×

Recensie

Alternative

27 maart 2023

Bettie Serveert

Bettie Serveert

Lamprey

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Brinkman Records

Lamprey Bettie Serveert Alternative 4.5 Bettie Serveert – Lamprey Written in Music https://writteninmusic.com

Palomine, het legendarische debuutalbum van Bettie Serveert, is 30 jaar oud en krijgt dit jaar een welverdiende reissue. In het kader van de Revisionist History Series van Matador verschijnt de plaat op 23 juni van dit jaar op doorschijnend oranje vinyl, samen met de Brain-Tag 7-inch single die destijds ook bij de originele persing werd geleverd. Een mooie aanleiding voor een Bettie Serveert special dit voorjaar. Een special waarin alle albums van de groep, én voorloper De Artsen, een voor een zullen passeren.

Als je eerste album zo door het dak gaat met superpositieve recensies en erg goede verkopen ligt er druk op je. Bettie Serveert liet zich het succes van Palomine welgevallen en ging onverdroten en eigenwijs verder met waar ze goed in zijn: weerbarstige rocksongs schrijven en opnemen. Lamprey was de geslaagde opvolger.

Met het succes van Palomine kwamen ook de grote verhalen, over grote labels die de band wilden tekenen, grote producers die ze wilden produceren, pers die vooral Carol wilden spreken, maar de band had tijdens hun eerste tours al veel nieuwe songs geschreven die ze wilden opnemen.

De opnamen van Lamprey vonden dus plaats toen de band door het succes van Palomine en de vele concerten in de twee jaar die daarop volgden wereldwijd vol in de belangstelling stond. Zo kwam het dus dat Lamprey exact twee jaar later (Palomine verscheen in november 1992 in Nederland en begin januari 1993 rest van de wereld) verscheen. Een knappe prestatie voor een band die vanuit Nederland ineens wereldwijd werd opgeslokt.

En Lamprey liet ook nog gewoon een overduidelijke groei horen. Zo’n openingstrack als het geweldige Keepsake, met dat lekker trage begin met die fraaie geladen gitaarsolo van Visser en door overrompelende drums de versnelling in geduwd, is gelijk een overweldigende binnenkomer.  Producer Frans Hagenaars geeft alle instrumenten exact de juist rauwheid en Carol van Dyks stem exact de juiste warmte mee.

De daarop volgende songs Ray Ray Rain (de single die op het album vooruit liep) en het prachtige D. Feathers laten, net als die albumopener, een band horen waarin de muzikanten nog beter op elkaar ingespeeld zijn geraakt, muzikaal klinkt Bettie Serveert nog hechter.

Dat de ritmetandem Herman Bunskoeke (bas) en Berend Dubbe (drums) tot één van de beste van de Nederlandse rockgeschiedenis gerekend mag worden wordt (al helemaal met terugwerkende kracht) bij de eerste twee albums van Bettie Serveert meer dan duidelijk. Dat Peter Visser één van de beste gitaristen van de Lage Landen was en is wordt op Lamprey ook nog meer duidelijk. Carol van Dyk blijft met haar fascinerende zang en sterk beeldende teksten het fraaie middelpunt van de band.

Meer dan genoeg hoogtepunten op het tweede album van Bettie Serveert, een band die eerder New York klinkt dan Boston ondanks het feit dat ze zo verbonden wordt aan de sound die juist uit die stad komt. Re-Feel_It , het al eerder genoemde D. Feathers, het fraai slepende Tell Me, Sad, het fantastische Crutches en het weerbarstige en buitenissig goede Totally Freaked Out en de prachtige akoestische albumafsluiter Silent Spring behoren absoluut tot de muzikale schatkamer die de band destijds aan het vullen was.

Natuurlijk is het vrijwel onmogelijk om de opwinding van een zo fantastisch debuut te evenaren, het publiek en de pers kent je sound, maar Lamprey bleek een geweldig tweede album en de tweede ’start’ van een fraaie muzikale toekomst. Er wordt geweldig gespeeld en gezongen op Lamprey en de composities klinken rijk en diep. Je hoort een band die zeer snel gegroeid is en met ijzersterke songs zichzelf een toekomst in het muzieklandschap inspeelt. 1. Keepsake
 2. Ray Ray Rain
 3. D. Feathers
 4. Re-Feel-It
 5. 21 Days
 6. Cybor*D
 7. Tell Me, Sad
 8. Crutches
 9. Something So Wild
 10. Totally Freaked Out
 11. Silent Spring

Meer uit deze special

 1. 30 jaar Palomine: we blikken terug met Bettie Serveert
 2. De Artsen – Conny Waves with a Shell
 3. Bettie Serveert – Palomine
 4. Bettie Serveert – Lamprey
 5. Bettie Serveert – Dust Bunnies
 6. Bettie Serveert – Plays Venus in Furs and Other Velvet Underground Songs
 7. Bettie Serveert – Private Suit
 8. Bettie Serveert – Log 22
 9. Bettie Serveert – Attagirl
 10. Bettie Serveert – Bare Stripped Naked
 11. Bettie Serveert – Pharmacy of Love
 12. Bettie Serveert – Oh, Mayhem!
 13. Bettie Serveert – Damaged Good
 14. Bettie Serveert, Bauer en Bud Benderbe. In gesprek met Berend Dubbe
 15. Palomine and other favorites: hartverwarmend Bettie Serveert jubileum in TivoliVredenburg