×

Recensie

Alternative

21 augustus 2019

De Kift

De Kift

7

Geschreven door: Edwin Hofman

Uitgebracht door: V2

7 De Kift Alternative 4 De Kift – 7 Written in Music https://writteninmusic.com

Na het album Koper duurt het even voordat er weer een regulier album van De Kift verschijnt. De band is echter drukker dan ooit. Veel energie staat in het teken van de opera – met bijbehorend album – Vier voor vier. Dit project, gebaseerd op het toneelstuk Elisabeth Bam van Daniil Charms, resulteert in een serie voorstellingen die doorlopen tot 2006. Uiteindelijk zal er ook nog een dvd van Vier voor vier komen. De band maakt verder nog een film, De ijzeren hond, stelt een verzamelalbum voor het Franse publiek samen en toert met andere Nederlandse artiesten (waaronder André Manuel en Spinvis) onder de noemer NL Impressionisten.

Als de opvolger van Koper verschijnt is het inmiddels november 2006. Het album gaat vanzelfsprekend weer fraai verpakt. Tekstueel laat De Kift zich op de plaat vrijwel volledig inspireren door Russische dichters van de afgelopen 300 jaar. Er is door deze aanpak geen helder, overkoepelend thema op het album maar het levert mooie teksten op. Teksten die deze keer door Ferry Heijne meer gezongen dan gesproken worden en die wat minder knoestig zijn omlijst. Een milder geluid, met ruim baan voor de blazers met hier en daar nog wel een ruwe gitaar of een prikkelende banjo of steeldrum.

7 klinkt dan ook beheerst. Dit valt vooral aan het begin van het album op. Met Berooid, waarin via een tekst ontleend aan Poesjkin het verlangen naar de zee wordt bezongen, komt er door de ongepolijste meerstemmige zang meer dramatiek voorbij. Het bijna-instrumentale Billos voegt Latijns-Amerikaanse vurigheid toe. Vergelijkbare sferen heersen op Zeis. De zee is een van de sleutelnummers van het album (en binnen het oeuvre van De Kift). Inspiratie voor dit weemoedige, indringende nummer met fraaie wendingen kwam van de veel te jong gestorven dichter Boris Ryzhy.

Hij wilde naar de zee vertrekken,
maar kwam bij het station niet aan.
Hij wilde naar de zee vertrekken,
die ieder leed verdrijven kan.

Hoogst origineel is Blauwgras, waarin De Kift volksmuziek met trompet, tuba en banjo koppelt aan operazang en Mozart. Het nummer gaat over een oude man die op sterven ligt. Het beschrijft een gesprek dat hij heeft met Mozart (een rol van Frank van den Bos, die De Kift na 7 zal verlaten). Op De dis duikt ineens rauwe punkgitaar op. Halverwege voegt zich er een stuwende bas bij. Met het alomtegenwoordige koper erbij omvat dit nummer heden en verleden van De Kift.

Hoewel 7 geen overkoepelend thema heeft, kennen veel nummers de melancholie, het doorleefde en de stemmigheid die kenmerkend is voor De Kift. In Talisman pakken donkere wolken zich samen en zwelt de wind aan: ‘Bewaar me wel, mijn talisman’. De titelsong van het album is een indringend en betrokken hoogtepunt:

Ingehouden als we leven
tellen we de dagen niet,
maar elk jaar is het of je even
de minuten scherper ziet.

Hoewel 7 minder schuurt en confronteert dan eerdere albums van De Kift, maakt de band nog steeds indruk. Qua instrumentarium legt De Kift bovendien net even andere accenten. In samenspraak met de teksten, deze keer dus meer gezongen dan gesproken, levert het weer genoeg moois op om van een geslaagd album te spreken. De band presenteert 7 officieel op het Crossing Border festival te Den Haag. De Kift maakt voor het nummer De onbekende nog een clip in de voormalige boksschool van Bep van Klaveren in Rotterdam. Een jaar later verschijnt er ook nog een Franstalige versie van 7. De Kift lanceert deze tweede incarnatie van het album op het festival Rockomotives te Vendôme. 1. Goud
 2. 5
 3. Tot slot
 4. Berooid
 5. Billo’s
 6. De zee
 7. De reiziger
 8. De onbekende
 9. Blauwgras
 10. Talisman
 11. De dis
 12. Zeis
 13. Zwart-wit
 14. Zeven
 15. Berooid

Meer uit deze special

 1. De Kift in Haarlem: de goede zin van Ferry Heijne
 2. Wervelend De Kift viert dertigste verjaardag in sfeervol Luxor, Arnhem
 3. Waarom wij van De Kift houden
 4. Interview: dertig jaar De Kift in beeld en geluid
 5. De Kift – Yverzucht
 6. De Kift – Krankenhaus
 7. De Kift – Gaaphonger
 8. De Kift – Vlaskoorts
 9. De Kift – Koper
 10. De Kift – 7
 11. De Kift – Hoofdkaas
 12. De Kift – Brik
 13. De Kift – Bidonville
 14. Rats On Rafts / De Kift
 15. De Kift – Bal
 16. Orenmens: 30 jaar De Kift in beeld en geluid
 17. Water wieg me: een muzikale ode aan de droefenis. 30 Jaar De Kift, een voorbeschouwing
 18. De Kift – Hoogriet
 19. De Kift oerkracht Jan Heijne overleden