×

Recensie

Alternative

30 mei 2023

Bettie Serveert

Bettie Serveert

Damaged Good

Geschreven door: Edwin Hofman

Uitgebracht door: Palomine Records

Bettie Serveert - Damaged Good
Damaged Good Bettie Serveert Alternative 4 Bettie Serveert – Damaged Good Written in Music https://writteninmusic.com

Palomine, het legendarische debuutalbum van Bettie Serveert, is 30 jaar oud en krijgt dit jaar een welverdiende reissue. In het kader van de Revisionist History Series van Matador verschijnt de plaat op 23 juni van dit jaar op doorschijnend oranje vinyl, samen met de Brain-Tag 7-inch single die destijds ook bij de originele persing werd geleverd. Een mooie aanleiding voor een Bettie Serveert special dit voorjaar. Een special waarin alle albums van de groep, én voorloper De Artsen, een voor een zullen passeren.

Aan het begin van 2016 kregen we al een voorproefje van de elfde plaat van Bettie Serveert middels de single Never Be Over, een bijzonder mooi akoestisch liedje met strijkers en piano; een single die je als luisteraar even pas op de plaats deed maken.

En nu, bijna een jaar later is er Damaged Good, de opvolger van Oh, Mayhem!, dat begin 2013 uitkwam. Damaged Good is een lekker gevarieerd album geworden, een plaat voorzien van stevige fundamenten maar ook van finesse en subtiliteit. De tweede single, Love Sick, met Peter Te Bos van Claw Boys Claw, is een onweerstaanbare poprocker. Rechtdoor knallen kan heel lekker en verslavend zijn, het bewijs wordt hier weer eens geleverd. Eerder dit jaar deelde Bettie Serveert al het podium met Claw Boys Claw. Laten we hopen dat dit vaker gaat gebeuren.

Ook B-Cuz hakt er lekker in, al vergeet de band de dynamiek niet. Brother (in Loins) is evenzo pakkend; herkenbaar en met een verlossend en opzwepend refrein. En met Whatever Happens ontwaren we een lekker vleugje jaren-negentig-Bettie Serveert.

Je zou de stem van Carol van Dyk graag wat vaker op de radio willen horen, in plaats van al die ingeblikte autotune-vocalisten van de 21e eeuw. Peter Visser laat bovendien weer horen van alle markten thuis te zijn: ragfijn gitaarwerk in het korte Brickwall en lekker kleurrijk en divers in het pareltje Mrs. K. Voeg daarbij de wederom puike ritmetandem Joppe Molenaar en Herman Bunskoeke en het is duidelijk dat Bettie Serveert nog steeds stevig overeind staat en veel airplay verdient.

De titelsong (‘I’m damaged good but I’ll be alright…’) is puntig en springerig, zoals een flink deel van Oh, Mayhem! klonk. Dat geldt ook een beetje voor Unsane, dat tevens doet denken aan poppy new wave van lang geleden. Met deze songs trekt Bettie Serveert het album weer net even breder, zonder richting te verliezen. Het experimentele en lange Digital Sin (Nr 7) is de prettig vreemde eend in de bijt, op een juiste zevende plek gepositioneerd, wie weet met de vinyl-release hierbij in het achterhoofd; ruimte voor een ontdekkingsreis op kant B.

Met Damaged Good heeft Bettie Serveert – inmiddels bestaat de band 25 jaar, waarvoor hulde – een lekkere, goed te behappen plaat gemaakt. Weer net even anders dan het meer dwingende, voorover hellende Oh, Mayhem! maar zeker zo sterk en dankzij de kracht van de singles waarschijnlijk straks populairder dan zijn voorganger. De uitgebreide Nederlandse tournee, die duurt tot in april, is inmiddels van start gegaan en zal hier zeker aan bijdragen.

-Deze recensie verscheen oorspronkelijk op Written in Music op 28 oktober 2016. 1. B-Cuz
 2. Brickwall
 3. Brother (in Loins)
 4. Damaged Good
 5. Whatever Happens
 6. Unsane
 7. Digital Sin (Nr 7)
 8. Mouth of Age
 9. Love Sick
 10. Mrs. K
 11. Never Be Over (feat. Prof. Nomad & Co)

Kant A:

 1. B-Cuz
 2. Brickwall
 3. Brother (in Loins)
 4. Damaged Good
 5. Whatever Happens
 6. Unsane

Kant B:

 1. Digital Sin (Nr 7)
 2. Mouth of Age
 3. Love Sick
 4. Mrs. K
 5. Never Be Over (feat. Prof. Nomad & Co)

Meer uit deze special

 1. 30 jaar Palomine: we blikken terug met Bettie Serveert
 2. De Artsen – Conny Waves with a Shell
 3. Bettie Serveert – Palomine
 4. Bettie Serveert – Lamprey
 5. Bettie Serveert – Dust Bunnies
 6. Bettie Serveert – Plays Venus in Furs and Other Velvet Underground Songs
 7. Bettie Serveert – Private Suit
 8. Bettie Serveert – Log 22
 9. Bettie Serveert – Attagirl
 10. Bettie Serveert – Bare Stripped Naked
 11. Bettie Serveert – Pharmacy of Love
 12. Bettie Serveert – Oh, Mayhem!
 13. Bettie Serveert – Damaged Good
 14. Bettie Serveert, Bauer en Bud Benderbe. In gesprek met Berend Dubbe