×

Concert

10 juli 2018

Südtirol Jazz 2018

Laser waardige afsluiter Südtirol Jazz 2018

Geschreven door: Nausikaä de Blaauw

• fotografie door Nausikaä de Blaauw

Batzen is de lokale bierbrouwerij in Bolzano. Tijdens het Südtirol Jazz Festival is dit de plek waar muzikanten, bezoekers en pers elkaar ontmoeten en netwerken. Het is een gemoedelijke locatie waar een ontspannen en gezellige sfeer heerst. De biertjes zijn er overigens ook niet te versmaden.

Gisterenavond sloot hier de band Laser op passende wijze dit geweldige festival af. Editie 2018 bracht ons vele hoogtepunten, muzikaal en locatietechnisch. Wat een prachtige omgeving en wat een geweldige, uiteenlopende bands hebben we hier mogen beleven. Alto Adige is een werkelijk uniek festival dat goed georganiseerd is en een stevige line-up weet neer te zetten, jaar in jaar uit. En dat terwijl 90% van de optredens gratis is te bezoeken. Dan mag je in je handjes wrijven als publiek.
_ndb1828-2

Laser is de band van Finse saxofonist en componist Pauli Lyytinen. Deze man is een groot talent en zeer actief; in de afgelopen tien jaren heeft hij meer dan 20 albums uitgebracht, in verschillende bezettingen. Zijn focus ligt daarbij op improvisatie en free jazz, maar ook de popkant zoekt hij op.

Op gitaar de IJslandse componist Sigurdir Rögnvaldsson, woonachtig in Helsinki. Hij zorgt voor een spannende rocksound in de band. Samen leiden zij Laser waarbij Jo Berger Myhre op de contrabas en Andreas Werliin op de drums ook een duit in het zakje doen. We zagen al deze heren al eerder dit festival.

Laser brengt ons jazz met een flinke dosis rock en humor. Duidelijk is ook dat ze geïnspireerd worden door de Balkanse jazztraditie. Zelf moet ik af en toe ook denken aan de Ploctones. Veel invloeden te horen, en misschien niet de meest originele jazz, maar wel erg lekker. Levendige nummers met stuwende ritmes, duidelijke solomomenten die stevig worden gepakt en waarbij lekker wordt gefreakt. Een surfgitaar, heerlijk zoetsappige EWI-ballad getiteld Ballad, een fijn fusion-moment, And He woke up in Petroskoi

Laser is de perfecte afsluiter van dit festival. We hebben met volle teugen genoten en zijn volgend jaar zeker weer van de partij! Jij ook?