×

Recensie

Alternative

20 maart 2023

Bettie Serveert

Bettie Serveert

Palomine

Geschreven door: Edwin Hofman

Uitgebracht door: Brinkman Records

Bettie Serveert - Palomine
Palomine Bettie Serveert Alternative 4.5 Bettie Serveert – Palomine Written in Music https://writteninmusic.com

Palomine, het legendarische debuutalbum van Bettie Serveert, is 30 jaar oud en krijgt dit jaar een welverdiende reissue. In het kader van de Revisionist History Series van Matador verschijnt de plaat op 23 juni van dit jaar op doorschijnend oranje vinyl, samen met de Brain-Tag 7-inch single die destijds ook bij de originele persing werd geleverd. Een mooie aanleiding voor een Bettie Serveert special dit voorjaar. Een special waarin alle albums van de groep, én voorloper De Artsen, een voor een zullen passeren.

De debuutplaat van Bettie Serveert, Palomine, duikt steevast op in de lijsten van beste Nederlandse popalbums allertijden. Een mooi succes voor een plaat die volslagen onbevangen en zonder vooropgezet plan tot stand kwam, inmiddels ruim dertig jaar geleden.

Er waren in Nederland niet bijster veel interessante, succesvolle gitaarbands te vinden aan het begin van de jaren negentig. Fatal Flowers hadden hun piek alweer gehad en de Serenes waren erg goed maar braken ondanks de terecht goede kritieken niet écht door. Hetzelfde gold voor Blue Guitars en Hallo Venray, alhoewel laatstgenoemden wel op Pinkpop stonden. Bettie Serveert werd in 1992, 1993 als iets fris, iets nieuws gezien: een leuke, losse maar ook krachtige en poppy gitaarband die nu eens niet uit Amerika of Groot-Brittannië kwam.

In kleine kring waren de bandleden al bekend vanwege voorloper De Artsen, de eigenzinnige gitaarband uit Arnhem die in de tweede helft van de jaren tachtig redelijk wat succes scoorde en hierdoor de ontwikkeling van het destijds embryonale Bettie Serveert op een laag pitje zette. Met Peter Visser (gitaar) en Herman Bunskoeke (bas) in de gelederen, Carol van Dyk als geluidsvrouw en Berend Dubbe als roadie trokken de wispelturige Artsen eind jaren tachtig door het land. Hun album Conny Waves with a Shell, een plaat vol prikkelende (Eastcoast) gitaarrock was zonder twijfel een van de beste Nederlandse platen van 1989.

De Artsen hielden het echter voor gezien en Bettie Serveert werd nieuw leven ingeblazen door het eerder genoemde viertal. Het relevante, jonge label Matador uit de VS, had al lucht gekregen van De Artsen. Toen Matador in januari 1992 een demo van Bettie Serveert in handen kreeg, toog een kleine delegatie van het label naar Nederland om de band te ontmoeten. Hier rolde een deal uit voort die mede inhield dat de muziek van Bettie Serveert door Matador in de VS en door 4AD-sublabel Guernica in Groot-Brittannië zou worden uitgebracht. Voor de bandleden was het een wonderlijke ervaring. Ze waren nauwelijks bezig met het idee van toeren over de grens maar met Matador kwam dit toch aardig dichtbij.

Palomine komt uit in 1992. In Nederland brengt Brinkman, het label van de platenwinkel De Waaghals uit Arnhem, het album uit. De single is Tom Boy, een prettig rammelende track vol ontroerende melodielijnen en dynamiek. Het is de eerlijke, fijne zang van Carol van Dyk die eventuele twijfelaars definitief naar binnen trekt. Matador schrijft later: ‘There is no way that Carol’s vocals aren’t gonna turn you into a pile of quivering mush’.

Palomine blijkt vol te zitten met dergelijke pareltjes, ruwe en innemende songs die dan weer ontroeren dan weer aanzetten tot luchtgitaar. De productie is zonder opsmuk; alle instrumenten komen in al hun ruwheid voor het voetlicht.

