×

Artikel

07 juni 2017

Depeche Mode

Depeche Mode: het succes geconsolideerd

Geschreven door: Edwin Hofman

Depeche Mode consolideert zijn positie als relevante band met het album Black Celebration, uitgebracht in maart 1986. Hoewel de plaat geen geheide hits bevat verkoopt het album vooral in Duitsland, Frankrijk en de VS erg goed. In Nederland verblijft Black Celebration een alleszins respectabele 17 weken in de albumlijsten, zonder dat er sprake is van echte hits. Het eigen Groot-Brittannië, als vanouds afwachtend of zelfs sceptisch, blijft wederom wat achter, al gaat de plaat uiteindelijk wel 60.000 keer over de toonbank.

Het is een cruciale tijd voor de band. De samenwerking met Anton Corbijn, in gang gezet met de clip van A Question Of Time, verlost Depeche Mode van zijn wat onduidelijke, soms nog onbeholpen imago en leidt tot hernieuwd zelfvertrouwen. Het is een collaboratie voor de lange termijn, zoveel is al snel duidelijk. Muzikaal vindt Depeche Mode meer en meer een eigen stem en lijkt de band substantiëler en minder grillig te zijn.

In Amerika zorgt de opkomst van allerlei alternatieve radiostations voor veel aandacht. Deze zenders, hongerig na jaren van bombastische stadionrock en benepen muziek voor volwassenen op de radio, hebben hun aandacht stevig op Europa gericht. Depeche Mode profiteert hier flink van. De wat aarzelende beginjaren van de band zijn bovendien aan Amerika voorbijgegaan en Depeche Mode wordt in luttele jaren, zonder noemenswaardige hits een grote band die vrijwel altijd voor 10.000 man of meer speelt. Ook in Nederland maakt de band de sprong naar een echt groot podium. In mei 1986 brengt de Black Celebration Tour de band naar Ahoy. Zoals Alan Wilder later zou zeggen: ‘We waren netjes genoeg voor een crossover maar ook subversief genoeg om tegelijkertijd een paar grenzen op te rekken’.