×

Nieuws

16 januari 2024

Art=Music=Art

Introductie: Art=Music=Art part 3: Reinier Baas

Geschreven door: WiM Redactie

Label: DoYouMind Records

De aftrap van onze nieuwe serie concerten in samenwerking met Stedelijk Museum Alkmaar waren met de Londense bassist Tom Herbert en de Brusselse pianist Alex Koo afgelopen jaar een groot en uitverkocht succes. We plakten daar nog de fraaie muziekfilm Music for Black Pigeons aan vast in het Alkmaarse filmhuis.

In dit nieuwe jaar gaan we dus op naar de derde in de serie. En we blijven deze keer iets dichter bij ‘huis’. Op zaterdag 27 januari zullen we de Amsterdamse gitarist Reinier Baas verwelkomen als derde muzikant in onze serie concerten onder de naam Art=Music=Art.

Hoe mooi om Reinier straks ook te zien spelen in de zaal van Stedelijk Museum Alkmaar waar momenteel de tentoonstelling Nieuwe Vrijheidsbeelden zich bevindt. Een referentie naar het feit dat we afgelopen 8 oktober het 450 jaar Alkmaar Ontzet vierden.

Reinier Baas is een fascinerend muzikant met een DIY-aanpak en een eigenzinnig oeuvre. Zijn samenwerkingen met grote muzikale vriend, saxofonist Ben van Gelder (en daarbij ook in triovorm met de Nederlandse jazzlegende Han Bennink), behoren tot het beste wat de Nederlandse jazz de afgelopen jaren voortbracht.

Als componist schreef hij werken voor Pynarello Symfonie Orkest, Metropole Orkest, het Jazz Orchestra of the Concertgebouw, als ook opdrachten voor het North Sea Jazz Festival, Koninklijk Concertgebouw, Bimhuis en November Music. Projecten waar hij dan zelf vaak als solist optrad. Reinier Baas is verbonden aan het Conservatorium van Amsterdam en Siena Jazz University.

Eén van de spannendste projecten die hij, naast zijn werk met van Gelder doet is, in triovorm, met de Britse toetsenman Kit Downes en de Duitse drummer Jonas Burgwinkel als Deadeye. Een progressief opererend trio dat met een studio en livealbum gelijk koplopers in de spannende nieuwe Europese jazzleague werd.

In Stedelijk Museum Alkmaar draait het vooral om het vermogen van Reinier om te improviseren. Hij is het die straks midden tussen de kunstwerken van de expositie zit en daar een uur lang zijn fascinatie voor de kunst in muziek zal gaan vatten. Natuurlijk daarbij zijn eigen emoties en gedachten over zijn leven en de wereld daar omheen zal meenemen.

In 2022 had Reinier een prominente plaats binnen het programma van het door ons ieder jaar weer een volle week bezochte Südtirol Jazzfestival Alto Adige. We zagen hem daar in verschillende projecten excelleren. De recensies die wij over die optredens  (en over een aantal van zijn albums) schreven zijn op Written in Music te vinden.

NB 1. Als je heel snel bent zijn er nog een paar laatste kaarten te verkrijgen.

NB 2. Het concert van Reinier Baas is de derde in een eerste serie Art=Music=Art concerten die eind februari met Marc Mommaas (New York) een slot zal vinden. Tom Herbert en Alex Koo gingen hem op respectievelijk 28 oktober en 2 december reeds voor. Check voor alle informatie: art-music-art.nl