×

Concert

09 juli 2018

Südtirol Jazz 2018

Splashgirl is balsem voor de ziel op Südtirol Jazz Festival

Geschreven door: Nausikaä de Blaauw

• fotografie door Nausikaä de Blaauw

Splashgirl is een jazztrio uit Noorwegen. Sinds 2007 combineren zij jazz met minimal music en creëren zo hun eigen geluid. Inmiddels hebben ze al zes albums op hun naam staan; in het voorjaar van dit jaar kwam Sixth Sense uit.

Andreas Stensland (piano, toetsen), Jo Berger Myhre (contrabas) en Andreas Lønmo Knudsrød (drums) creëren samen een bijzondere, meditatieve sfeer die je het best kunt ervaren zoals wij dat deden: bovenop een berg in Noord-Italië, midden in een rustgevend bos waar je je laat verwarmen door s’ daags eerste warme zonnestralen. Balsem voor de ziel.
1

Stensland legt helende lagen neer met zijn piano en electrics. We vlijen ons neer op de zachte bosgrond (zonder mieren!) en genieten van het geconcentreerde spel. De muziek beweegt zich als één geheel. We laten het over ons heen golven. Er wordt niet onnodig gesproken; we zijn er tenslotte voor hun muziek en zij ook.

Atmosferische klanken, eigenlijk wel filmisch te noemen. Splashgirl geeft ons intelligente muziek en hypnotiseert ons. Maar het is niet alleen maar lief en aardig. Het kabbelt niet, sterker nog er zijn flink wat climaxen en schurende stukken te ontdekken en dat vinden we eigenlijk wel lekker. We willen in de watten worden gelegd, maar ook geprikkeld worden. Een intrigerende sound die je nieuwsgierigheid wekt. Wat zit er achter dit deurtje? En daar is het volgende deurtje… Eigenlijk willen we niet meer naar huis.