×

Concert

06 juli 2018

Südtirol Jazz 2018

Maria Faust betovert in Dolomieten

Geschreven door: Nausikaä de Blaauw

• fotografie door Nausikaä de Blaauw

De Estlandse saxofoniste Maria Faust woont en werkt in Denemarken waar ze in 2014 met haar album Sacrum Facere twee belangrijke muziekprijzen won: een album over het opofferen van de menselijke ziel, over het lot van vrouwen en hoe vrouwen eeuwenlang voor zichzelf hebben moeten vechten en dat nog steeds doen. De stukken op dit album gaan allemaal over vrouwen en ieder stuk vertelt een ander verhaal. Bij het schrijven van dit album is Maria geïnspireerd door de volksverhalen en spirituele muziek van Estland. Deze invloeden spelen een prominente rol in haar werk.

Hier, op het Südtirol Jazz Festival dat zich afspeelt in en rondom de stad Bolzano in Noord-Italië, bracht ze woensdagavond haar muziek samen met haar septet live ten gehore. Op zich al erg bijzonder om mee te mogen maken, maar wat het nog specialer maakte, was de geweldige locatie. Een half uur rijden vanaf Bolzano, tegen een bergwand aan ligt een verscholen steengroeve. Tegen een imposante stenen rots is een podium gecreëerd, een achtergrond met grillige vormen in een spectaculaire omgeving.

01

“Yes I know what my name means, but it suits me.” Maria Faust vertelt dat ze al haar stukken voor dit album schreef in de bossen in Estland. Daar voelt ze zich vrij en thuis. “Songs for birds”.

En wat een optreden! Traditionele kamermuziek werd gecombineerd met gedurfde structuren, prachtige samenklanken, fijne, sturende bas(klarinet)lagen waarover prachtige soli en improvisaties werden gelegd, soms met een minimalistisch tintje, dan weer ontzettend melodieus. Ongrijpbaar maar volgbaar. En dan weer dromerig, met lange golvende melodielijnen die vervolgens opgaan in abstractie, tongue-slapping, dramatische syncopen om vervolgens terug te komen bij de veilige basis om daarna toch nog weer te eindigen in een climax.

Het samenspel was hier en daar wat rommelig en zowel wij als Maria Faust vonden het jammer dat er net iets te veel afstand was tussen publiek en het podium. Het had dus nog net wat intiemer gekund. Maar wat een uniek optreden op een evenzo unieke locatie. De sfeer was fantastisch, de omgeving prachtig verlicht en wat een geluid!

Als toegift speelde ze het eerste nummer dat ze ooit schreef, toen ze nog een jong meisje was: een lieflijk, eenvoudig nummer met een soort vraag-en-antwoord-spel tussen de saxen. Even terug naar de oorsprong van haar onmiskenbare talent.