×

Recensie

Rock

22 september 2011

Why Pink Floyd...?

Pink Floyd

A Saucerful Of Secrets

Geschreven door: Carl Puhl

Uitgebracht door: EMI

A Saucerful Of Secrets Pink Floyd Rock 4 Pink Floyd – A Saucerful Of Secrets Written in Music https://writteninmusic.com

A Saucerful Of Secrets is verschenen op 29 juni 1968. Dat is bijna een jaar voordat ik geboren was. Ik kan dit moment in de muziekgeschiedenis op geen mogelijkheid meegemaakt hebben. Ik heb Pink Floyd pas zeer laat ontdekt. Meddle heb ik onmiddellijk in mijn hart gesloten en Animals zit daar vlak naast. A Saucerful Of Secrets heb ik, net als The Piper At The Gates Of Dawn, altijd een moeilijke plaat gevonden. De space-rock ligt mij beter dan de psychedelische elementen. En hoewel de balans op deze plaat in het voordeel van de space-rock slaat is A Saucerful Of Secrets heel lang een enigma voor mij gebleven.

Kant A van de plaat opent met Let There Be More Light. Deze compositie van Roger Waters is sterk opgebouwd. Het nummer begint met een spannend intro en gaat over in een hypnotiserend tempo met theatrale uithalen. Dit patroon wordt een paar maal herhaald, waarna het nummer eindigt in een wirwar van geluid. Het is een ideale opener en bevat de eerste bijdrage van David Gilmour in de vorm van een gitaarsolo aan het einde.
Het tweede nummer van kant A heet Remember A Day en is een compositie van Richard Wright. Dit nummer vertoont het meer springerige karakter van de songs op The Piper At The Gates Of Dawn. Toch klinkt het een stuk volwassener en minder frivool en past daarom goed op A Saucerful Of Secrets. Dit nummer is slechts een maal live gespeeld en wel 40 jaar nadat het uitgebracht was. David Gilmour speelde het op 23 september 2008 ter herinnering aan het overlijden van Richard Wright acht dagen eerder.
Het derde nummer is Set The Controls For The Heart Of The Sun. Dit is het enige nummer waarop alle vijf de bandleden te horen zijn. Het nummer werd tussen 1967 en 1973 zeer vaak live gespeeld. De hypnotiserende en psychedelische elementen zorgen voor een haast hallucinerend effect. Een mooie compositie van Roger Waters.
Kant A eindigt met Corporal Clegg, wederom een compositie van Roger Waters. Het is het eerste nummer wat over de oorlog gaat; een thema wat veel vaker terug zal komen in het oevre van Pink Floyd in het algemeen en de composities van Roger Waters in het bijzonder. Corporal Clegg is wederom een psychedelisch nummer met veel Piper-invloeden. Maffe ritmes, kermisachtige melodielijnen, dadaïstische teksten en een kazoo om de zelfspot te vergroten.

Kant B begint met het fenomenale titelnummer. Dit nummer verscheen samen met Set The Controls For The Heart Of The Sun op het live gedeelte van de dubbel elpee Umma Gumma uit 1969. Het is geschreven door de vier bandleden die na het vertrek van Syd Barrett samen verder gaan als Pink Floyd. Het nummer schijnt een veldslag te weerspiegelen en heeft meer weg van een moderne symfonie dan van pop of rock muziek. Dit is absoluut Pink Floyd in avant-garde configuratie. De band verlegt hier de grenzen van muziek zelf. Live uitvoeringen van dit nummer waren nooit hetzelfde; wat een ervaring moet dat geweest zijn!

See-Saw is wederom een compositie van Richard Wright. Het lijkt qua atmosfeer en tekstueel veel op Remember A Day; beide nummers gaan over jeugdherinneringen. See-Saw klinkt wel wat triester en is minder frivool. Pink Floyd nummers hebben vaak een trieste ondertoon met een vervreemdend element, maar See-Saw lijkt deze ingredienten omgekeerd evenredig te bevatten; een vervreemdend nummer met vrolijke ondertonen.
Jugband Blues is Syd Barretts compositorische bijdrage aan A Saucerful Of Secrets. Het is niet alleen het laatste nummer van de plaat, maar ook zijn laatste bijdrage aan de band. Toch mogen we de invloed van Syd Barrett op het gehele oeuvre van Pink Floyd niet onderschatten. Syd heeft Pink Floyd opgericht en hij heeft de band op de kaart gezet. Ondanks zijn relatief kleine muzikale bijdrage heeft hij wel degelijk zijn stempel gedrukt op de stijl van de band. En niet alleen toen hij nog deel uitmaakte van Pink Floyd. Zelfs daarna is de gekte van Syd Barrett altijd onderdeel gebleven van de muziek en de teksten. Hij wordt vaak genoemd in songs en we weten allemaal dat Shine On You Crazy Diamond en Wish You Were Here eerbetoon is aan Syd. Zelfs op The Wall vinden we nog verwijzingen naar deze bijzondere muzikant. En dat is mede de reden waarom A Saucerful Of Secrets, de tweede plaat van Pink Floyd, van cruciaal belang is in het begrijpen van de muziek. Het heeft mij jaren gekost en ik geloof dat ik de muziek nog steeds niet volledig begrijp. Maar dat is slechts ten dele nodig, want het is veel belangrijker om van de muziek te genieten.

Kant A:

  1. Let There Be More Light
  2. Remember A Day
  3. Set The Controls For The Heart Of The Sun
  4. Corporal Clegg

Kant B:

  1. A Saucerful Of Secrets: I. Something Else/II. Syncopated Pandemonium/III. Storm Signal/IV. Celestial Voices
  2. See-Saw
  3. Jugband Blues

Meer uit deze special

  1. De herontdekking van Pink Floyd begint vandaag
  2. Pink Floyd – The Piper At The Gates Of Dawn
  3. Pink Floyd – A Saucerful Of Secrets
  4. Pink Floyd – Music From The Film More
  5. Pink Floyd – Ummagumma
  6. Pink Floyd – Atom Heart Mother
  7. Pink Floyd – Meddle
  8. Pink Floyd – Obscured By Clouds
  9. Pink Floyd – The Dark Side Of The Moon
  10. Pink Floyd – Wish You Were Here
  11. Pink Floyd – Animals
  12. Pink Floyd – The Wall
  13. Pink Floyd – The Final Cut (remaster)
  14. Pink Floyd – A Momentary Lapse Of Reason
  15. Pink Floyd – The Division Bell
  16. Why Pink Floyd? (Deel 1)
  17. Why Pink Floyd? (Deel 2)
  18. Why Pink Floyd? (deel 3)
  19. Why Pink Floyd? (deel 4)