coddiwomple – The Walk & Other Stories
 4. The Ex – Disturbing Domestic Peace
 5. The Ex – History Is What’s Happening
 6. The Ex – Dignity Of Labour
 7. The Ex – Tumult
 8. The Ex – Gonna Rob The Spermbank (12 inch)
 9. The Ex – Blueprints For A Blackout
 10. The Ex – Pokkeherrie
 11. The Ex – 1936, The Spanish Revolution (dubbelsingle)
 12. The Ex – Wie Vermoordde Hans K.?
 13. The Ex – Aural Guerrilla
 14. The Ex – Joggers and Smoggers
 15. The Ex & Tom Cora – Scrabbling at the Lock
 16. The Ex & Tom Cora – And the Weathermen Shrug Their Shoulders
 17. The Ex & guests – Instant
 18. The Ex – Mudbird Shivers
 19. The Ex – Starters Alternators
 20. The Ex – Dizzy Spells
 21. The Ex – Turn
 22. The Ex – Catch My Shoe
 23. The Ex – 27 Passports
 24. 3Musketiere – Abflug
 25. The Ex – Hands Up! You’re Free (Peel Sessions)
 26. Naar Ethiopië in het spoor van The Ex (deel 1)
 27. Naar Ethiopië in het spoor van The Ex (deel 2)
 28. Terp Records: Een prachtlabel uit de koker van The Ex
 29. Getatchew Mekuria/The Ex & Guests – Moa Anbessa
 30. Mohammed ‘Jimmy’ Mohammed – Hulgizey
 31. Han Bennink & Terrie Ex – The Laughing Owl
 32. Getatchew Mekuria & The Ex & Friends
 33. G.W. Sok – Anyway…
 34. Brader Mûsikî :: Herim Kuda