×

Recensie

Jazz

23 februari 2016

Positie 18 Jaarlijst 2016

Marc Mommaas & Nikolaj Hess

Ballads and Standards

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Sunnyside Records

Ballads and Standards Marc Mommaas Marc Mommaas & Nikolaj Hess Jazz 5 Marc Mommaas & Nikolaj Hess – Ballads and Standards Written in Music https://writteninmusic.com

Dat Marc Mommaas en Nikolaj Hess muzikanten van uitzonderlijke klasse zijn weten insiders al vele jaren. Hun samenwerkingen behoren tot de meest interessante binnen de jazz.

De mannen vonden elkaar flink wat jaren terug in New York aan het begin van een glanzende jazzcarrière. Marc afkomstig uit Amsterdam en Nikolaj uit Kopenhagen, beiden net in New York gevestigd om daar de jazzwereld te veroveren, bleken de perfecte muzikale match te hebben en ontwikkelden zich als voorname spelers in de stad van de jazz. Met hun band Global Motion maar ook als piano/saxofoon duo van grote klasse.

Over de jaren muzikaal internationaal doorgegroeid verrassen ze nu met een album vol ballads en standards. En wat een ongelooflijk genot om deze super getalenteerde mannen bekende composities als The Peacocks (van Jimmy Rowles), Ask Me Now (van Monk), The Shadow Of Your Smile (van Johnny Mandel), In A Sentimental Mood (van Duke Ellington), Never Let Me Go (van Jay Livingston), Body And Soul (van Johnny Green) en Somewhere Over The Rainbow (van Harold Arlen) naar een andere wereld te horen spelen. Want echt niets dat deze composities, die al zo vaak vertolkt zijn, voorspelbaar zou kunnen maken wordt aangeraakt. Met bloedmooi spel vinden Mommaas en Hess deze composities volledig opnieuw uit. Ze geven er een volslagen eigen kleur aan.

Mooi om zowel Mommaas als Hess als muzikanten zo hard te horen doorgroeien. Het spel van Mommaas is op Ballads & Standards monumentaal. Er zijn maar heel weinig (tenor)saxofonisten die met zulk technisch vernuftig spel zoveel emoties teweeg weten te brengen. Absoluut adembenemend en diep in het hart rakend. Hess doet daar met zijn levendige dan weer subtiele spel niet voor onder. Wat een wereldpianist! Zowel Mommaas als Hess hebben over de jaren ook hun eigen opvallende carrières opgebouwd maar hun samenspel blijft van absolute wereldklasse.

Niet onvermeld mag blijven is dat Mommaas en Hess op sommige tracks de hulp van vrienden Thomas Morgan op bas en de legendarische Vic Juris op gitaar krijgen. De mannen brengen precies de juiste subtiele elementen binnen de uitvoeringen aan.

Ballads and Standards is zo’n album waarop je niet uitgeluisterd kan raken. Een album vol tijdloze jazz van onwaarschijnlijke schoonheid die diep in het hart raakt.  1. The Peacocks
  2. Ask Me Now
  3. The Shadow of Your Smile
  4. In a Sentimental Mood
  5. Somewhere Over The Rainbow
  6. Never Let Me Go
  7. Body And Soul