×

Recensie

Electronic

12 juni 2020

Nightports w/ Betamax

Nightports w/ Betamax

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Leaf

Nightports w/ Betamax Nightports w/ Betamax Electronic 4.5 Nightports w/ Betamax – Nightports w/ Betamax Written in Music https://writteninmusic.com

Wat een fijn en spannend project is Nightports, opgezet door muzikanten/producers Adam Martin en Mark Slater. Met pianist Matthew Bourne werd een geweldig eerste album in de serie Nightports gemaakt. Voor het tweede album kozen de mannen voor een bijzondere samenwerking met drummer/percussionist Betamax, het ritmische hart van The Comet is Coming.

Dat The Comet is Coming een zeer bijzonder trio is mag duidelijk zijn. Vaak gezien als de electronic outfit van nieuwe jazzheld Shabaka Hutchings is het trio zeker ook de band van Betamax (Maxwell Hallett) en toetsenman Danalogue the Conquerer (Dan Leavers), de twee mannen die tevens Soccer96 vormen. Het was bij een optreden van deze band dat Shabaka ooit het podium op sprong om mee te spelen. De rest is geschiedenis.

Betamax is een exceptionele drummer die immer vol voor het avontuur gaat. Iets wat perfect past bij het uitgangspunt van Nightports. Het album werd daarnaast in één dag opgenomen in de Malcolm Quatermass Sounds Lab studio’s in Londen, om de spontaniteit en klasse van de muzikant optimaal vast te kunnen leggen. Het levert een verbazingwekkend album op.

Vanaf de eerste track Ritual wordt het concept van het album uitgelegd. Prominente heen en weer stuiterende tegelijk uitdagende ritmes met daar omheen geniaal circulerende synths, diepe bassen en sfeerrijke dan weer uitdagende, soms zelfs dissonante klanken. En hoewel sferen en klanken over de andere tracks veranderen blijft die basis in tact. En die is overweldigend en avontuurlijk.

Nightports w/ Betamax is zo’n album waarop de aandacht geen moment verslapt en waarbij je continu op het puntje van je stoel blijft zitten. Dat weer knallend en alle ritmische kanten op kantelend – die Betamax is echt een geweldige drummer met een enorm arsenaal aan hypnotiserende grooves en tricks – dan door de ruimtelijke klanken weer atmosferisch en filmisch.

Nightports w/ Betamax is een uitermate spannend album waarbij de muzikale grenzen fijn verkend worden en waar de inspiratie buitengewoon groot was. Een heerlijk uitdagende trip die juist in zijn geheel intrigeert en boeiend is. Adam Martin en Mark Slater hebben, na Matthew Bourne, met Betamax de ideale tweede muzikant gevonden om hun stormachtige project de briljante vorm te geven. 1. Ritual
 2. Sirkel
 3. I’ll Tell You What’s Happening
 4. Frø
 5. Fourteenth
 6. Amalgam
 7. Sparke
 8. Hydro
 9. Hidden
 10. Sated
 11. Composite