×

Concert

25 februari 2021

The Divine Comedy

The Divine Comedy live in the Barbican: een regelrechte traktatie

Geschreven door: Edwin Hofman

Label: Divine Comedy Records

Setlist

 1. Absent Friends
 2. Norman And Norma
 3. National Express
 4. Something For The Weekend
 5. Songs Of Love
 6. Your Daddy's Car
 7. To Die A Virgin
 8. Becoming More Like Alfie
 9. To The Rescue
 10. A Lady Of A Certain Age
 11. Charmed Life
 12. Tonight We Fly
 13. Our Mutual Friend

Vanzelfsprekend liep het jaar 2020 ook voor The Divine Comedy beduidend anders als gepland. Het was de bedoeling dat de band rondom Neil Hannon ter gelegenheid van de jubileum-boxset Venus, Cupid, Folly and Time vijf avonden in het Londense Barbican zou spelen. Op iedere avond zou het publiek twee albums integraal voorgeschoteld krijgen. De concerten zouden de periode van Liberation (1993) tot en met Foreverland (2016) bestrijken.

Dit idee werd noodgedwongen naar 2021 verschoven – de band zal deze reeks overigens ook in Parijs brengen dit jaar – en in plaats daarvan, om toch nog iets moois op de planken te kunnen brengen, speelde The Divine Comedy op 14 oktober 2020 een set vol hits en fanfavorieten voor een beperkt publiek op het podium van the Barbican.

‘A set of comforting, cozy… all the ones you know kind of songs’, aldus Hannon voorafgaand aan het concert, dat inmiddels via de Barbican website gestreamd kan worden. En het is een absolute aanrader. Hannon heeft er natuurlijk veel zin in op deze memorabele avond – het is ongeveer het enige livegebeuren van betekenis in het hele jaar – en dat geldt vanzelfsprekend ook voor zijn band die bestaat uit: Simon Little (bas), Ian Watson (accordeon), Andrew Skeet (piano, gitaar), Tim Weller (drums) en Tosh Flood (gitaar).

Absent Friends is de prachtopener, de song komt ook live weer met die elegante drive die het concert direct naar een hoog niveau tilt. Het is een befaamde track waarin een aantal favorieten van Hannon, zoals Jean Seberg, Steve McQueen en Oscar Wilde een rol hebben. ‘Hey… It’s a gig!’, grapt Hannon. ‘Welcome tot he first gig of the tour… And the last gig of the tour’. Je kunt er in 2020 inderdaad maar gewoon het beste van proberen te maken.

En dat lukt The Divine Comedy (natuurlijk). Norman And Norma, is hierna een volgend voorbeeld van Hannons gouden hand van songschrijven en zijn talent voor het neerzetten van het alledaagse, het kitchen sink drama.

Vanavond is zoals gezegd een jukebox van hits en favorieten, dus mogen National Express (‘the one about a bus’) en Something For The Weekend niet ontbreken. Het zijn natuurlijk onvervalste nineties Britannia classics. Hannon staat kort stil bij de muziekindustrie en alle werknemers en artiesten die het zwaar hebben en die in het licht van de komende Brexit door de regering in de kou lijken te worden gezet. Songs Of Love, van het album Casanova uit 1996 en met fraaie samenzang, wordt opgedragen aan al die muzikanten, roadies, chauffeurs, boekers, labels en muziekuitgevers. Ook bedankt Hannon – heel attent – de ‘camera streaming people’.

Het geluid is heerlijk helder en alle instrumenten komen fraai naar voren en tot bloei vanavond. Het lichtvoetigere Your Daddy’s Car van het debuutalbum uit 1993 is bijzonder smakelijk. Twee akoestische gitaren dragen het nummer en hun mooie akkoorden geven de song een andere, nieuwe glans. Minstens zo mooi als het origineel. To Die A Virgin (van Victory For The Comic Muse), lekker huppelend en met een ontwapenend koortje, wordt vanavond opgedragen aan alle lockdown studenten.

Na het altijd weer mooie Alfie, nog steeds een van de bekendste songs van The Divine Comedy, treft de band flink in het hart met To The Rescue (van het album Foreverland). De uitloop van deze song, eerst met woordloze zang, daarna instrumentaal, is hypnotiserend mooi. Ook A Lady Of A Certain Age (van Victory For The Comic Muse) is een parel; akoestisch en melancholiek. Een beeldend verhaal over vergankelijkheid en vergane glorie. Charmed Life, van het indrukwekkende album Absent Friends uit 2004, werd geschreven voor Hannons pasgeboren kind. Een kind dat inmiddels klaar is voor de universiteit. Deze song komt net zo hard binnen als zijn twee evenzo sfeervolle voorgangers vanavond.

The Divine Comedy sluit af met Tonight We Fly, de befaamde finale van Promenade (1994). ‘This has been f-ing briljant’, roept Hannon uit. Inderdaad, het grote Divine Comedy Songbook zit vol traktaties en de band is niets minder dan Brits erfgoed, of zoals men aldaar weleens zegt: ‘a national treasure’. De toegift onderstreept dat nog eens krachtig: Our Mutual Friend is en blijft imposant, ook vanavond weer. Op het einde gaat Hannon erbij liggen om de laatste instrumentale minuten eens goed over zich heen te laten komen.

Het concert van vanavond vult de concertleegte van 2020 en 2021 (tot dusver) op heerlijke wijze voor een klein (maar heel fijn) deel op. De songs van Neil Hannon komen weer prachtig tot leven vanavond, zowel muzikaal als tekstueel. Beeld en geluid zijn natuurlijk optimaal bij deze stream.

Het uitstel van de speciale jubileumconcerten was een héél klein beetje een opluchting tussen alle teleurstelling en frustratie van het afgelopen jaar, gaf Hannon zelf al toe. De band heeft zichzelf natuurlijk flink uitgedaagd met al die speciale albumconcerten in Londen en Parijs. De lege agenda geeft de band in ieder geval extra tijd om al die oude albums goed in het spelgeheugen te krijgen. Dat wordt genieten als straks al die onbekendere songs er net zo vloeiend uitkomen als de hits en favorieten van vanavond.

Het concert van The Divine Comedy is hier te zien. De ticketprijs is £ 12,50.

Setlist

 1. Absent Friends
 2. Norman And Norma
 3. National Express
 4. Something For The Weekend
 5. Songs Of Love
 6. Your Daddy's Car
 7. To Die A Virgin
 8. Becoming More Like Alfie
 9. To The Rescue
 10. A Lady Of A Certain Age
 11. Charmed Life
 12. Tonight We Fly
 13. Our Mutual Friend