×

Recensie

Rock

27 september 2011

Why Pink Floyd...?

Pink Floyd

Obscured By Clouds

Geschreven door: Edwin Hofman

Uitgebracht door: Harvest

Obscured By Clouds Pink Floyd Rock 4 Pink Floyd – Obscured By Clouds Written in Music https://writteninmusic.com

Ingeklemd tussen Meddle en Dark Side Of The Moon, is het album Obscured By Clouds altijd in de schaduw blijven staan van zijn illustere voorganger en zijn ongekend succesvolle opvolger. Het betrof hier bovendien een soundtrack, dus wellicht dat velen deze zevende plaat van Pink Floyd onbewust niet helemaal serieus namen. Obscured By Clouds is echter een officieel album binnen de Pink Floyd-discografie. Een bijzonder genietbaar album bovendien.

Met het succes van de soundtrack bij de film More van regisseur Barbet Schroeder (1969) in het achterhoofd, besloot Pink Floyd zich nog eens aan een soundtrack te wagen. Het betrof hier wederom een film van Schroeder, La Vallée. De film handelde over een Française die zich in Nieuw-Guinea aansloot bij een groep reizigers, op zoek naar kostbare veren in een mysterieuze, verborgen vallei.

Voor de opnamen van Obscured By Clouds reisde Pink Floyd in februari 1972 af naar Frankrijk. Aldaar werd even buiten Parijs, in twee korte sessies van bij elkaar nog geen twee weken, de plaat opgenomen. Het resultaat was een verzameling bondige songs, zonder al te veel rariteiten. Pink Floyd hield het bij de essentie. Ondanks dit wist de band op Obscured By Clouds binnen 40 minuten toch een heel scala aan sferen neer te zetten. Stevige rock, melodieuze pop en dramatische, atmosferische stukken; Obscured By Clouds had het allemaal. Het enige dat ontbrak was een nummer van epische proporties, zoals Echoes, Atom Heart Mother, Shine On You Crazy Diamond of Dogs.

De onheilspellende, intrigerende instrumentale openingstrack Obscured By Clouds wordt met een paar lekkere drumklappen doorgetrokken naar het eveneens instrumentale When You’re In, een nummer waarop de gitaren meer naar voren komen en samen met het orgel van Wright voor een prima groove zorgen. Beide tracks doken op tijdens de Dark Side Of The Moon-tournees van 1972 en 1973.

Op Atom Heart Mother en Meddle had de band al een aantal korte, kalme popsongs gebracht en nummers als het ingetogen, fraai gezongen Burning Bridges en Wot’s Uh… The Deal?, met fijne slidegitaar en een mooi, eenvoudig pianoloopje sluiten hier op aan. De vlotte single Free Four is ook poppy, maar vormt wellicht een té luchtige zijsprong op dit verder toch niet al te lichtvoetige album. Het nummer werd destijds veel gedraaid op de Amerikaanse radio. Het intieme Stay is veel beter, gedragen door de zang en piano van Richard Wright en smaakvol ondersteund door Roger Waters’ bas en David Gilmours wah wah.

Pink Floyd bijt op Obscured By Clouds nog een aantal keer aardig van zich af. De relatief zware, bluesy rocker The Gold It’s In The… is weer helemaal down to earth, met uitstekend gitaarwerk van David Gilmour. Het prachtige, instrumentale Mudmen zit vol dramatiek, dankzij doordringend orgelwerk en scherpe gitaarlijnen. Dromerige, golvende rustpunten kleuren het nummer verder in.

De relatieve onbekendheid van Obscured By Clouds kan wellicht ook worden toegeschreven aan de kleine rol die het album heeft gespeeld tijdens de optredens van Pink Floyd. Het derde en tevens laatste nummer van de plaat dat ook live werd gebracht tijdens de live-optredens 1972 en 1973, is Childhood’s End, een van de hoogtepunten van Obscured By Clouds. Na een lang en dreigend intro start de song na anderhalve minuut en volgen David Gilmours dwingende vocalen, pregnante orgelinjecties en een thematiek die vooruitloopt op het latere Dark Side Of The Moon: “… Childhood’s end, your fantasies merge with harsh realities…”.

Obscured By Clouds sluit treffend af met Absolutely Curtains, een instrumentaal nummer dat de luisteraar zonder genade de oerwouden van Nieuw-Guinea in sleept. Een koortsdroom met een korte climax. Inheems gezang luidt de plaat uit.

Voor een soundtrack die binnen twee weken werd opgenomen, terwijl de atmosfeer al zwanger was van het nakende Dark Side Of The Moon, is Obscured By Clouds verrassend sterk. Het is naar Pink Floyd-maatstaven wellicht een redelijk conventioneel album. De plaat is echter lekker gevarieerd en bij vlagen uitermate sfeervol. Obscured By Clouds herbergt helaas geen klassieke, lange track, een nummer dat de plaat tot grote hoogte stuwt. Aan de andere kant, juist hierdoor is de plaat beter in balans, biedt het een verfrissende luisterervaring en kan het met gemak onder de beste tien Pink Floyd-albums worden geschaard. 1. Obscured By Clouds
 2. When You're In
 3. Burning Bridges
 4. The Gold It's In The...
 5. Wots... Uh The Deal?
 6. Mudmen
 7. Childhood's End
 8. Free Four
 9. Stay
 10. Absolutely Curtains

Meer uit deze special

 1. De herontdekking van Pink Floyd begint vandaag
 2. Pink Floyd – The Piper At The Gates Of Dawn
 3. Pink Floyd – A Saucerful Of Secrets
 4. Pink Floyd – Music From The Film More
 5. Pink Floyd – Ummagumma
 6. Pink Floyd – Atom Heart Mother
 7. Pink Floyd – Meddle
 8. Pink Floyd – Obscured By Clouds
 9. Pink Floyd – The Dark Side Of The Moon
 10. Pink Floyd – Wish You Were Here
 11. Pink Floyd – Animals
 12. Pink Floyd – The Wall
 13. Pink Floyd – The Final Cut (remaster)
 14. Pink Floyd – A Momentary Lapse Of Reason
 15. Pink Floyd – The Division Bell
 16. Why Pink Floyd? (Deel 1)
 17. Why Pink Floyd? (Deel 2)
 18. Why Pink Floyd? (deel 3)
 19. Why Pink Floyd? (deel 4)