×

Concert

13 januari 2020

Brussels Jazz Festival 2020

Callum Au wint BJO’s International Composition Contest Award

Geschreven door: Dick Hovenga

Op de zondagmiddag van het Brussels Jazz festival (12 januari 2020) heeft de Britse componist/arrangeur Callum Au, in strijd met drie andere finalisten, de International Composition Contest Award in de wacht gesleept. Hij kreeg de prijs voor zijn opvallende compositie The Weaver.

Van de enorme bijdragelijst (rond de 185 inzendingen) koos de internationale jury uiteindelijk vier componisten/arrangeurs om een bijdrage voor het slotconcert te leveren. Rainer Tempel en Ralf Hesse uit Duitsland, Christopher Zuar uit New York/Amerika en Callum Au uit Groot-Brittannië. Ze kregen elk een compositieopdracht van ongeveer 9 minuten mee en de opdracht deze in een bepaalde stijl te schrijven (van tempo/uptempo tot wals of ballad).

Gedurende de uitvoeringen werd duidelijk dat het niveau dit jaar wederom hoog was en de kandidaten goed aan elkaar gewaagd waren. De composities vloeiden en het Brussels Jazz Orchestra bood elk van de kandidaten mooie uitvoeringen van hun stukken. Gedurende de competitie werd duidelijk dat het uiteindelijk zou gaan om de laatste twee componisten/arrangeurs: Callum Au en Ralf Hesse.

Hesse omdat hij een fraai vloeiende uptempo compositie had geschreven die in de handen van het BJO de ideale uitvoering meekreeg met lekker veel pit en levendigheid gespeeld. De ballad van Au kreeg reeds in het voorgesprek tussen Au en de presentator, door de uitleg van het verhaal achter de compositie, zoveel lading mee dat de uitvoering niet anders als zeer beeldend zou gaan worden.

Het verhaal achter The Weaver gaat over een wever die de liefde van haar leven ziet verdwijnen naar een plek aan de andere kant van de wereld en met het weven aan een groot doek begint en pas zal stoppen als hij terug komt. Als de familie het te lang vindt duren willen ze haar uithuwelijken. Gelukkig komt haar geliefde na vele jaren, maar net voor de uithuwelijking, terug. Zo’n verhaal vertelt voordat je het laat horen zet iedere luisteraar natuurlijk gelijk op de punt van de stoel.

De compositie The Weaver is fraai opgebouwd in vele verschillende en duidelijk herkenbare thema’s waardoor je binnen 9 minuten in het levensverhaal wordt meegesleurd. Het rijke openingsthema is de leidraad die, via verschillende spannende intermezzo’s waarbij het ritme het werk aan het ‘lapwerk’ het thema van de ‘tussenliggende’ tijd voorstaat, uiteindelijk met het happy end weer als apotheose terugkomt.

Au is een erg interessante componist die in Engeland al behoorlijk wat aanzien begint te krijgen. En nu dus ook in de Lage Landen. Nog maar 28 jaar en in eerste instantie trombonist, is deze prijs voor hem als componist en arrangeur een belangwekkende nieuwe stap in zijn carrière.

NB. Na het optreden vierde het Brussels Jazz Orchestra in de uitverkochte Studio 5 de première van de door Guy Fellemans gemaakte documentaire Bring It To The People: The Film About Brussels Jazz Orchestra.