×

Recensie

Electronic

27 februari 2018

Nightports w/ Matthew Bourne

Nightports w/ Matthew Bourne

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: The Leaf Label

Nightports w/ Matthew Bourne Matthew Bourne Nightports w/ Matthew Bourne Electronic 4.5 Nightports w/ Matthew Bourne – Nightports w/ Matthew Bourne Written in Music https://writteninmusic.com

Matthew Bourne is een pianist die je wel om een experiment kunt vragen. De man is een weldaad binnen het eigentijdse muzieklandschap, zowel op album als (vooral) live weet je nooit wat je kunt verwachten. Zijn aflevering in de serie Nightports is een super enerverende luisterervaring.

Nightports is een serie muzikale uitdagingen opgezet door muzikanten/producers Adam Martin en Mark Slater met een simpele, niet te breken regel: alleen geluiden gemaakt door de muzikanten mogen gebruikt worden. Deze geluiden mogen wel zonder limitering getransformeerd, vervormd, veranderd, verlengd, veranderd in volgorde, versneden en ongeordend worden gebruikt.

Voor de opnamen van dit eerste album binnen het Nightports-project (waarvan alle delen op het Engelse platenlabel Leaf zullen verschijnen) werden er eerst opnamen gemaakt in Bourne’s huis in Keighley, West-Yorkshire, op de vleugel om daarna in het fameuze Besbrode Pianos in Leeds in twee sessies de finale opnamen plaats te laten vinden. De laatste een plek met zoveel gemankeerde staande piano’s dat er al snel vele opvallende, zelfs vervreemdende, geluiden ontstonden.

Bourne mocht naast mooie melodielijnen uitzetten ook losgaan op de piano’s, zowel op de toetsen als in en onder de klankkast en alles wat de piano’s in zich hadden, om er zoveel mogelijk geluiden uit te halen. Geluiden die door Martin en Slater verzameld werden om er vervolgens met alles wat in de mogelijkheden lag vernieuwde composities van te maken.

Na de opnamen werd de geluiden versneden in stukken, vaak tot het bot afgebroken en vandaar weer opnieuw opgebouwd. Veel van de door Bourne opgezette melodielijnen bleven in tact, soms in het geheel niet. Het levert in alle gevallen een super fascinerend album vol waarachtige muziek op. Bourne is geweldig op dreef en laat zijn spel in vele klankkleuren op ons afkomen. Martin en Slater weten de pianoklanken gecombineerd met alle bijgeluiden naar een nog hoger niveau te tillen. Zeer bijzonder hoe ze galm vanuit de piano naar een volledig nieuwe geluidskleur duwen. Bijzonder hoe ze ritmes bouwen uit slaan op snaren in de klankkast, tikken op klankkasten en vervormde aanslagen.

Het Nightports project is van een uitzonderlijke spanning en schoonheid. Er gebeurt zo ontzettend veel in het geluidsbeeld dat je er maar geen genoeg van kan krijgen. Van verstild tot aan dissonant, van tranentrekkend mooi tot dwars en onverschillig en immer super interessant en intrigerend. Bourne, Martin en Slater hebben muziek gecreëerd die inspireert tegelijk grote indruk maakt.

De mooiste versie van het album is een gelimiteerde half-speed mastered dubbel vinyl (audiophile pressing by Optimal) in een prachtig vormgegeven die-cut hoes, ontworpen door Split, die eerder ook de Leaf 20 box set ontwierp.  1. Exit
  2. Window
  3. White-Shirted
  4. This Trip
  5. Annie
  6. Over
  7. Look Me In The Eye
  8. Fragile Years
  9. Leave