×

Recensie

Pop

10 december 2020

The Divine Comedy

The Divine Comedy

Casanova (vinyl reissue)

Geschreven door: Edwin Hofman

Uitgebracht door: Divine Comedy Records

The Divine Comedy - Casanova
Casanova (vinyl reissue) The Divine Comedy Pop 4.5 The Divine Comedy – Casanova (vinyl reissue) Written in Music https://writteninmusic.com

Midden jaren negentig lijkt voor The Divine Comedy hét momentum te zijn aangebroken: Britse bands als Suede, Oasis, Blur, Saint Etienne en Pulp zijn populair geworden en hebben het Britse muzieklandschap flair, kleur en een meer Europese tint gegeven. Het sterkt Neil Hannon in de overtuiging dat zijn tijd aangebroken is. Het volgende album moet de doorbraak worden. In Hannons woorden: ‘I always said that No. 3 would be the big push’.

Het vorige album Promenade heeft het buiten Engeland vooral in Frankrijk goed gedaan. Bijkomend voordeel is dat Hannon daardoor vaker in contact komt met aantrekkelijke vrouwen uit het land. Het geeft aan zijn verder nog sobere leven een cachet dat naar meer smaakt. Hannon laat zich de aandacht van vrouwen dan ook met plezier aanleunen, al slaat later de twijfel toe: zou een boekenwurm als hij zich wel zo vluchtig moeten gedragen? Hoe dan ook, het thema voor het volgende album heeft zich aangediend.

Neil Hannon neemt zijn nieuwe plaat op gedurende de tweede helft van 1995, met een groot aantal muzikanten. Het label Setanta is bereid, mede door het succes van Edwyn Collins’ geestverwante single A Girl Like You, er meer geld tegenaan te gooien. Invloed en inspiratie komen van onder meer John Barry, Burt Bacharach, Jimmy Webb en Serge Gainsbourg. Het album wordt echter ook onmiskenbaar een indieplaat van het einde van de twintigste eeuw.

Casanova komt uit in het voorjaar van 1996. De foto’s in het artwork zijn – passend – geschoten in Venetië. In de zomer trekt Hannon de eerste singles van de plaat. Het zijn de openers van het album: Something For The Weekend is een lekker galopperende song, een tikje ondeugend, met welluidende strijkers en klokken. Becoming More Like Alfie is met zijn verwijzingen naar Michael Caine’s karakter in de film Alfie en de NHS een op-en-top Engelse indiepopsong. Aangedreven door akoestische mineurakkoorden, gelardeerd met een vleug koper en met Hannon in grote vorm is het een onvergetelijke track.

The Divine Comedy pakt een aantal keer flink uit met prettig theatrale, amusante en rijkgevulde songs; muzikale hoorspelen bijna, oorstrelend door het rijke instrumentarium en soms met een seksuele knipoog, zoals Middle Class Heroes en In & Out In Paris & London. De derde single The Frog Princess is een fraaie orkestrale ballad die uitmondt in een minder sprookjesachtige finale: You don’t really love me and baby that is alright / ‘Cause I don’t love anybody / I come and go through people’s love lives / Your place or mine?’.

Een track als Charge verrast door zijn veelzijdigheid: het is een potpourri van jazzy gitaar, glossy synth-klanken, dance hall, theater, met als kers op de taart Neil Hannons zang, die uiteenloopt van donkerbruine praatzang tot falset. Het akoestische, plechtstatige Songs Of Love, zal het later (zonder het klavecimbel) schoppen tot de tune van de tv-serie Father Ted en laat mooie dubbele zang horen. A Woman Of The World – een andere song die Neil Hannon voorstelde aan de makers van Father Ted – begint cool met orgel en gefluit en groeit aan tot een amusante track met een geinig koortje. Inspiratie kwam hier van de film Breakfast At Tiffany’s.

Hannon weet op het einde van Casanova ook zeker nog de nodige memorabele tracks te brengen: Through A Long & Sleepless Night is wat meer indiepop, met Hannons stem vervormd en verbeten. Intens, dynamisch en meeslepend; het is een groots werk. Hierna doet de easy listening van Theme From Casanova, dat opent als een lezing en een terugblik, beduidend lichtvoetiger aan. Met afsluiter The Dogs & The Horses wijkt Hannon af van de centrale thema’s seks en relaties. Deze track, vol Scott Walker grandeur, zet de dood centraal. De levenslust van de voorgaande drie kwartier maakt plaats voor serieuze beschouwingen.

Net als op de vorige bonus-cd’s treffen we ook hier weer de nodige early ideas en home recordings aan, zoals de grappige electro-exercitie met de passende titel Crapper’s Delight. Grinchworm is een curieus uptempo nummer dat zowaar nóg vreemder overkomt. Electro Wurly Groove is, zoals de titel al doet vermoeden, een track die gedragen wordt door een Wurlitzer piano.

Er komen meer tracks voorbij die Neil Hannon in die jaren leverde voor de tv-serie Father Ted, zoals onder meer het lekker melodramatische The Miracle Is Mine. Songs Of Love (het thema van de serie) komt overigens ook in een kwetsbaardere, doffere versie nog steeds mooi binnen.

