×

Recensie

Roots

28 augustus 2019

De Kift

De Kift

Brik

Geschreven door: Robert Schuurman

Uitgebracht in eigen beheer

Brik De Kift Roots 4 De Kift – Brik Written in Music https://writteninmusic.com

Brik is alweer het tiende album van de unieke fanfare-folk-punk-formatie De Kift. De in 1988 in Zaandam opgerichte band staat erom bekend verborgen tekstuele parels uit de wereldliteratuur te verknippen en tot teksten voor hun albums te smeden. Op Brik, een onbesuisde muzikale woestijnrit onder bezielende leiding van Admiraal B, vinden we de meest fantastische bewerkingen en vertalingen van teksten van onder meer Ilja Ilf & Jevgeni Petrov, Andrej Platonov, Edgar Allen Poe, Werner Schwab, Jack Kerouac, Lucebert en Jan Arends.

‘De onfortuinlijk Admiraal B. heeft De Kift een lift gegeven en doolt verscheurd en ongelukkig met zijn brik door de woestijn. Ooit voer hij het brik als bevelhebber door de Caribische Zee, maar dat zijn nu kapotte herinneringen’, zo luidt de inleiding van deze bizarre en dynamische tocht vol hindernissen, dramatische wendingen en muzikale verrassingen.

Uiteraard verdiend ook ditmaal de bijzondere cd-verpakking, een ander duidelijk handelsmerk van De Kift,  terechte aandacht. Na albums verpakt in/als postpakket, schilderij, sigarenkistje en kookboek, heeft Brik het genoegen zichzelf terug te vinden in fraai roestkleurig boekwerk, voorzien van prachtige tekeningen en een kleurrijke tekstindeling, waarbij de teksten zowel in het Nederlands, Engels als Frans terug te vinden zijn.

Maar het allerbelangrijkste blijft natuurlijk de muziek! En die is weer om te smullen op Brik. Of je als luisteraar nu de asfaltweg, de klinkerweg of de landweg neemt (Drie Wegen), het zal uiteindelijk hoe dan ook een zeer spannende road-trip worden, een groot muzikaal avontuur. Brik is wederom een uitstekend conceptalbum en kent veel hoogtepunten, zoals Melk & Hooi en het dreigend en duister klinkende Admiraal B, ‘nu vervliegen de lippen, nu verbranden de stenen’, klinkt het angstvallig. Zelfs een nummer over afschuwelijke gele bloemen (Giele Blommen) weet De Kift om te toveren toch een prachtig kleinood. Toch zijn er nummers die dat hoge niveau zelfs nog overtreffen. Berenice, met een intro dat herinneringen oproept aan Big Love van Fleetwood Mac, zit vol vuur en spektakel en Filet De Perche, met een sample afkomstig uit de verfilming van De Meester En Margarita door Vladimir Bortko, steekt zelfs qua vindingrijkheid en opbouw bij vlagen Prince in zijn Parade-tijdperk naar de kroon.

Brik is een album waar je uren over kunt praten en van kunt genieten en is gemaakt door en voor liefhebbers, dat hoor je duidelijk terug. De Kift bestaat uit echte vakmensen. En zoals de laatste tekst in het Brikboek luidt:

‘Wanneer bij de vakman het gevoel verdwijnt dat hem naar de machine drijft, wanneer het werk van een argeloos, onbaatzuchtig bezig zijn tot niets dan een financiële behoeft wordt, dan is het eind van de wereld nabij. Zelfs nog iets ergers dan het einde: na de dood van de laatste vakman komen de laatste schoften tot leven om de planten van de zon te verslinden en dat wat er ooit door kennershanden vervaardigd is te vernietigen’.

Voorlopig is De Kift nog steeds een zeer goed geoliede machine, die met puik onderhoud nog vele jaren mee kan!

Brik is naast de albumtitel ook de naam van het drumstel dat De Kift heeft gebouwd. Een duivels draaiorgel opgetrokken uit schroot en oud ijzer, piepend en huilend als een mank vliegwiel. Dit brik vormt het gloeiend hart van de overrompelende concertreeks. Ga niet zeggen dat wij u niet gewaarschuwd hebben!

– Oorspronkelijke publicatiedatum: 16 maart 2011 1. Drie Wegen
 2. Noorderzon
 3. Melk en hooi
 4. Admiraal B
 5. Giele blommen
 6. Berenice
 7. Het land
 8. Carburateur
 9. Luchtgeest
 10. Woestijnnachten
 11. Kweade tongen
 12. Claxon
 13. Herfst en tuberoazen
 14. Filet de perche
 15. Brik

Meer uit deze special

 1. De Kift in Haarlem: de goede zin van Ferry Heijne
 2. Wervelend De Kift viert dertigste verjaardag in sfeervol Luxor, Arnhem
 3. Waarom wij van De Kift houden
 4. Interview: dertig jaar De Kift in beeld en geluid
 5. De Kift – Yverzucht
 6. De Kift – Krankenhaus
 7. De Kift – Gaaphonger
 8. De Kift – Vlaskoorts
 9. De Kift – Koper
 10. De Kift – 7
 11. De Kift – Hoofdkaas
 12. De Kift – Brik
 13. De Kift – Bidonville
 14. Rats On Rafts / De Kift
 15. De Kift – Bal
 16. Orenmens: 30 jaar De Kift in beeld en geluid
 17. Water wieg me: een muzikale ode aan de droefenis. 30 Jaar De Kift, een voorbeschouwing
 18. De Kift – Hoogriet
 19. De Kift oerkracht Jan Heijne overleden