×

Concert

05 juli 2018

Südtirol Jazz 2018

Komische jazz met Haug, Mathiesen en Schriefl op Alto Adige 2018

Geschreven door: Nausikaä de Blaauw

• fotografie door Nausikaä de Blaauw

De optredens van het Südtirol Jazzfestival Alto Adige centreren zich in en rondom het Noord-Italiaanse stadje Bolzano. Aan de rand van het centrum van Bolzano ligt een technologisch centrum, het Techpark NOI. Daar is de programmering op woensdagmiddag van een verfrissend trio erg op zijn plaats: de Deense Matthias Schriefl (Artist in Residence tijdens het festival in 2011) speelt trompet, bugel, alpenhoorn, eufonium, baritonhoorn en sousafoon. Hij componeert, organiseert concerten en is bovendien dirigent van talloze blazersensembles. Hij staat vanmiddag, voor het eerst!, op het podium met de Deense Kalle Mathiesen (drums, rariteiten) en Noorse Lars Andreas Haug (tuba, sopraansax), een Scandinavische gelegenheidsformatie dus.

_ndb0296
Drummer Mathiesen is duidelijk de clown van het trio. Drummen kan hij zeker, maar hij wil vooral spelletjes spelen en gek doen. De vloer achter zijn drumkit ligt bezaaid met attributen die je normaliter niet in verband zou brengen met jazzmuziek: een rubberen masker, speelgoed, een boormachine met een slagroomklopper eraan bevestigd… En ja, hij gebruikt ze allemaal.

Het trio legt deze middag duidelijk de nadruk op hun circusact, maar als je goed luistert, en dat doen we, hoor je dat er ongelofelijk veel talent voor ons staat. We horen prachtige duetten en improvisaties. Stukken met sterke en duidelijke melodieën, slim verscholen onder de komische noot.

Zo gaan trompet en tuba met elkaar in gevecht, en even later laat Haug een Iraans instrument zien dat hij op eBay heeft aangeschaft. Het lijkt een stuk waterleiding met een saxofoonmondstuk eraan, maar als er op gespeeld wordt, zijn we blij verrast door de prachtige sound die het instrument voortbrengt. “I went and ordered it online, and asked the seller about the delivery time, and he replied ‘I have to build it first!’.” Samen met de bugel van Schriefl speelt hij vervolgens een prachtig duet gedreven door de drumpartij van Mathiesen.

Er wordt volledig gebruik gemaakt van de ruimte van de ‘zaal’, een soort open bibliotheek cq. ontvangsthal. Mathiesen zit nooit stil en loopt af en toe het publiek in om er daar vervolgens op los te slaan met zijn drumstokken waarbij hoofden, muren en schoenen niet ontzien worden, tot vreugde van het publiek. Does humour belong in Jazz? Haug-Mathiesen-Schriefl bewijzen het!