×

Recensie

Alternative

08 september 2019

De Kift

De Kift

Bal

Geschreven door: Edwin Hofman

Uitgebracht in eigen beheer

Bal De Kift Alternative 4 De Kift – Bal Written in Music https://writteninmusic.com

Bal, het elfde album van De Kift sinds 1988, opent uitbundig: ‘Geweldig dat jullie er allemaal zijn!’ en: ‘Ik hou van jullie!’ De jubilerende band, volgend jaar bestaat De Kift 30 jaar, laat een meeslepend start-stop-nummer los, een dynamische ouverture waarbinnen punkachtige gitaren rondwaren.

Dit enthousiasme moet echter rap plaats maken voor introspectie en bespiegelingen over het verstrijken der tijd. De Kift treedt op Bal de tand des tijds meeslepend tegemoet. Op Strijkstok is ‘de muur der jaren overschreden’ en is er ‘veel dat ik nog zeggen wou’. Op het filmische, persoonlijke D lijkt de dood in de lucht te hangen en op De ster horen we de vaststelling: ‘Een mooie kop verkwijnde…’

Vergankelijkheid alom dus. De Kift biedt hier, mede door teksten van onder anderen Bulgakov, Lucebert, Tzara, Kerouac en Baudelaire, echter een inspirerende en ook wisselende blik op. Op Langzaam aan staat de boog gespannen maar is het devies juist: ‘Er is tijd…’ en klinkt het veroordelend: ‘Je rent door de wereld als een open scheermes’. Bijl en hamer kent een vergelijkbare muzikale spanning en maar wordt bijgekleurd door viool.

Het instrumentarium is sowieso weer dik in orde: naast de kenmerkende trompetten en trombones dus ook strijkers en niet te vergeten saxofoon en steeldrum. Een nummer als Nana profiteert hier optimaal van; een prachttrack van zes minuten met veelkleurige zang en een geluid dat soms een beetje aan streekgenoten The Ex doet denken. Die verrijkten hun geluid begin jaren negentig op geweldige wijze met de cello. Na de single Paradijs, dat het beeld geeft van De Kift als rondreizend circus, al dertig jaar lang, komen de primitieve sferen van Wildernis: ‘Er zit een wolf in mij… een vos… een varken… een baviaan…’ Een nummer dat mineursferen koppelt aan instinct en kracht en een van de hoogtepunten is op een wederom bijzondere plaat van De Kift.

Met Bal houdt de band zijn reputatie als creatief, inspirerend en vurig collectief zonder meer in stand. De Kift levert wederom een album van formaat af. Komt dat horen, komt dat zien!



 1. Bal
 2. Strijkstok
 3. Langzaam Aan
 4. Alsmaardaar
 5. Bijl & Hamer
 6. D
 7. De Driftige
 8. De Ster
 9. Nana
 10. Paradijs
 11. Wildernis
 12. Begin

Meer uit deze special

 1. De Kift in Haarlem: de goede zin van Ferry Heijne
 2. Wervelend De Kift viert dertigste verjaardag in sfeervol Luxor, Arnhem
 3. Waarom wij van De Kift houden
 4. Interview: dertig jaar De Kift in beeld en geluid
 5. De Kift – Yverzucht
 6. De Kift – Krankenhaus
 7. De Kift – Gaaphonger
 8. De Kift – Vlaskoorts
 9. De Kift – Koper
 10. De Kift – 7
 11. De Kift – Hoofdkaas
 12. De Kift – Brik
 13. De Kift – Bidonville
 14. Rats On Rafts / De Kift
 15. De Kift – Bal
 16. Orenmens: 30 jaar De Kift in beeld en geluid
 17. Water wieg me: een muzikale ode aan de droefenis. 30 Jaar De Kift, een voorbeschouwing
 18. De Kift – Hoogriet
 19. De Kift oerkracht Jan Heijne overleden