×

Nieuws

05 december 2023

Art=Music=Art

Introductie: Art=Music=Art extra: Music for Black Pigeons in Filmhuis Alkmaar

Geschreven door: WiM Redactie

Label: ECM Records

In het eerste seizoen Art=Music=Art duiken we vier keer Stedelijk Museum Alkmaar in voor intieme concerten met gezamenlijk eten daarna en wijken we twee keer uit naar een andere locatie. Voor de fascinerende en veelgeprezen docufilm Music for Black Pigeons gaan we op dinsdagavond 12 december naar Filmhuis Alkmaar.

De Deense filmmakers Jørgen Leth en Andreas Koefoed volgden landgenoot en jazzgitarist Jakob Bro veertien jaar lang tijdens opnamen van nieuwe albums en belangrijke optredens. Jaren waarin hij zijn in New York opgenomen platen op zijn eigen label Loveland Records uitbracht tot hij door het grote ECM werd getekend. Jaren ook waarin de naam Bro een ‘household name’ werd binnen de jazz.

Bro is een muzikant  waarvan al snel bekend werd dat hij een belangrijke nieuwe sound binnen de jazz zou brengen. Dat jazzhelden als Paul Motian, Lee Konitz, Bill Frisell en Tomasz Stanko dat doorhadden bleek uit het feit dat ze al vroeg op zijn albums mee wilden spelen of hem in hun band opnamen. Bro’s vaak verstilde, tegelijk atmosferische gitaarmelodieën die ergens tussen jazz en folk nieuwe muzikale sferen creëren groeiden optimaal met de hulp van die legendarische muzikanten.

Music for Black Pigeons beschrijft dus de lange periode van 2008 tot en met 2022. Een periode waarin eerst Motian en daarna ook Stanko, Konitz en drummer Jon Christensen overleden. Muzikanten die Bro dicht bij zich draagt en die immer zijn spel en gedachten zullen blijven beheersen.

De dood van Paul Motian bleek tien jaar later het startpunt om heel veel bevriende muzikanten uit te nodigen voor een herdenking. Bro nodigde vaste bandmaatjes Thomas Morgan (contrabas), Joey Baron (drums), A.C (Anders Christensen, bas), Jorge Rossy (drums), Arve Henriksen (trompet), Joe Lovano (sax) en Larry Grenadier (bas) uit om de muziek van Motian te herontdekken.

Music for Black Pigeons is een grootse ode aan de jazz. Juist ook door de puurheid van Bro’s muziek en de manier waarop de muzikanten die hem omringen met die muziek omgaan. Tegelijk, zoals Lovano het zo mooi in de film zegt, volledig in de geest spelen van de muzikanten waar ze ooit mee hebben opgenomen en op het podium hebben gestaan. De muzikale geestverwanten die hen zoveel geleerd hebben en hun muzikale geest nooit zullen verlaten.

Het monumentale Music for Black Pigeons wordt op dinsdagavond 12 december eenmalig vertoont in Filmhuis Alkmaar. Zorg dat je er op tijd bij bent voor kaarten: https://filmhuisalkmaar.nl/film/music-for-black-pigeons-muziek-film/

*Music for Black Pigeons is onderdeel van de nieuwe serie Art=Music=Art, een initiatief van muziekjournalist Dick Hovenga, Stedelijk Museum Alkmaar en online muziekmagazine Written in Music. Een serie waarbij naast de vertoning van Music for Black Pigeons, vier muzikanten tussen de kunst in het Stedelijk Museum geïmproviseerde optredens geven, en één muzikant met zijn band in de Grote Kerk van Alkmaar zal optreden. Voor meer informatie: www.art-music-art.nl .