×

Concert

05 juli 2018

Südtirol Jazz 2018

Immediate Music vernieuwt op Südtirol Jazz Festival

Geschreven door: Nausikaä de Blaauw

• fotografie door Nausikaä de Blaauw

Een bijzonder jazzfestival: Südtirol Jazz Festival Alto Adige. Honderden jazzartiesten hebben hier in en rondom Bolzano, Italië, inmiddels hun kunsten vertoond op wonderschone, vaak spectaculaire locaties. Het festival biedt een podium aan nog onbekende, opkomende jonge artiesten, maar ook grote namen, van overal ter wereld.

Aan de rand van het centrum van Bolzano ligt een technologisch centrum, Techpark NOI, een hub van innovatieve bedrijven waar met name jonge mensen vernuftige ideeën uitwerken en netwerken om toekomstgerichte technologische oplossingen te realiseren. Een futuristisch ogende plek waar grenzen worden opgezocht; de perfecte locatie voor grensverleggende jazzmuziek.

Olavi Louhivuori

In Seminar room 2 speelt Immediate Music, het project van Finse drummer Olavi Louhivuori (o.a. vaste drummer bij het Tomasz Stanko Quintet). Voor dit specifieke project heeft hij in totaal vijf albums voor ogen (waarvan er zover ik weet inmiddels drie zijn uitgebracht) met daarop uiteenlopende combinaties van instrumenten, waarbij hij de grenzen van de muzikale vrijheid opzoekt. Op het eerste album (Immediate-Music 1) prijkt experimentele muziek voor open-minded luisteraars.

Dit doet hij samen met toetsenist/electroman Teemu Korpipää en Pekko Käppi, bespeler van het bijzondere instrument Jouhikko, een lier die hij bespeelt met een strijkstok. De Jouhikko is een eeuwenoud traditioneel Fins instrument en Pekko Käppi speelt hierop naast jazz ook rock- en bluesmuziek. Je zou hem wel een hedendaagse lierpionier kunnen noemen.

Voor deze gelegenheid heeft Käppi twee lieren meegenomen, waarvan één in de vorm van een doodshoofd. Käppi ziet er ook uit als iemand uit de metalscene; zijn lichaam onder de angstaanjagende tattoos, een zwart, groezelig band-shirt en lang, los haar. Ik hoor het ook terug in zijn spel, waarin hij gebruikmaakt van o.a. distortion en grunts, hoewel het meer oerkreten zijn: er zit veel meer in en het komt ergens vandaan.

Electroman Teemu Korpipää combineert eveneens traditie met het futuristische: zo ‘bespeelt’ hij in het donkere zaaltje versterkte drumvellen en tokkelinstrumenten aangesloten op een wirwar van draden.
De set is intrigerend. De Finnen zetten een zeer bijzondere sfeer neer. We worden meegevoerd door gonzende soundscapes waarbij de gruizige lier en pulserende elektrolijnen en sporadische vocale lagen worden aangevuld met de virtuoze jazzdrums van Louhivuori. Eigenlijk heeft hij in dit trio zelf nog de minst experimentele partij.

Immediate Music gaat echt op in hun muziek en daarom geloven we het en genieten wij ervan. Maar hoe luid kan een lier zijn? Dat merken we tegen het einde van de set. We beginnen onze oren dan echt te voelen; het gaat echt te hard. Het publiek druppelt beetje bij beetje de zaal uit en dat is jammer, want aan de muziek zelf lag het niet.