×

Artikel

16 september 2014

Bossa Nova

De 25 belangrijkste bossa nova albums (1/5)

Geschreven door: Dick Hovenga

Nadat we de afgelopen zomer op Written in Music een langdurende special over de bossa nova brachten is het nu tijd de belangrijkste albums in kaart te brengen. Albums die de bossa nova in de laat jaren 50 vorm gaven maar ook albums die de bossa steeds weer bij een nieuw publiek bracht in de jaren, zelfs decennia daarna. Deze week in deel 14: De 25 belangrijkste bossa albums: 25 tot 20.

25. Celso Fonseca e Carlos Bastos – Juventude/Slow Motion Bossa Nova (2002, Dubas)

Juventude/Slow Motion Bossa Nova is het enige bossa album van deze nieuwe eeuw (2002) die in de lijst staat. Celso Fonseca werkte vanaf midden jaren 80 als producer van artiesten als Vinicius Cantuaria, Gilberto Gil (waar hij ook bij in de band speelde), Gal Costa, Caetano Veloso en Marisa Monte. Gedurende diezelfde tijd nam hij ook al eigen albums op maar pas Juventude/Slow Motion Bossa Nova, die hij samen met vriend Carlos Bastos maakte, viel alles op zijn plek. Zeer warmbloedige bossa nova songs die in een tijdloze sfeer moeiteloos het hart weten te vinden.

24. Nara Leão – Opiniao de Nara (1964, Philips)

Nara Leão – Opiniao de NaraNara Leão was de muze van menig schrijver van bossa nova songs. Niet alleen doordat haar ouders een appartement hadden op de Copacabana en iedere artiest daar graag vertoefde. Met haar uitgesproken mening (ze bleek op latere leeftijd een uitgesproken persoonlijkheid over de militaire dictatuur) en markante stem maakte ze mooie versies van hun songs. Met haar tweede album Opiniao de Nara was een fraaie verzameling bossa songs die met een duidelijk politiek boodschap gebracht werden. Na dit album nam ze flinke afstand van de bossa nova movement, die ze 2 jaar nadat het album een groot succes was geweest, zelfs vervreemd van de buitenwereld vond.

23. Bossa Três – Em Forma (1965, Forma)

Bossa Três – Em FormaBossa Três was een legendarisch instrumentaal trio wat formeerde in 1961 en al snel in Amerika 3 albums maakte. Ze werden daar een populaire gezelschap wat ondermeer bij de fameuze Ed Sullivan optrad. Met de terugkeer van voorman Luiz Carlos Vinhas werd later in een veranderde samenstelling gespeeld. Hun meesterlijke Em Forma album liet hun slimme versie van bossa nova horen.

22. Carlos Lyra – Bossa Nova (1961, Philips)

Carlos Lyra – Bossa NovaBinnen de bossa nova movement was Carlos Lyra de eerste die ook politieke boodschappen in zijn teksten stopte. Hij was daarnaast met Roberto Menascal de oprichter van de gitaaracademie waar later talenten als Edu Lobo en Marcos Valle tot volle wasdom kwamen. Met de verzamelaar Bossa Nova komen Lyra’s talenten als songschrijver optimaal uit de verf. Op het eerste João Gilberto album Chega de Saudade staan ook 3 songs van de hand van Lyra.

21. Dorival Caymmi & Tom Jobim – Caymmi visita Tom (1964, Elenco)

Dorival Caymmi & Tom Jobim – Caymmi visita TomLang voordat Caetano Veloso, Maria Bethania, Gal Costa en Gilberto Gil vanuit Bahia, Brazilië veroverden was daar al Dorival Caymmi die een noordelijk element in de bossa nova aanbracht. Een geweldig songschrijver die pas in 1963, in de hoogtijdagen van de bossa nova movement, aan Tom Jobim werd gekoppeld. Hun gezamenlijke album Caymmi Visita Jobim bleek al snel een legendarische aangelegenheid waar beiden de kans kregen hun eigen composities maar ook die van aanstormend talent voor het voetlicht te brengen. Caymmi’s familieleden, zoals zoon Dori en vrouw Stela van Dorival deden naar hartenlust mee en de legendarische drummer Edison Machado had een glansrol.

https://www.youtube.com/watch?v=88aD8DHX7Uc

Lees in deze langdurende special over de bossa nova verder in deel 2 van dit hoofdstuk: De 25 belangrijkste bossa nova albums.