×

Recensie

Pop

23 november 2020

The Divine Comedy

The Divine Comedy

Europop EP

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Setanta

Europop EP The Divine Comedy Pop 3.5 The Divine Comedy – Europop EP Written in Music https://writteninmusic.com

Nog geen 4 maanden na Timewatch is Europop de tweede EP die The Divine Comedy uitbrengt. De EP verschijnt in januari 1992, een jaar na hun officiële debuut Fanfare For The Comic Muse. De Europop EP is de ommekeer in geluid en de opmaak van datgene wat The Divine Comedy de decennia erna zo speciaal maakt.

Waar het precies is gebeurd is moeilijk terug te brengen maar het verschil tussen de Timewatch EP en Europop EP is echt uitzonderlijk groot. Duidelijk is dat er één man is die daarvoor gezorgd heeft: producer Edwyn Collins, de man die met Orange Juice gedurende de jaren tachtig grote indruk maakte. Hij snapt wat de songs van Hannon nodig hebben en dat een rijker geluid niet zozeer rauw als wel warm moet gaan klinken.

Het is wel vreemd dat het trio Hannon (zang/gitaar), John McCullagh (bas) en Kevin Traynor een nieuwe zanger in John Allen hebben binnengehaald en hij dus alle songs zingt. Het is nooit opgeklaard of dit met Collins te maken heeft, het platenlabel of Hannon. Dus hoewel alle songs hier echt veel beter klinken, blinkt de zang niet uit. Allen heeft een mooie stem maar die is niet zo specifiek als die van Hannon.

De titeltrack is wel gelijk helemaal raak. Rijke melodie, heerlijke gitaarpartij,  dito bas en upbeat drums, fraaie achtergrondvocalen en in alles de handelsmerken van de later The Divine Comedy. Geweldige song. Ook New Wave en Intifada zijn sterke songs waarin de sound van het trio nu een mooie rijkdom aan de songs geeft. Het afsluitende Monitor heeft weer dat rauwe dat de eerste trioversie van The Divine Comedy zo kenmerkte.

Hoewel de Europop EP geen groot succes was wist Hannon dat ze de definitieve sound van zijn band gevonden hadden. Hij wist waar hij met zijn songs muzikaal naar toe wilde, dat hij deze zelf moest gaan zingen en sleutelde daar net zo lang aan tot hij klaar was om met een geheel nieuwe groep muzikanten daar met het tweede The Divine Comedy album Liberation indruk mee te gaan maken.

NB. De Europop EP maakt onderdeel uit van de uitgebreide boxset Cupid, Folly and Time – Thirty Years of Divine Comedy. De EP is opgenomen op de dubbeldikke Juveneilia CD. 1. Europop
 2. New Wave
 3. Intifada
 4. Monitor

Meer uit deze special

 1. Een diepe duik in de rijke historie van The Divine Comedy
 2. The Divine Comedy – Fanfare For The Comic Muse
 3. The Divine Comedy – Timewatch EP
 4. The Divine Comedy – Europop EP
 5. The Divine Comedy – Liberation (vinyl reissue)
 6. The Divine Comedy – Promenade (vinyl reissue)
 7. The Divine Comedy – Casanova (vinyl reissue)
 8. The Divine Comedy – A Short Album About Love (vinyl reissue)
 9. Neil Hannon over verleden, heden en toekomst van The Divine Comedy (deel 1)
 10. Neil Hannon over verleden, heden en toekomst van The Divine Comedy (deel 2)
 11. The Divine Comedy – Fin de Siècle (vinyl reissue)
 12. The Divine Comedy – Regeneration (vinyl reissue)
 13. The Divine Comedy – Absent Friends (vinyl reissue)
 14. The Divine Comedy – Victory For The Comic Muse (vinyl reissue)
 15. The Divine Comedy – Bang Goes The Knighthood (vinyl reissue)
 16. The Divine Comedy – Foreverland (vinyl reissue)
 17. The Divine Comedy – Office Politics (vinyl)
 18. The Divine Comedy live in the Barbican: een regelrechte traktatie