De kale piano-romantiek van Painting The Forth Bridge was eerder te vinden op de rariteiten-verzameling die hoorde bij de compilatie A Secret History (1999). De vroege versie van Something For The Weekend laat horen dat deze track meerdere kanten op kon; deze versie is een tikje rudimentair kitscherig maar stiekem ook wel cult en lekker. Op Stereo Laboratory klinkt The Divine Comedy als een noisy en studentikoos ensemble. Ook op de latere albumtrack Through A Long And Sleepless Night hangen de rafels er nog lekker bij en lijkt het wel of we een Amerikaanse gitaarband uit de underground van de jaren tachtig, negentig horen. De song is vrijwel onherkenbaar.

Een aantal prima B-kantjes van de singles Something For The Weekend, The Frog Princess en het latere Gin Soaked Boy (1999) krijgen gelukkig ook een plek. Opvallend is daarbij Motorway To Damascus, een track met een interessante pulserende backing die een eerbetoon lijkt aan oudere, experimentele synthesizermuziek en krautrock.

Heel leuk om te horen is ook de Franse versie van Becoming More Like Alfie: Comme Beaucoup De Messieurs. The Divine Comedy kon zich zoals gezegd al vrij snel wentelen in warme Franse belangstelling en dit duet met de comédienne/actrice Valérie Lemercier is hier een mooi uitvloeisel van. Het is deze versie die in Frankrijk waarschijnlijk nog het bekendst is, en niet zozeer het Engelstalige origineel.

‘This is our last song tonight’, zegt Hannon, live in het Londense Water Rats, op het einde van de cd, om hierna The Dogs And The Horses in te zetten. De sfeer is opvallend jolig en je vraagt je af wat er op het podium en de zaal allemaal gebeurt. Het is de 24ste bonustrack. De tweede cd is dus nog rijker gevuld dan die van voorganger Promenade maar alle songs passen goed bij dit succesverhaal uit midden jaren negentig. Casanova zal in 1997 de gouden status bereiken en de doorbraak van The Divine Comedy is een feit. 1. Something For The Weekend
 2. Becoming More Like Alfie
 3. Middle-Class Heroes
 4. In & Out Of Paris & London
 5. Charge
 6. Songs Of Love
 7. The Frog Princess
 8. A Woman Of The World
 9. Through A Long & Sleepless Night
 10. Theme From Casanova
 11. The Dogs & The Horses


 1. Hannon’s Game
 2. Birds Of Paradise Farm
 3. A Woman Of The World (early idea)
 4. Motorway To Damascus
 5. Crapper’s Delight
 6. Songs Of Love (demo)
 7. Love Is Lighter Than Air
 8. Comme Beaucoup De Messieurs (avec Valérie Lemercier)
 9. Grinchworm
 10. Painting The Forth Bridge
 11. Solsbury Eel
 12. Frog Princess (demo)
 13. My Lovely Horse (from Father Ted)
 14. Father Ted Theme
 15. My Lovely Mayo Mammy (from Father Ted)
 16. The Miracle Is Mine (from Father Ted)
 17. Theme From Casanova (early idea)
 18. Electro Wurly Groove
 19. Something Before The Weekend (early idea)
 20. Something For The Weekend (monitor mix)
 21. Becoming More Like Alfie (monitor mix)
 22. Stereo Laboratory
 23. Through A Long And Sleepless Night (early idea)
 24. The Dogs And The Horses (live)

Kant A:

 1. Something For The Weekend
 2. Becoming More Like Alfie
 3. Middle-Class Heroes
 4. In & Out Of Paris & London
 5. Charge
 6. Songs Of Love

Kant B:

 1. The Frog Princess
 2. A Woman Of The World
 3. Through A Long & Sleepless Night
 4. Theme From Casanova
 5. The Dogs & The Horses

Meer uit deze special

 1. Een diepe duik in de rijke historie van The Divine Comedy
 2. The Divine Comedy – Fanfare For The Comic Muse
 3. The Divine Comedy – Timewatch EP
 4. The Divine Comedy – Europop EP
 5. The Divine Comedy – Liberation (vinyl reissue)
 6. The Divine Comedy – Promenade (vinyl reissue)
 7. The Divine Comedy – Casanova (vinyl reissue)
 8. The Divine Comedy – A Short Album About Love (vinyl reissue)
 9. Neil Hannon over verleden, heden en toekomst van The Divine Comedy (deel 1)
 10. Neil Hannon over verleden, heden en toekomst van The Divine Comedy (deel 2)
 11. The Divine Comedy – Fin de Siècle (vinyl reissue)
 12. The Divine Comedy – Regeneration (vinyl reissue)
 13. The Divine Comedy – Absent Friends (vinyl reissue)
 14. The Divine Comedy – Victory For The Comic Muse (vinyl reissue)
 15. The Divine Comedy – Bang Goes The Knighthood (vinyl reissue)
 16. The Divine Comedy – Foreverland (vinyl reissue)
 17. The Divine Comedy – Office Politics (vinyl)
 18. The Divine Comedy live in the Barbican: een regelrechte traktatie