×

Nieuws

25 oktober 2023

Art=Music=Art

Introductie Art=Music=Art part. 1: Tom Herbert

Geschreven door: WiM Redactie

Label: Leaf

De aftrap van onze nieuwe serie concerten in samenwerking met Stedelijk Museum Alkmaar is na veel voorbereidingen dan eindelijk in zicht. Aankomende zaterdag 28 oktober zal de Londense contrabassist Tom Herbert als eerste muzikant gaan optreden in onze nieuwe serie concerten onder de naam Art=Music=Art.

Hoe mooi om Tom straks te zien spelen in de zaal van Stedelijk Museum Alkmaar waar zich momenteel de tentoonstelling Nieuwe Vrijheidsbeelden bevindt. Een referentie naar het feit dat we afgelopen 8 oktober het 450 jaar Alkmaar Ontzet vierden. Het gaat een memorabele avond worden.

Tom Herbert is een vermaard Brits bassist die niet alleen medegrondlegger was van de new British jazz sound zoals we die nu kennen, met legendarische bands als Acoustic Ladyland en Polar Bear; door de jaren heen was hij bij vrijwel alle belangwekkende nieuwe ontwikkelingen binnen de Britse jazz en zeker ook de pop en rock betrokken, vaak juist ook een belangrijke rol spelend.

Zo speelde hij niet alleen met nieuwe helden als Shabaka Hutchings en Nubya Garcia en viert hij zijn (muzikale) vriendschap met topdrummer Tom Skinner in tal van bands en is hij één van de drie muzikanten van het vooruitstrevende The Invisible, speelde hij in de band van Paolo Nutini met Beth Orton en was ook opvallend aanwezig op het derde album van het electronic duo Nightports.

Daarnaast speelde hij een belangrijke rol op het dit jaar verschenen Miles Davis tribute London Brew, georganiseerd door zijn grote vriend, gitarist Dave Okumu en vormde hij met Skinner een ritmesectie in het door Thom Yorke en Jonny Greenwood opgezette The Smile. Net zo gemakkelijk speelt hij in thuisstad Londen de jazzclubs plat met net die muzikanten die er op enig moment in de week beschikbaar zijn.

In Stedelijk Museum Alkmaar draait het even niet om andere muzikanten dan om Tom zelf. Hij is het die straks midden tussen de kunstwerken van de expositie staat en daar een uur lang zijn fascinatie voor de kunst in muziek zal gaan vatten. Een uitdaging voor hem, hij heeft buiten Londen nog nooit solo gespeeld, en een uitdaging voor het publiek dat niet weet wat ze kunnen verwachten.

Om meer van Tom te weten te willen komen kun je natuurlijk van alles wat we al over hem geschreven hebben lezen op writteninmusic.com; je kunt ook onderstaande video bekijken waar hij geïnterviewd wordt.

NB 1. Als je heel snel bent zijn er nog een paar laatste kaarten te verkrijgen.

NB 2. Het concert van Tom Herbert is de eerste in een serie waarin later ook pianist Alex Koo (Brussel), gitarist Reinier Baas (Amsterdam) en Marc Mommaas (New York). Check daarvoor: art-music-art.nl