×

Artikel

15 september 2019

De Kift

Orenmens: 30 jaar De Kift in beeld en geluid

Geschreven door: Edwin Hofman

De tentoonstelling Orenmens sluit perfect aan bij het 30-jarig jubileum van De Kift. In Broedplaats LELY, in Amsterdam-West, heeft de band deze nazomer een volstrekt eigen universum opgetrokken, een prikkelende, (vooral) visuele reis door dertig jaar De Kift. Hier zien we alle kunst rondom de albums van De Kift; alles wat Wim ter Weele, artistiek leider, kunstenaar en drummer van De Kift sinds eind jaren tachtig heeft geproduceerd.

Orenmens is een wandeling langs panelen, volgeplakt met hoes- en posterontwerpen, aangevuld met krantenartikelen en foto’s. Een labyrint van beelden, velen krachtig, sommigen vaag of embryonaal maar allen van belang in het zinnenprikkelende beeldverhaal van De Kift. Een beeldverhaal dat zowel punk als opera omvat, dat fanfare en literatuur even krachtig omarmt, dat een onbegrensde scheppingsdrang uitstraalt.

Overal hangen kleine speakers waar muzikale echo’s van het verleden uit dwarrelen. Het zorgt ervoor dat deze tentoonstelling ook echt aanvoelt als een kloppend hart, als een kijkje in het hoofd van de kunstenaar.

De vele panelen, allen handmatig beplakt, zijn gekleurd in diverse bruintinten, een mooi effect, bewerkstelligd door het gebruik van koffie in plaats van verf. Erg origineel en passend bij de beelden en de muziek. En er is een podium voor bandrepetities, optredens en filmvertoningen. In feite is de De Kift tijdelijk verhuisd van de Zaanstreek naar Amsterdam.

Wim ter Weele, Martijn Grootendorst en Alexander van Zanten, de drijvende (maar niet enige!) krachten achter deze expo hadden 30 jaar De Kift niet mooier, niet typerender kunnen vormgeven. Het mooie is dat naast albums en boeken er ook een flink aantal panelen te koop zijn in de LELY. Met zoveel fraais is het erg lastig kiezen. De stroom aan beelden vraagt eigenlijk om een dikke catalogus die je gewoon lekker naast de albums van De Kift kunt bewaren.

Orenmens is nog te bezoeken tot en met 21 september. Het adres is Schipluidenlaan 12, Amsterdam-West. De openingstijden zijn: 11.00 – 18.00 uur.

De agenda voor de komende en laatste week:

  • Woensdag 18 september: Plakdag
  • Donderdag 19 september: Educatieve workshop voor het basisonderwijs Dweilgooien met Wim 10.00- 11.30 uur
  • Vrijdag 20 september: Openbare repetitie De Kift 10.00-16.00 uur / Optreden Toeters en Bellen 20.00-22.00 uur
  • Zaterdag 21 september: Finissage! Met o.a. filmvertoning De Arm van Jezus door André van der Hout en De Kift 19.30 uur. Aansluitend: Kift Combo Jam vanaf 20.30 uur.