×

Nieuws

17 juli 2012

Bob Mould

Nieuwe special over Hüsker Dü, Sugar en Bob Mould’s solo jaren

Geschreven door: WiM Redactie

Omdat het alweer twintig jaar geleden is dat Sugar het meesterwerk Copper Blue uitbracht en voorman Bob Mould momenteel met een nieuw trio een integrale versie van het album speelt en daarbij de belangrijkste clubs van de wereld aandoet hebben wij besloten met een ware special de komende weken de historie van Bob Mould en dus Hüsker Dü, Sugar en zijn solo carrière volop aandacht te gaan geven.

Er is dan ook zoveel te vertellen over de rijkdom aan muziek die deze held aan ons heeft nagelaten dat een special niet meer dan terecht is. Op 23 juli zul je het eerste gedeelte van deze special op WiM kunnen vinden.

Even voor de goede orde

Hüsker Dü, de band van gitarist/zanger Bob Mould, drummer Grant Hart en bassist Greg Norton, groeide in de jaren 80 vanuit het hardcore circuit door naar de top van de hardcore en alternatieve rock (ze stonden in 1987 zelfs op Pinkpop). Mould en Hart waren de songschrijvers van de band die in razendsnel tempo een fascinerende muzikale ontwikkeling doormaakten. Na de onvermijdelijke breuk ging Mould solo. Zijn eerste solo album Workbook (1989) was introspectief en relatief ingetogen. Met het daarop volgende album Black Sheet of Rain (1990) verkreeg Mould het heilige rockvuur weer.

Toen hij middenjaren 90 met Sugar een nieuw trio startte was alle aandacht gelijk daar. Hoe kon hij na Hüsker Dü een trio beginnen wat net zo goed zou kunnen zijn? Het Sugar debuutalbum Copper Blue bewees Mould’s gelijk. Het bleek een indrukwekkend goed album met een stormvloed aan geweldige songs en in If I Can’t Change Your Mind zelfs een radiovriendelijke single. Natuurlijk waren alle songs geschreven door Mould, die samen met Lou Giordano (die voorheen ook het live geluid van Hüsker Dü had gedaan) het album een fantastische monstersound mee gaf.Copper Blue werd opgevolgd door het al net zo legendarische (mini) album Beaster en het slotakkoord File Under: Easy Listening.

Na Sugar ging Mould weer zijn eigen weg en vond hij zichzelf steeds opnieuw muzikaal uit. Dook zelfs even de dancekant op maar keerde uiteindelijk toch weer op de gitaar terug. Meesterlijke albums als Bob Mould, District Line en het 3 jaar geleden verschenen Life And Times behoren tot zijn beste werk. Met het nieuwe album Silver Age, verwacht in september, en de Copper Blue tour zijn alle ogen de komende maanden weer optimaal op Bob Mould gevestigd.