×

Recensie

Rock

24 september 2011

Why Pink Floyd...?

Pink Floyd

Ummagumma

Geschreven door: Rik van Boeckel

Uitgebracht door: Harvest

Ummagumma Pink Floyd Rock 4.5 Pink Floyd – Ummagumma Written in Music https://writteninmusic.com

Ummagumma is het vierde album van Pink Floyd. Het dubbelalbum bleek in al haar facetten de perfecte voorbode van datgene wat Pink Floyd gedurende de jaren 70 zo groot zou gaan maken.

Ummagumma, uitgebracht in 1969, blijft voor mij altijd verbonden met het moment dat Pink Floyd tijdens het Kralingen Popfestival in de nacht van zondag op maandag (28 en 29 juni) Set The Controls For The Heart Of The Sun inzette. Het was zomer 1970.

Nu, na lange tijd hoor ik het album weer in de geremasterde versie, uiteraard als onderdeel van het live-album samen met Astronomy Domine, Careful With That Axe Eugene en A Saucerful Of Secrets. Ummagumma is een dubbelalbum en bestaat uit een live en een studio-album. Het live gedeelte heeft de tand des tijds zeker doorstaan, Astronomy Domine is nog steeds geweldig, sferisch en compositorisch erg sterk en dat geldt voor alle 4 tracks van het live-album. Zoiets is nooit meer gemaakt! Careful With That Axe, Eugene, begint rustig maar als je dromerig begint te worden, word je door Roger Waters beroemde schreeuw ruw uit je gemijmer weggerukt en kunnen je oren opboksen tegen een betoverende wall-of-sound. Dit is een muzikale trip waar je ook in die tijd geen LSD voor nodig had.

Set The Controls For The Heart Of The Sun blijft mijn all-time Pink Floyd favoriet, met een fantastisch drummende Nick Mason. De lijn van de filmsoundtrack More wordt hier consistenter doorgetrokken. Heeft Set The Controls een lichtvoetige sfeer, A Saucerful Of Secrets is duisterder, meer experimenteel, het lijkt nachtmerriemuziek maar het is dan ook ’n instrumental met oorlog als onderliggend thema. Het gitaaregotisme in het midden wordt op den duur monotoon pas tegen het eind (de track duurt meer dan 10 minuten) komt er meer variatie en deelt Pink Floyd mee in de symfonische rocktrend van die tijd.

Op het studio-album zijn de solistische en compositorische escapades van de vier bandleden (Roger Waters, Rick Wright, David Gilmour, Nick Mason) te vinden. Die solodelen zijn nogal verschillend van elkaar en soms nogal ontoegankelijk. Er wordt hevig geëxperimenteerd, het zijn fragmenten, compositie-exeperimenten. Het uit vier delen bestaande Sysyphus is een avantgardistisch solo-project van toetsenist/pianist Rick Wright met elementen uit de klassieke muziek (Stockhausen). Waters zet in Grantchester Meadows het Engelse platteland muzikaal neer, hij zingt over rivieren en bomen in een song die veel gemeen heeft met Green Is The Colour op More. Dit zou ook filmmuziek kunnen zijn. De daaropvolgende track van Waters is een bizarre soundcollage met een extreem lange titel: Several Species Of Small Furry Animals Gathered Together In A Cave And Grooving With A Pict – met als komisch slot het door trapgeluiden ingezette dood meppen van een vlieg. Gilmour’s The Narrow Way begint met akoestische gitaar, is erg mooi, poëtisch (deel 1 en 3), duister, gloomy, excentriek (deel 2) en dan is er als slot The Grand Vizier’s Garden Party waarin drummer Nick Mason experimenteert met drumsounds.

De bandleden zelf vinden Ummagumma artistiek niet zo geslaagd, mijns inziens was het live album dat wel en is het ‘t eerste meesterwerk van de band. Het studio album is te veel los zand, er staan zeker interessante stukken op en wellicht was dit experimenteren nodig om tot de daarop volgende meesterwerken te komen! 1. Astronomy Domine (Live) (1994 Digital Remaster)
 2. Careful With That Axe Eugene (Live) (1994 Digital Remaster)
 3. Set The Controls For The Heart Of The Sun (Live) (1994 Digital Remaster)
 4. A Saucerful Of Secrets (Live) (1994 Digital Remaster)


 1. Sysyphus: Part I
 2. Sysyphus: Part II
 3. Sysyphus: Part III
 4. Sysyphus: Part IV
 5. Grantchester Meadows
 6. Several Species Of Small Furry Animals Gathered Together In A Cave And Grooving With A Pict
 7. The Narrow Way: Part I
 8. The Narrow Way: Part II
 9. The Narrow Way: Part III
 10. The Grand Vizer's Garden: Party Part I (Entrance)
 11. The Grand Vizer's Garden: Party Part II (Entertainment)
 12. The Grand Vizer's Garden: Party Part III (Exit)

Meer uit deze special

 1. De herontdekking van Pink Floyd begint vandaag
 2. Pink Floyd – The Piper At The Gates Of Dawn
 3. Pink Floyd – A Saucerful Of Secrets
 4. Pink Floyd – Music From The Film More
 5. Pink Floyd – Ummagumma
 6. Pink Floyd – Atom Heart Mother
 7. Pink Floyd – Meddle
 8. Pink Floyd – Obscured By Clouds
 9. Pink Floyd – The Dark Side Of The Moon
 10. Pink Floyd – Wish You Were Here
 11. Pink Floyd – Animals
 12. Pink Floyd – The Wall
 13. Pink Floyd – The Final Cut (remaster)
 14. Pink Floyd – A Momentary Lapse Of Reason
 15. Pink Floyd – The Division Bell
 16. Why Pink Floyd? (Deel 1)
 17. Why Pink Floyd? (Deel 2)
 18. Why Pink Floyd? (deel 3)
 19. Why Pink Floyd? (deel 4)