×

Concert

04 juli 2018

Südtirol Jazz 2018

Südtirol Jazz Festival Alto Adige 2018

Geschreven door: Nausikaä de Blaauw

• fotografie door Nausikaä de Blaauw

Een bijzonder jazzfestival: Südtirol Jazz Festival Alto Adige. Honderden jazzartiesten hebben hier inmiddels hun kunsten vertoond op wonderschone, vaak spectaculaire locaties. Het festival biedt een podium aan nog onbekende, opkomende jonge artiesten, maar ook grote namen, van overal ter wereld.

Bij Alto Adige worden niet alleen muzikale hoogten bereikt, maar kun je letterlijk in de wolken zijn wanneer je je in de bergen, lekker liggend op het Alpengras gewillig laat meevoeren door de klanken van originele en gedurfde jazzmuziek. Mainstream hoort hier niet thuis. De soloartiesten en ensembles die de eer hebben hier te spelen zoeken de grenzen van de jazz vaak op.

Het Südtirol Jazzfestival Alto Adige werd in 1982 voor het eerst georganiseerd en bestaat dus al ruim 35 jaar. De optredens centreren zich rond het Noord-Italiaanse stadje Bolzano, maar vinden verspreid door de gehele regio Zuid-Tirol plaats. Speciale shuttlebusjes vervoeren zowel artiest als luisteraar (en recensent en fotograaf!) naar de speciale locaties.

Dit festival is inmiddels een fenomeen en je moet hier echt een keer geweest zijn. Written in Music is er ook dit jaar ook weer bij (lees hier en bijvoorbeeld hier onze verslagen van vorige jaren) en heeft de reis er graag voor over! We gaan weg van de gebaande paden, want dat is tenslotte wat we willen: de bergen in, naar een nieuwe wereld van geluid vol contrasten en muzikale mengsels op ongewone concertlocaties, op zoek naar frisse, ongewone klanken en inspirerende melodieën.

sfj2018

Tirol is het podium en de jazzmuziek wordt onderdeel van het prachtige landschap. De muzikanten spelen bovenop bergen, bij meren en riviertjes, op pleinen, op straat, in parken en kastelen, hotels en fabriekshallen.

Het Südtirol Jazzfestival Alto Adige begon dit jaar op 29 juni en duurt nog tot 8 juli. Written in Music is er maar liefst zes dagen bij. Je kunt ons online op de voet volgen!