×

Recensie

Eigentijds

17 januari 2018

Kit Downes

Obsidian

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: ECM

Obsidian Kit Downes Eigentijds 4 Kit Downes – Obsidian Written in Music https://writteninmusic.com

Kit Downes, is een van de allergrootste talenten die de Britse jazz en improvisatie de afgelopen decennia voorbracht. Niet alleen binnen zijn band Troyka, of in samenwerking met anderen (zoals het album Time Is A Blind Guide waarmee hij in 2015 in de band van Thomas Strønen op ECM zijn debuut maakte) maar ook solo (het erg sterke Tricko) laat hij dat optimaal horen. Downes is bepaald geen voorspelbaar muzikant in datgene wat hij speelt en uitbrengt en daarom des te interessanter om te volgen.

Obsidian, zijn eerste echte soloalbum op ECM, brengt hem terug naar zijn oude liefde voor het kerkorgel, waar hij zijn eerste muzikale ervaringen opdeed. Opgenomen in de Snape Church of John the Baptist en Bromeswell St Edmund Church, beide in Suffolk en Union Chapel Church in Islington, Londen laat Downes een groot palet aan muzikale kleuren voorbij komen.

Voorbij de kerkmuziek die we vooral van het orgel kennen slaat Downes op Obsidian steeds nieuwe muzikale wegen in, laat het orgel verrassend anders de ruimtes vullen. Juist door het spelen van eigen stukken vindt hij nieuwe muzikale wegen die ver van de door hem ook zo geliefde jazz, waar veel muziek van hem de oorsprong vindt, vandaan staat. Maar ook in improvisaties, zoals op de traditional Black Is The Colour vindt hij een spannende weg.

Downes’ spel is fabuleus. Waar binnen veel klassieke en kerkelijk muziek vol in de registers wordt gehangen zoekt Downes subtiliteit en levendigheid zonder in gemakzuchtige, de volledige kerkruimte vullende, zwaarte te verdwijnen. Juist door merendeels ingehouden te spelen genereert hij nog meer aandacht. Soms melodieus, soms op sfeer en minimaal spelend, verrast Downes met zowel intelligent, ambitieus als emotioneel spel.

Hoogtepunt op het album is Modern Gods waarop Downes op orgel de muzikale strijd met een excellerende sax van Tom Challenger aangaat. Wat een feest om die mannen een muzikale krachtmeting aan te horen gaan en wat een rijke muzikale exercitie.  1. Kings
  2. Black Is The Colour
  3. Rings Of Saturn
  4. Seeing Things
  5. Modern Gods
  6. The Bone Gambler
  7. Flying Foxes
  8. Ruth's Song For The Sea
  9. Last Leviathan
  10. The Gift