×

Concert

07 juli 2018

Südtirol Jazz 2018

Vlammend optreden Fire! + Mariam Wallentin

Geschreven door: Nausikaä de Blaauw

• fotografie door Nausikaä de Blaauw

In de kelder van bierbrouwerij Batzen in Bolzano bevindt zich een café dat gisterenavond werd omgetoverd tot een ware jazzclub. In het kader van het Südtirol Jazz Festival komen muzikanten van allerlei pluimage bij elkaar, soms zonder ooit eerder samen op een podium te hebben gestaan. Fire! is de band van de man die altijd te veel energie lijkt te hebben, baritonsaxofonist Mats Gustafsson (The Thing), drummer Andreas Werliin en bassist Johan Berthling. Zij gaan voor een frisse benadering van geïmproviseerde muziek en vermengen dit met free jazz, psychedelische rock en noise.

Vanavond worden ze aangevuld door Mariam Wallentin, een jonge Zweedse zangeres die haar sporen reeds heeft verdiend en toevallig ook de vrouw is van drummer Andreas Werliin (samen vormen zij ook de band Wildbirds & Peacedrums). Bovendien zingt en componeert zij in het Fire! Orchestra, waar Fire! weer de uitgeklede variant van is. Kortom: iedereen kent iedereen tijdens dit festival (zo lijkt het!) waarbij dit jaar de focus ligt op Scandinavië.

Mariam betreedt het podiumpje gekleed in een blauw gewaad en haar verschijning staat in schril contrast met de nonchalante outfits van de heren op het podium. Past dit wel bij elkaar?

2

Wat volgt is een intense rit vol explosieve energie en expressiviteit. Eén bonk rauwe, pure muzikaliteit die alle kanten opvliegt, maar gelukkig met name de onze. Dreunende beats, scheurende en schrapende, gillende en galopperende sax; Gustafsson zwiept alle hoeken van het podium op, Werliin gaat ook zichtbaar op in zijn denderende spel en heeft een orgastische blik in zijn ogen, Berthling speelt de langspeelvariant van ‘de vloer is lava’ en te midden van al dat gedruis zit Mariam, die de rust zelve lijkt; in groot contrast met de mannen. Ze lijkt hard te moeten werken om boven het geweld uit te komen, maar het lukt haar zeker. Ze brengt percussie in het geheel en gaat zo nu en dan gehurkt zitten, ogenschijnlijk in zichzelf gekeerd, maar no doubt helemaal in de muziek, om vervolgens alles vanuit haar binnenste te halen. Wat een unieke combinatie, en wat een prachtige afsluiter van deze vijfde dag van dit bijzondere festival.