×

Recensie

Jazz

23 maart 2023

Art=Music=Art

Alex Koo

Etudes for Piano

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: W.E.R.F. Records

Etudes for Piano Alex Koo Jazz 4.5 Alex Koo – Etudes for Piano Written in Music https://writteninmusic.com

Dat Vlaanderen bizar goede muzikanten voorbrengt mag al decennia duidelijk zijn, en zeker in de jazz. Er zijn teveel opvallende toetsenmannen om op te noemen maar Bram De Looze en Alex Koo behoren tot een gilde jonge muzikanten van de buitencategorie. Op het uitermate opwindende Etudes for Piano vinden we Koo volledig solo achter de vleugel.

Het heeft vooral met muzikale opvatting te maken die zowel De Looze als Koo zo bijzonder maken. Immer kiezend voor avontuur en uitdaging, zowel voor zichzelf als voor het publiek, stijgen ze steeds verder en hard door. Daarbij wordt ook niet gekeken of het nu naar klassiek neigt of naar jazz of wat iemand daarover zegt. De opleiding is klassiek, jazz de grote liefde en de vrijheid van jazz om te blenden met de rijkdom in melodie en techniek van klassiek. Als vanzelf ontstaat daar op Etudes for Piano dus iets bijzonders en nieuws.

Reeds in zijn studietijd in New Tork, bij het NYU Steinhardt, speelde Koo met New Yorkse jazzgiganten Mark Turner en Ralph Alessi en natuurlijk werd daar de kiem gelegd voor een grootse carrière. Dat Koo technisch zeer begaafd mag al even duidelijk zijn maar dat hij als muzikant zo hard door blijft groeien blijft toch verbijsterend.

Etudes for Piano is een solo-pianoalbum als geen ander. Op uitnodiging van het  Brusselse Bozar schreef Koo een achttal rijke composities die in alles laten horen waarom hij een gigant op de piano is. Die fabuleuze techniek, af en toe ronduit geniaal klinkend, is de basis voor een duizelingwekkend tour de force die dit album is. En een origineel componist is hij zeker ook.

Balancerend tussen jazz en klassiek, vaak doortrekkend naar eigentijds, creëert Koo een muzikale wereld die zowel uitdagend, melancholiek als ronduit opwindend genoemd mag worden. Vanaf de klassieke openingsklanken van All Arms on Deck! tot aan de emotievolle albumafsluiter DbREAM wentelt Koo je onder in een uitermate spannende en uitdagende muzikale rollercoaster.

Als we Variations on the Easiest Song in the World, met juist die titel, als voorbeeld mogen nemen hebben we denk het beeld van het album goed in het oog. Luister toch eens wat hij met dat muzikale idee op de vleugel neerlegt en hoe hij het idee van de titel weergaloos naar een nieuwe muzikale wereld tilt. Dat is absoluut het werk van een heel grote pianist.

Ook op een ingetogen stuk als Satiesfied bouwt hij vanuit een klassiek idee (de componisten die de compositie beïnvloeden kun je er zo bij noemen) in meeslepende dwarse jazzstructuren weergaloos mooi uit. Afsluitcompositie DbREAM duikt daar nog eens fascinerend overheen. Wat een kracht en emotie knalt uit die compositie. Alleen die twee stukken al!

Etudes for Piano is een weergaloos solo-pianoalbum. Echt alles aan dit album klopt. De composities en het spel van Koo zijn van absolute wereldklasse. Uitstekend vastgelegd door Dieter Claeys, de man die, de iets oudere, Jef Neve ook altijd zo’n sprankelende en directe sound meegeeft. Etudes for Piano is een album dat door niemand die zich fan van jazz noemt onbeluisterd mag blijven. Wat een weergaloos album.  Wat een weergaloze klasse. 1. All Arms On Deck!
 2. Coconuts
 3. Luna Umi
 4. Sonar
 5. Variations On The Easiest Song In The World
 6. Five In Fis
 7. Satiesfied
 8. DbREAM

Meer uit deze special

 1. Marc Mommaas & Nikolaj Hess – Ballads and Standards
 2. De berg op met Baas, Roelofs en Mendéz
 3. Nightports w/ Tom Herbert – Nightports w/ Tom Herbert
 4. Marc Mommaas – The Impressionist
 5. Music for Black Pigeons
 6. Alex Koo – Etudes for Piano
 7. Marc Mommaas: De volledige overgave aan jazz in New York
 8. Art=Music=Art: een serie unieke muziekervaringen in het Stedelijk Museum Alkmaar
 9. Introductie Art=Music=Art part. 1: Tom Herbert
 10. Prachtige eerste editie Art=Music=Art met Tom Herbert
 11. Introductie Art=Music=Art part. 2: Alex Koo
 12. Grenzeloze geweldenaar Alex Koo siert tweede editie Art=Music=Art
 13. Introductie: Art=Music=Art extra: Music for Black Pigeons in Filmhuis Alkmaar
 14. Introductie: Art=Music=Art part 3: Reinier Baas
 15. Derde editie Art=Music=Art: spannende, intense verkenningstocht met Reinier Baas
 16. Introductie: Art=Music=Art part. 4: Marc Mommaas
 17. Extra concert in de reeks Art=Music=Art: Ben van Gelder speelt Manifold
 18. Vierde editie Art=Music=Art: sprankelende, kleurrijke muzikale biografie van Marc Mommaas
 19. Introductie: Art=Music=Art extra: Ben van Gelder
 20. Ben van Gelder: eigenwijs en onweerstaanbaar