×

Concert

20 maart 2019

Leuven Jazz 2019

Fijne Jazz ‘n’ Words avond in La Conserve

Geschreven door: Dick Hovenga

Een fijne break in het uitbundige programma van Leuven Jazz 2019: een avond Jazz ‘n’ Words met zowel uitgenodigde poëten en zangers als een ‘open mic’. Elk kwartaal komt deze avond terug en onderhand is La Conserve de plek geworden deze avonden te doen. En het is een avond die in de brede programmering van Leuven Jazz prima past.

samira

De ambiance van La Conserve klopt helemaal voor een avond poëzie in een warm bad van muziek. Band van dienst is wederom een trio muzikanten waarbij de ‘soort van’ Artist in Residence Cyrille Obermüller de contrabas ter hand neemt en hij heeft gitarist Roeland Celis (ook HAST) en drummer Matthias De Waele meegenomen. De bedoeling is dat zij met een kernwoord van de voordrager, muziek improviseren die zij vinden aansluiten bij de poëzie. Een immer spannende aangelegenheid natuurlijk.

De avond wordt afgetrapt door Sefora Sam (Sesapoetry) en Samira Saleh, twee prominente voordragers die ieder met hun eigen stijl het publiek in vervoering brengen. En dat net zo gemakkelijk uit het hoofd als van papier als in het Nederlands en vooral Engels doen. Hun teksten zijn diep persoonlijk en inlevend en verdienen een optimale beluistering. Hun fijne flow in voordracht wordt door het trio sterk van muziek voorzien waardoor de teksten nog meer lading krijgen. Samira en Sefora zijn twee vrouwen om optimaal in de gaten te blijven houden.

Van een geheel andere orde is zanger Jaoud Alloul, de man die al een behoorlijke reputatie in België aan het opbouwen is. Zowel met zijn zang als met zijn eigenzinnige onemanshows. Vanavond komt hij met een pianist en puur met songs. Alloul heeft een mooie stem die goed bij het prachtige pianospel kleurt. De teksten gaan over de liefde, soms wat voorspelbaar en gemakkelijk, maar zijn voordracht is mooi en hij weet het publiek prima te bespelen.

jazz

Na de pauze is de microfoon open voor iedereen die maar wil. Het trio blijft staan om de gastbijdragen muzikaal te ondersteunen. Er komen fijne vrije bijdragen die aantonen dat het toegestroomde publiek (een bijna uitverkocht La Conserve) super betrokken is en zeker ook haar/zijn bijdrage aan de avond wil leveren. Mooie en innemende poëzie komt voorbij, zelfs een zanger met twee door postpunk gekleurde songs.

Het trio geeft uiteindelijk de gastheer, al voordragend, en de wervelend getalenteerde MC, al rappend, nog even wat rake grooves mee om de avond uiteindelijk af te sluiten. Soms zou je ergens dichterbij willen wonen. In dit geval voor de Jazz ‘n’ Words avond in La Conserve. Ik zou die elk kwartaal terugkerende avonden voor geen goud willen missen.