×

Concert

24 maart 2019

Leuven Jazz 2019

Wonderschoon The Breath verovert Stadschouwburg Leuven

Geschreven door: Dick Hovenga

Label: Real World Records

Setlist

 1. Ditty
 2. What U Want
 3. Hide Out
 4. All That You Have Been
 5. For You
 6. Antwerp
 7. Only Stories
 8. Boat Song
 9. Let It Calm You Down
 10. Tremelone
 11. Carry Your Kin
 12. What You Owe
 13. No You Keep It
 14. Harvest

Een mooi wonder openbaarde zich in de staart van Leuven Jazz 2019. Het allerlaatste optreden van het programma in de grote zaal van de Stadsschouwburg bracht het uit Manchester afkomstige The Breath. Het werd een wonderschoon concert dat alles wat muziek zo mooi en emotievol kan maken in zich had.

vegir

De avond werd trouwens afgetrapt door Vegir, de nieuwe band rond toetsenman Dominique Vantomme. Een band die eigenlijk is ontstaan naar aanleiding van een samenwerking met legende Tony Levin maar ondertussen met onder meer gitarist Bruno de Groote (tegenwoordig ook dEUS) naar een echt Belgische versie is door geëvolueerd.

De songs van de band waaieren uit over vele verschillende stijlen. De start van de set is fijn robuust en groovy strijdbaar; jazz vermengd met alternative, met een mooie rafelige rand en het stekelige gitaarwerk van de Groote als ideale aanjager. Elias Devoldere weet met gedreven drumwerk de accenten van de songs extra vaart te geven. De band brengt een levendige set die juist door het rauwe randje extra interessant wordt.

Met de komst van zangeres Hindi Zahra verandert dat. De songs zijn meer op haar stem gericht en het scherpe randje verdwijnt bijna volledig zodat Zahra alle aandacht kan pakken. Dat doet ze naar hartenlust maar de songs zijn muzikaal echter ook gelijk wat minder interessant en rijk aan kleur. Benieuwd hoe de band, met of zonder Zahra, door zal blijven groeien.

Na de pauze is het dan de beurt aan The Breath. De band die in de geweldige gitarist Stuart McCallum en zangeres Rioghnach Connolly de boegbeelden heeft. Zij zijn het die met de songs Ditty en What U Want met z’n tweeën de set prachtig starten. McCallum op akoestische gitaar en Connolly die met haar bloedmooie stem de songs naar zich toetrekt.

breath

Pas bij Hide Out, de derde track van de set komen ook drummer Elliot Bennett (Slowly Rolling Camera) en contrabassist John Thorne (onder meer Lamb, James Yorkston) erbij. De mannen blijken gedurende de set steeds exact de juiste extra elementen aan de songs toe te voegen. Ze nog rijker te maken. Al helemaal als ook Connolly haar dwarsfluit erbij pakt.

Het concert van The Breath blijkt al snel een concert om van te dromen, zo mooi. McCallum is in topvorm en zijn glansrijke gitaarspel (hij was de man die met zijn spel het legendarische Ma Fleur album van Cinematic Orchestra zo meesterlijk inkleurde) brengt in samenspel met die zo intense stem van Connolly alle denkbare emoties boven en ze betoveren het publiek met hun songs. En het zaalgeluid is optimaal waardoor de muziek optimaal kan binnenkomen.

De nadruk ligt bij het concert op de songs van het tweede album Let The Cards Fall en kent in Let It Calm You Down, Hide Out, All That You Have Been en What You Owe fraaie hoogtepunten. Natuurlijk kunnen van debuutalbum Carry Your Kin de titelsong, Tremelone en Boat Song niet ontbreken.

Ook nieuwe prachtsong Only Stories, van het halverwege deze maand te verwachten tussendooralbum met dezelfde titel, krijgt een bloedmooie versie mee. Met het al net zo imposante nieuwe, en van datzelfde nieuwe album afkomstige, No You Keep It, en een bloedstollende versie van Harvest (van eersteling Carry Your Kin) vindt het concert uiteindelijk een einde.

Dit was typisch zo’n optreden dat zich voort gaat praten. The Breath gaf een ronduit magisch concert waar muzikaal en vocaal alles zo prachtig in elkaar viel dat het deze avond aanwezige publiek een volgende keer zeker weer gaat komen maar dan ook al hun vrienden meeneemt. Om het gevoelde geluk van de avond met alle denkbare geliefden te kunnen delen. Want dat is exact wat de muziek van The Breath met je doet.

Foto’s: Cyndi

Setlist

 1. Ditty
 2. What U Want
 3. Hide Out
 4. All That You Have Been
 5. For You
 6. Antwerp
 7. Only Stories
 8. Boat Song
 9. Let It Calm You Down
 10. Tremelone
 11. Carry Your Kin
 12. What You Owe
 13. No You Keep It
 14. Harvest