Kid’s Allright komt ook uit op single. Een dijk van een indierocker die het unieke geluid van de band (en vooral Peter Vissers dwarse stijl) voor altijd in het geheugen grift. Net als Tom Boy doet ook deze single het goed in Nederland. Echter, vooral in de Verenigde Staten waar de college stations Bettie Serveert omarmen, breekt de groep nu definitief door. Kid’s Allright komt ook nog eens terecht op de soundtrack van de film Amongst Friends, naast tracks van Mick Jones, Lemonheads en Pharcyde.

Palomine heeft nog veel meer te bieden. Het titelnummer, ook een single, is lichtvoetig en melancholiek tegelijk. De versnelling halverwege de song is verrassend maar pakt fraai uit. Under the Surface is vergelijkbaar maar mixt ruwheid met een bijna vanzelfsprekend refrein. This Thing Nowhere ademt bij vlagen de Artsen. Healthy Sick is een cover van Sebadoh, een band die dan nog bij slechts weinigen bekend is. Tracks als Brain-Tag en Balentine bestrijken ieder een geheel aparte zijde van Bettie’s indierock-spectrum: van onderhuidse spanning tot een sprong in de lucht – met een gierende gitaar welteverstaan. Vooral Balentine zal zich tot een live-favoriet ontwikkelen.

Palomine zet het leven van de band volledig op zijn kop. In Nederland zal het album 40,000 keer verkocht worden. Heden ten dage een onvoorstelbaar aantal voor een niet bijster commerciële gitaarplaat. In 1993 speelt Bettie Serveert op Pinkpop. Het gaat heel erg snel. Maar ondertussen is de beer dus ook los in de VS. Vanaf het moment dat Tom Boy wordt uitgebracht is er al vraag naar de band geweest. De band heeft dankzij Matador al op het New Music Seminar gespeeld in 1992 en de twee singles wakkeren de interesse in 1993 verder aan. Palomine blijkt in Amerika nog veel beter te verkopen dan in Europa. De teller zal uiteindelijk uitkomen op 200,000 exemplaren. Bettie Serveert deelt in deze periode het podium met bands als Buffalo Tom, Dinosaur Jr, Belly en Superchunk.

Binnen een jaar is Bettie Serveert een naam van betekenis geworden onder indierock-liefhebbers aan beide kanten van de oceaan en is het kwartet direct doorgestoten naar grote festivals als Pinkpop (1993) en Roskilde (1994). Niemand had verwacht dat de studio-sessies van de band in 1991, 1992 uiteindelijk zo veel effect zouden hebben. Palomine, het blijft een uniek verhaal in de Nederpopgeschiedenis. Het blijft een bijzondere plaat. 1. Leg
 2. Palomine
 3. Kid's Allright
 4. Brain-Tag
 5. Tom Boy
 6. Under the Surface
 7. Balentine
 8. This Thing Nowhere
 9. Healthy Sick
 10. Sundazed to the Core
 11. Palomine (Small)

Kant A:

 1. Leg
 2. Palomine
 3. Kid's Allright
 4. Tom Boy
 5. Under the Surface

Kant B:

 1. Balentine
 2. This Thing Nowhere
 3. Healthy Sick
 4. Sundazed to the Core
 5. Palomine (Small)

Kant A:

 1. Brain-Tag

Kant B:

 1. Get The Bird
 2. Smile

Meer uit deze special

 1. 30 jaar Palomine: we blikken terug met Bettie Serveert
 2. De Artsen – Conny Waves with a Shell
 3. Bettie Serveert – Palomine
 4. Bettie Serveert – Lamprey
 5. Bettie Serveert – Dust Bunnies
 6. Bettie Serveert – Plays Venus in Furs and Other Velvet Underground Songs
 7. Bettie Serveert – Private Suit
 8. Bettie Serveert – Log 22
 9. Bettie Serveert – Attagirl
 10. Bettie Serveert – Bare Stripped Naked
 11. Bettie Serveert – Pharmacy of Love
 12. Bettie Serveert – Oh, Mayhem!
 13. Bettie Serveert – Damaged Good
 14. Bettie Serveert, Bauer en Bud Benderbe. In gesprek met Berend Dubbe
 15. Palomine and other favorites: hartverwarmend Bettie Serveert jubileum in TivoliVredenburg