×

Nightports w/ Tom Herbert

Nightports w/ Tom Herbert

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: The Leaf Label

Nightports w/ Tom Herbert Tom Herbert Nightports Eigentijds 4.5 Nightports w/ Tom Herbert – Nightports w/ Tom Herbert Written in Music https://writteninmusic.com

Geluidstovenaars Mark Slater en Adam Martin komen onder de naam Nightports steeds weer met verrassende samenwerkingen. Na een eerste album op eigen kracht vonden ze op het fameuze platenlabel Leaf en in de markante pianist Matthew Bourne een prachtig nieuw concept om muziek te maken. In improvisatie en vrijheid met elkaar nieuwe muziek maken, nieuwe sferen ontdekken. Met de van The Comet is Coming en Soccer96 bekende Betamax bleek het samenwerkingsproject w/  al net zo ijzersterk uit te pakken.

Voor hun nieuwe album zochten ze een samenwerking op met de Britse bassist Tom Herbert, die in legendarische gezelschappen als Acoustic Ladyland, Polar Bear en The Invisible en heel veel andere projecten, waaronder de nieuwe band van mede jazzdrummer Tom Skinner en de creatieve Radiohead spil Tom Yorke en Jonny Greenwood, The Smile, zijn status als één van de allerbeste bassisten ter wereld ruimschoots verdiende. Altijd al een progressief denkend muzikant geweest, is Herbert de ideale match voor een nieuwe Nightports.

Muzikaal iets echt nieuws neerzetten was wederom de bedoeling en dat is weer uitstekend gelukt. Rondom de inspirerende contrabaspartijen die Herbert uitzet weten Martin en Slater steeds weer spannende sferen en rijke atmosferische kleuren te creëren. Want het was vooral Herbert die met aanzetten kwam waar vanuit gewerkt werd.

Zijn improvisaties op en met de contrabas, met en zonder effecten, het geluid van de snaren en zelfs zijn adem, werden allemaal vastgelegd en in smaakvolle nieuwe composities gegoten. Composities waarin meerdere baspartijen over elkaar gelegd en de verrijking in sounds van Martin en Slater een ontzettend rijke sound opleveren.

Meestal vorm gevat zonder ritmische patronen en in de atmosfeer zwevend dan weer door de contrabas weer recht op de aarde terug, dan weer met een heerlijke basedrum verrijkt (het geweldige Arcs), met drukke ritmes opgeduwd (Hypnodynamics) of op een lome groove gebouwd (Vacancy). De mogelijkheden van de contrabas in volle glorie uitgebuit in de prachtigste sferen.

Nightports w/ Tom Herbert zet de fantastische bassist vol in de schijnwerpers en de klasse van Slater en Martin al net zo goed. Wat zij met de contrabas van Herbert hebben gedaan en hoe ze zijn opnamen meesterlijk ‘onder handen’ namen leidt tot een echt anders klinkend, verrassend album. Een album om je volledig in te verliezen en keer op keer te blijven ontdekken.

Dat Nightports w/ een wel heel spannende muzikale exercitie is hadden we al door bij de samenwerking met Matthew Bourne en Betamax, Tom Herbert geeft er weer een volledig eigen invulling aan, legt de lat voor een volgend project op een wel heel spannende hoogte. Muziek om maar geen genoeg van te krijgen.  1. hibernal
  2. eye to eye
  3. defeat
  4. october
  5. inahbit
  6. arcs
  7. lumin
  8. hydradynamica
  9. vacancy
  10. given