×

Nieuws

18 maart 2024

Art=Music=Art

Introductie: Art=Music=Art extra: Ben van Gelder

Geschreven door: WiM Redactie

Label: DoYouMind Records

We hebben nog één extra concert in de eerste serie van Art=Music=Art concerten, de samenwerking tussen Stedelijk Museum Alkmaar en Written in Music. Deze keer niet binnen de muren van het museum maar die van de Grote Kerk van Alkmaar. En de muzikant die in deze geweldige plek zal komen spelen is saxofonist Ben van Gelder. Hij komt langs met zijn 8-koppige internationale band om zijn laatste album, het meesterlijke Manifold, te spelen.

Het concert van Ben van Gelder en zijn uitgebreide band zal plaatsvinden op de avond van de opening van de grote expositie 100XLucebert, gewijd aan de fameuze dichter en beeldend kunstenaar Lucebert (Lucebertus Jacobus Swaanswijk). De band zal tijdens de opening al even van zich laten horen maar om 20.30 is de aanvang van het echte concert.

Manifold is een album waarop Ben van Gelder, bekend als vooruitstrevend saxofonist, zich vooral als componist laat gelden. Met het orgel als uitgangspunt heeft hij met Manifold een even avontuurlijk als fascinerend muziekstuk geschreven. Met de Britse toetsenkoning Kit Downes als middelpunt en een geweldige band met contrabassist Tijs Klaassen, drummer Antoine Pierre, basklarinettist Joris Roelofs, trompettist Jean-Paul Estiévenart, saxofonist Hristo Goleminov, zangeres Fuensanta Mendez en Van Gelder zelf op sax heeft hij een even internationale als muzikaal diverse groep muzikanten bij elkaar.

Manifold, opgenomen in het Amsterdamse orgelpark, is een machtig en rijk muzikaal statement dat even uitdagend, overweldigend als internationaal klinkt. Als componist zet Van Gelder een gigantische stap vooruit, geïnspireerd door de gelaagde, emotionele muziek van componisten als György Ligeti en Oliver Messiaen. Het Kit Downes orgelalbum Obsidian (verschenen op ECM) was daarnaast een belangrijk sleutelwerk.

Wat zullen de stukken die Manifold vormen straks met Downes achter het  befaamde Hagerbeer-Schnitger-orgel van de Grote Kerk Alkmaar machtig gaan klinken, met die fantastische groep muzikanten daarvoor. Met vier blazers (met de onnavolgbare Estiévenart als muzikant om heel goed in de gaten te houden), de fantastische ritmesectie en Mendez daar als warmbloedige vocalist overheen.

Wij zijn dol op het werk van Van Gelder en het meesterstuk Manifold in het bijzonder. Wij kunnen dus niet wachten tot hij met zijn geweldige band in de Grote Kerk zal staan als afsluiting van dit zo overweldigend goed verlopen eerste seizoen van Art=Music=Art.

Ben van Gelder – Manifold

  • Vrijdag 29 maart, 20.30 uur
  • Grote Kerk Alkmaar, Koorstraat 2, 1811 GP Alkmaar
  • Met o.a. Ben van Gelder, Kit Downes, Fuensanta Mendez, Antoine Pierre, Joris Roelofs, Jean-Paul Estiévenart, Antoine Pierre en Hristo Goleminov.
  • Tickets zijn verkrijgbaar op art-music-art.nl en kosten €15,-.

NB. Het concert van Ben van Gelder en zijn uitgebreide band is het extra en zeer speciale concert in een eerste serie Art=Music=Art concerten die eind oktober 2023 begon met contrabassist Tom Herbert en op 2 december met de Brusselse pianist Alex Koo een fraai vervolg kreeg. Dit jaar op 27 januari van herstart ging met de Amsterdamse gitarist Reinier Baas en met de al decennialang in New York wonende Nederlandse saxofonist Marc Mommaas op 25 februari een geweldig einde vond.
Check voor alle informatie: art-music-art.nl