×

Recensie

Electronic

14 mei 2001

Depeche Mode

Depeche Mode

Exciter

Geschreven door: Edwin Hofman

Uitgebracht door: Mute

Exciter Depeche Mode Electronic 4 Depeche Mode – Exciter Written in Music https://writteninmusic.com

In 2000 is Dave Gahan klaar om ook eens songs te leveren voor een Depeche Mode-album. Hij houdt zich echter nog in om zich – met verve – te concentreren op de zangpartijen voor het nieuwe album. Drie jaar later is het echter zover en zal zijn verdienstelijke solodebuut Paper Monsters uitkomen.

Het album dat Depeche Mode in 2001 uitbrengt, Exciter, profiteert absoluut van Gahans verder gerijpte stem. In combinatie met de smaakvolle electro/techno-sound uit de koker van producer Mark Bell levert dit een fraai, zij het wat traag, album op.

De eerste single Dream On is gedurfd; de ambient-folk / techno-akoestica is niet hitgevoelig maar kwalitatief van het gewenste niveau. Ook hier weer blijken Martin Gore’s teksten (onbedoeld) op het lijf geschreven van Dave Gahan: ‘Feel the fever coming / You’re shaking and twitching’. Hierna volgt een verrassend sterke reeks kalme songs: Shine, The Sweetest Condition en When The Body Speaks. Allen langzame, onberispelijke, meeslepende popsongs met indringende zang, ijzersterk muzikaal vormgegeven door een subtiele state-of-the-art electrosound. Er blijft ruimte voor gitaar op When The Body Speaks, een vrijwel perfecte symbiose van machines en snaren, regelmatig kleurrijk openend als een bloem. Ook de hoesfoto van de agave dringt zich hier op.

Met 13 tracks, inclusief twee instrumentals en de vuige noisepop-exercitie The Dead Of Night, duurt Exciter met een klein uur wellicht iets te lang, zeker door het vrijwel ontbreken van uptempo tracks. Toch valt er op de tweede helft van het album nog het nodige te halen: de single Freelove is een prachtige ballad – de albumversie is superieur aan de singlemix- en I Feel Loved (ook een single) vormt na ruim een half uur de langverwachte dancetrack op Exciter, een song die er later met de even stevige als warme remix van Danny Tenaglia nóg beter op zal worden. De remix blijkt een klapper op Ibiza in de zomer van 2001 en levert Tenaglia nog bijna een Grammy op. Helaas voor hem gaat Deep Dish, die Dido’s Thank You remixten, met de eer strijken.

Comatose is een typische, wat pathetische Martin Gore-track die door fraaie techno/ambient wordt omlijst en daar zeker interessanter door wordt. Dat geldt ook voor Breathe, een song met een flinke dosis (Bijbelse) name dropping. De afsluitende crooner Goodnight Lovers zal de vierde single worden en valt – hoewel aardig – nogal uit de toon.

Exciter bungelt steevast ergens onderaan in de vele online Depeche Mode-albumlijsten. Je kunt je afvragen of dat slechts komt door de bijzonder stevige concurrentie binnen de discografie van de band of door de wat eenzijdige, trage flow van deze ‘comebackplaat’. Hoe dan ook, die vaak lagere waardering is niet terecht. Met een ruime handvol klasse-songs en een vaak bewonderenswaardige productie doet Exciter niet veel onder voor een flink aantal andere Depeche Mode-platen. 1. Dream On
 2. Shine
 3. The Sweetest Condition
 4. When The Body Speaks
 5. The Dead Of Night
 6. Lovetheme
 7. Freelove
 8. Comatose
 9. I Feel Loved
 10. Breathe
 11. Easy Tiger
 12. I Am You
 13. Goodnight Lovers

Meer uit deze special

 1. Depeche Mode – Exciter
 2. Depeche Mode – Delta Machine
 3. Depeche Mode – Spirit
 4. Depeche Mode – Speak and Spell
 5. Depeche Mode: Tienerbandje wordt synthpophitkanon
 6. Depeche Mode – A Broken Frame
 7. Depeche Mode: Van hitkanon tot zoekend trio
 8. Depeche Mode perfectioneert zichzelf in Ziggo Dome
 9. Depeche Mode – Construction Time Again
 10. Depeche Mode: Bouwen achter de muur
 11. Depeche Mode – Some Great Reward
 12. Depeche Mode: De grote beloning
 13. Depeche Mode – Black Celebration
 14. Depeche Mode: het succes geconsolideerd
 15. Depeche Mode: de massa’s bereikt
 16. Depeche Mode – Music For The Masses
 17. Depeche Mode – 101
 18. Depeche Mode – Violator
 19. Depeche Mode: de definitieve werelddoorbraak met Violator
 20. Depeche Mode – Songs Of Faith and Devotion
 21. Depeche Mode: De jaren van het geloof en de toewijding
 22. Depeche Mode: langs de afgrond
 23. Depeche Mode – Ultra
 24. Depeche Mode: een nieuw decennium, een nieuw geluid
 25. Depeche Mode: de cirkel weer rond
 26. Depeche Mode – Playing The Angel