×

Nieuws

19 februari 2024

Art=Music=Art

Extra concert in de reeks Art=Music=Art: Ben van Gelder speelt Manifold

Geschreven door: WiM Redactie

Aan Art=Music=Art, de concertserie van Written in Music en Stedelijk Museum Alkmaar, wordt op vrijdagavond 29 maart een extra concert toegevoegd. Het podium staat deze keer niet in het museum maar in de Grote Kerk voor een speciaal concert van Ben van Gelder en diens laatste album Manifold.

Manifold is een album waarop Ben van Gelder, bekend als vooruitstrevend saxofonist, zich vooral als componist laat gelden. Met het orgel als uitgangspunt heeft hij met Manifold een even avontuurlijk als fascinerend muziekstuk geschreven. Met de Britse toetsenkoning Kit Downes als middelpunt en een geweldige band met contrabassist Tijs Klaassen, drummer Antoine Pierre, basklarinettist Joris Roelofs, trompettist Jean-Paul Estiévenart, saxofonist Hristo Goleminov, zangeres Fuensanta Mendez en Van Gelder zelf op sax heeft hij een even internationale als muzikaal diverse groep muzikanten bij elkaar.

Manifold, opgenomen in het Amsterdamse orgelpark, is een machtig en rijk muzikaal statement dat even uitdagend, overweldigend als internationaal klinkt. Als componist zet Van Gelder een gigantische stap vooruit, geïnspireerd door de gelaagde, emotionele muziek van componisten als György Ligeti en Oliver Messiaen. Het Kit Downes orgelalbum Obsidian (verschenen op ECM) was daarnaast een belangrijk sleutelwerk.

Wat zullen de stukken die Manifold vormen straks met Downes achter het  befaamde Hagerbeer-Schnitger-orgel van de Grote Kerk Alkmaar machtig gaan klinken met die fantastische groep muzikanten daarvoor. Met vier blazers (met de onnavolgbare Estiévenart als muzikant om heel goed in de gaten te houden), de fantastische ritmesectie en Mendez daar als warmbloedige vocalist overheen.

Wij zijn dol op het werk van Van Gelder en het meesterstuk Manifold in het bijzonder. Wij kunnen dus niet wachten tot hij met zijn geweldige band in de Grote Kerk zal staan als afsluiting van dit zo overweldigend goed verlopen eerste seizoen van Art=Music=Art.

Ben van Gelder – Manifold 

Vrijdag 29 maart, 20.30 uur 

Grote Kerk Alkmaar, Koorstraat 2, 1811 GP Alkmaar 

Met o.a. Ben van Gelder, Kit Downes, Fuensanta Mendez, Antoine Pierre, Joris Roelofs, Jean-Paul Estiévenart, Antoine Pierre en Hristo Goleminov. 

Tickets zijn verkrijgbaar op www.art-music-art.nl en kosten €15,-.