×

Concert

09 juli 2018

Südtirol Jazz 2018

Verneri Pohjola Group geeft ons van katoen in Brunico

Geschreven door: Nausikaä de Blaauw

• fotografie door Nausikaä de Blaauw

Verneri Pohjola (trompet), Tuomo Prättälä (rhodes), Teemu Viinikainen (gitaar), Mika Kallio (drums) en Antti Lotjonen (contrabas) vormen samen de Finse jazzformatie Verneri Pohjola Group. Speciaal voor Südtirol Jazz 2018 brengen zij samen het album Pekka van Pohjola ten gehore. Written in Music schreef er al eerder over, aanrader!

Een bijzonder optreden dus, maar uiteraard ook weer op een speciale locatie, geheel in de traditie van dit fijne festival. Vanavond zijn we beland in het plaatsje Brunico, een uurtje rijden vanaf Bolzano. Aan de rand van Brunico staat een oude, maar nog altijd werkende én gerenommeerde textielfabriek: Moessmer. In de fabriekshal staat het podium opgesteld, tussen de intrigerende machines, in de drukkende warmte door het glazen dak boven ons. Gelukkig heeft de organisatie flesjes water klaar gezet voor het publiek.

00

Pekka draait om het werk van Pohjola’s vader, de legendarische bassist en componist die overleed in 2008. Op dit album weet het kwintet met overtuiging nieuwe arrangementen van het werk van zijn vader nog jazziër te maken. Verneri Pohjola deinst er niet voor terug er iets compleet nieuws van te maken, maar tegelijkertijd respectvol te blijven.

In de fabriekshal is de akoestiek prima. De mannen hebben er duidelijk zin in en dat terwijl de band net is gearriveerd na een reis van 12 uur in de auto. Direct weten ze de sfeer van het album live neer te zetten met het nummer Inge. Er is ruimte voor improvisatie en hier en daar worden wat foutjes gemaakt, maar direct slim opgelost. Veelzeggende blikken over en weer tonen aan dat ze intens genieten. En als er een solo wordt gespeeld zie je de oprechte interesse bij de medespelers. Heerlijk om te zien.

Bij het prachtige Madness Subsides is er aandacht voor de rhodes van Prättälä. Een zachte, melancholische deken valt over ons heen. Viinikainen komt erin en bam, even opletten geblazen hoe hij slim over de akkoorden manoeuvreert.

Bij de toegift Innocent Questions legt Prättälä ook de eerste lagen neer. Dit is het favoriete nummer van Pohjola’s vader. Pohjola zet geconcentreerd in en even later Viinikainen met wat subtiele effecten op zijn gitaar. Dan is het tijd voor een gevoelige solo van Pohjola. Bij de stilte die ontstaat, kun je en speld horen vallen. Dan realiseren we ons even waar we zijn en wat we beleven en hoe uniek dat eigenlijk wel niet is.

Viinikainen leeft zich dan uit met bijzondere akkoorden-uitstapjes, tot groot genoegen van Pohjola die er zichtbaar van geniet. Even de grenzen opzoeken. Uiteindelijk komen de heren weer bij elkaar en ronden ze deze avond in stijl af.