×

Nieuws

06 januari 2020

Brussels Jazz Festival 2020

Eerste festivalklapper op komst: Brussels Jazz in Flagey

Geschreven door: WiM Redactie

Wat heerlijk om een jaar denderend te beginnen. Brussels Jazz is elk jaar weer een droomstart van het muziekjaar die een immer weergaloze programmering heeft. Wij zijn er, net als in 2018 en 2019, weer 10 dagen lang, dus vanaf de eerste concerten op woensdag/donderdag 8/9 januari t/m zaterdagavond 18 januari, bij voor verslag.

De eerste concerten op woensdag 8 januari en donderdag 9 januari zijn voor Alba, een gloednieuw project van Melanie De Biasio, waarbij ze het voormalige Italiaanse consulaat in haar geboortestad Charleroi ombouwt tot een ‘Huis voor Talent’. Tijdens de twee unieke concerten in Flagey omringt ze zich met haar muzikale vrienden. De opbrengsten gaan volledig naar de realisatie van het ambitieuze project.

Brussels Jazz in Flagey staat er om bekend de grenzen van jazz mooi op te zoeken daarom krijg je immer een fijn divers programma. Over de dagen zie je dus heel mooie namen als Portico Quartet (met hun laatste album Memory Streams als uitgangspunt), Makaya McCraven, Alfa Mist, Jamie Branch (die haar Fly or Die II album presenteert), Anton Eger (drummer van Phronesis die vorig jaar het uitzinnige electronic album AE uitbracht), Nubya Gracia, Seed Ensemble, Jeff Parker & The New Breed (die hun nieuwe album Suite for Max Brown presenteren), The Milk Factory (debuutalbum Aula komt later deze maand uit), MDC III, Ragina Trio feat. Bojan Z, HOERA. en Brussels Jazz Orchestra naast elkaar te staan.

Daarnaast introduceert het festival een geweldige keuze aan nieuwe, klinkende namen als Le Ravage d’Ali Baba, Commander Spoon, Glass Museum, Neue Grafik Ensemble, Wild Flower, Kamao Quartet feat. Tcha Limberger, Pierre de Sergeres Trio en het Casimir Liberski Trio, wiens reputatie de band al langere tijd vooruitsnelt.

Nog een heel erg mooie reden er optimaal aanwezig te zijn: Antoine Pierre is de artist-in-residence van het Brussels Jazz Festival 2020. Flagey zet, onder impuls van programmeur Maarten Van Rousselt, de jonge drummer (onder meer bekend van TaxiWars en Urbex), gedurende drie avonden in de schijnwerpers, met voor de gelegenheid drie nieuwe repertoires. In chronologische volgorde word je vervoerd door zijn nieuwe all-star kwartet met de ongelooflijke Joshua Redman, Eric Legnini en Or Bareket (10.01); dans op de ongewone en feestelijke ritmes van de 3 ‘elektronische’ drummers Antoine, Lander Gyselinck en Mark Schilders (11.01); en eindig met groove op URBEX ELECTRIC Variations on Bitches Brew, het derde en gloednieuwe repertoire van URBEX + gasten, 50 jaar na de release van het legendarische album van Miles Davis (16.01).

Antoine is een heterogene componist en muzikant en het is niet verwonderlijk om drie afzonderlijke projecten te zien. De drijvende kracht achter de ontwikkeling van de carte blanche en de keuze van de line-ups tot het schrijven van muziek, zijn in de eerste plaats plezier en amusement. Voor hem, voor de betrokken muzikanten en voor het publiek. Gevolgd door muzikaal experiment en ook lef, want je moet risico’s nemen. En tot slot, oprechtheid, zodat elk project zinvol is. De line-up voor de drie concerten: Ben Van Gelder, Bert Cools, Bram De Looze, Eric Legnini, Félix Zurstrassen, Frédéric Malempré, Jean-Paul Estiévenart, Joshua Redman, Jozef Dumoulin, Lander Gyselinck, Mark Schilders, Or Bareket & Reinier Baas.