×

Nieuws

12 februari 2024

Art=Music=Art

Introductie: Art=Music=Art part. 4: Marc Mommaas

Geschreven door: WiM Redactie

Label: Sunnyside Records

Het afsluitconcert van de eerste serie Art=Music=Art concerten in samenwerking met Stedelijk Museum Alkmaar vindt een passend slot met de al decennia lang in New York, het hart van de jazz, wonende Nederlandse saxofonist Marc Mommaas.

Afgelopen jaar werd met uitverkochte optredens van de Londense bassist Tom Herbert en de Brusselse pianist Alex Koo een overweldigende start gemaakt in de serie. We plakten daar half december nog de fraaie muziekfilm Music for Black Pigeons aan vast in het Alkmaarse filmhuis. Met wederom een uitverkocht huis als gevolg.

In het nieuwe jaar startten we met een al net zo intrigerend concert van de Amsterdamse gitarist Reinier Baas, waardoor we nu dus met Marc Mommaas al toe zijn aan de vierde en het laatste Art=Music=Art in het museum.

Er zal nog een fraai extra slot aan de eerste serie komen met een optreden van Amsterdamse saxofonist Ben van Gelder en zijn Manifold band maar dit zal plaatsvinden in de Alkmaarse Grote Kerk als opening van de nieuwe tentoonstelling die in Stedelijk Museum Alkmaar zal plaatsvinden en Lucebert in de hoofdrol heeft.

Marc Mommaas zal dus de laatste muzikant zijn die zal spelen in de zaal van Stedelijk Museum Alkmaar waar de tentoonstelling Nieuwe Vrijheidsbeelden zich bevindt. Een referentie naar het feit dat we afgelopen 8 oktober het 450 jaar Alkmaar Ontzet vierden. Het wordt dus om meerdere redenen een memorabele avond.

Marc is een gerenommeerd muzikant die vanaf zijn 29ste met een vertrek uit Nederland en de vestiging in New York zijn jazzdromen verwezenlijkt. Hij maakt al vrij snel deel uit van de belangrijkste jazzkringen en maakt daarin steeds weer spannende muzikale stappen. Als Marc de New York Jazz Workshop, een alternatief conservatorium voor muzikanten die geen dure opleidingen kunnen betalen, opzet helpen de muzikanten hem ook als docent of klankbord.

Heel veel albums maakte hij (helaas) niet, al lijkt dat de laatste jaren wat beter te worden. Datgene wat hij uitbrengt, zoals zijn laatst verschenen eigen album, het meesterlijke The Impressionist van vorig jaar, en zijn medewerking aan het fascinerend goede A Prayer for Andrew, een ode aan jazzlegende Andrew Hill, een project gecreëerd door trompettist Ron Horton, dat net werd uitgebracht, geven dat wel aan.

Stedelijk Museum Alkmaar geeft Marc de volle ruimte om zijn vermogen om te improviseren te laten doorklinken. Hij is het die straks midden tussen de kunstwerken van de expositie zit en daar een uur lang zijn fascinatie voor de kunst in muziek zal vatten. Wat niet moeilijk zal zijn omdat zijn vader een vermaard kunstschilder was. Natuurlijk daarbij zijn eigen emoties en gedachten over zijn leven en de wereld daar omheen zal meenemen.

Over Marc schreven we tal van recensies en verslagen. We spraken hem ook geregeld, meestal in zijn thuisstad, waar we hem ook zagen spelen in de vermaarde jazzclubs en van de 55 Bar tot aan de John Zorn club. Artikelen en recensie zijn allemaal op Written in Music te vinden.

NB 1. Het concert van Marc Mommaas is de vierde in een eerste serie Art=Music=Art concerten die eind oktober 2023 begon met contrabassist Tom Herbert en op 2 december met de Brusselse pianist Alex Koo een fraai vervolg kreeg. Dit jaar op 27 januari van herstart ging met de Amsterdamse gitarist Reinier Baas. Check voor alle informatie: art-music-art.nl